Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Kereksztal Nők a munkaerőpiacon címmel

2019.11.07.

Vajdaság AT Képviselőházának Női parlamenti hálója szervezésében ma a Városháza Kék termében kerekasztal-beszélgetést tartottak Nők a munkaerőpiacon címmel. A Női parlamenti háló szervezésében ez volt a negyedik kerekasztal abból a hétből, amelyet vajdasági önkormányzatokban tartanak, mégpedig Hódságon, Versecen, Nagykikindán, Óbecsén, Szabadkán, Begaszentgyörgyön és Siden.

13039_1.jpg

Jasmina Stevanović tarományi képviselő-asszony a Női parlamenti háló nevében köszöntötte a megjelenteket, és elégedettségének adott hangot, amiért Szabadka egy ilyen összejövetel házigazdája. Kiemelte, hogy a Női parlamenti háló az ilyen megmozdulásokat jelentő közös tevékenységgel igyekszik aktív párbeszéd, tapasztalatcsere, javaslatok és kezdeményezések útján intézményes támogatást nyújtani a nők helyzetének a javításához.

- Véleményem szerint csak közös munkával javíthatjuk társadalmunkban a nők helyzetét, mert arra van szükség, hogy minden döntéshozó együttműködéssel, közös munkával nyújtson támogatást, ami nélkül nem lehet előrehaladást elérni a nemi egyenjogúság, az egyenrangú társadalom építése terén – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

Amikor a nők munkaerőpiaci helyzetéről beszélünk, mint mondta, ki kell emelnünk , hogy javult a nők és a férfiak egyenrangúsága az egyenlő lehetőségek politikájának alkalmazásával, ami a nemi egyenjogúsággal kapcsolatos nemzeti stratégia egyik általános célja, külön célként pedig a nők gazdasági helyzetének és munkaerőpiaci jogállásának a javítását tűztük ki.

- Mély meggyőződésem, hogy nincs igazságos megoldás az új szövetségesek megbecsülése és elfogadása nélkül, ezért a tanácsnokokkal, a helyi szereplőkkel, intézményekkel való együttműködés kulcsfontosságú a rendszerbeli előfeltételek megteremtésében az egyenlő esélyek politikájának a végrehajtásához – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

Sergeja Ilić, a szabadkai női tanácsnoki háló koordinátora kiemelte, hogy a nők munkaerőpiaci helyzetének a megoldása csak akkor lehet hatékony, ha mindenki felismeri a helyi szereplők és a kis lokális közösség asszonyainak szükségleteit, javaslatait és tapasztalatait.

- Nagyon fontos, hogy támogasson bennünket minden döntéshozó, mert támogatásuk nélkül nem lehet előmozdítani a nemi egyenjogúsági politikát – mondta Sergeja Ilić.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a nők a munkaerőpiacon a munkanélküliek összességében 50 százalékban vannak jelen.

- Az utóbbi néhány évben az tapasztalható, hogy mind nagyobb az aktív foglalkoztatáspolitikai intézkedésekbe bekapcsolódó nők száma. Mind több nő dönt az önfoglalkoztatás mellett önálló vállalkozóként, elsősorban kozmetikai szolgáltatások nyújtásával, kalácsok és sütemények készítésével – hangsúlyozta Verica Vujadinović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat igazgatónője.

Észrevehető, hogy a falusi nők is mind erősebbek, önálló vállalkozásba kezdenek, míg a városokban élő nők elsősorban az ipari övezetekben állnak munkába.

- Évről évre változik a nők hozzáállása, aminek nyomán mind több nő foglal el vezetői, vagy menedzseri munkakört, amit mi a magunk részéről természetesen üdvözlünk – mondta Verica Vujadinović.

A mai kerekasztalon elfogadott záradékokban javasolják az önkormányzatok tanácsnoknőinek, hogy tevékenyen lépjenek fel a női tanácsnoki háló munkájának az erősítése érdekében, s hogy saját önkormányzataikban szálljanak síkra a nők gazdasági megerősödését célzó programok meghozataláért.

Az önkormányzatok képviselőnőinek és a helyi hatalom képviselőinek javasolják, hogy hozzanak létre külön testületeket a nők gazdasági megerősítésére, s hogy tevékenységükkel hassanak a nők gazdasági megerősödését szolgáló programok meghozatalára, népszerűsítésére és végrehajtására.

A hatalom helyi/tartományi/köztársasági képviselőitől azt várják, hogy ösztönző programokat hozzanak létre a vállalkozó nők, kisvállalat-tulajdonosnők és munkanélküli nők számára, a tanácsnoknőktől és a tanácsnoknői hálótól pedig, hogy a költségvetés kialakításakor biztosítsák a nemi egyenjogúsággal kapcsolatos elemzésekhez és a helyzet javításához szükséges költségvetési tervezést a nők vállalkozói kezdeményezéseinek és a nők foglalkoztatásának a fejlesztése és kiaknázása érdekében.

A helyi hatalom képviselőitől, a tanácsnoknőktől és a tanácsnoknői hálótól ugyancsak elvárják, hogy aktív együttműködést alakítsanak ki a munkaerőpiac minden szereplőjével a nők gazdasági megerősítését szolgáló programok végrehajtása érdekében, emellett pedig minél jobb együttműködést kell kialakítaniuk az illetékes helyi intézményekkel, tartományi titkárságokkal, illetékes tartományi alapokkal, fejlesztési ügynökségekkel, a nemi egyenjogúság tartományi és helyi mechanizmusaival.

Leszögezték, hogy a nemi egyenjogúsággal kapcsolatos problémákkal foglalkoznia kell a sajtónak a nemi sztereotípiák elleni küzdelem, a nők helyzetének a javítását célzó programok meghozatala és végrehajtása céljából.