Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Díszülést tartottak Braća uvek – uvik zajedno címmel

2019.11.12.

Annak alkalmából, hogy a szerb katonaság 101 évvel ezelőtt vonult be Szabadkára, ma este a Jadran színpadán díszülést tartottak Braća uvek - uvik zajedno címmel, amelyet a Szent Száva Szerb Művelődési Központ, a Bunyevác Művelődési Központ, Szabadka Város, valamint az 1912-1918-as hadi önkéntesek, leszármazottaik és tisztelőik egyesülete közösen szervezett. Az ünnepségen jelen volt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője is.

13060_1.jpg

Laban polgármester a jelenlevőkhöz szólva emlékeztetett rá, hogy a szerb katonaság 1918. november 13-án érkezett Szabadkára, aznap, amikor Belgrádban késő este aláírták a katonai megállapodást a magyarországi békéről, az utolsó békeszerződést az I. világháború végén.

Felidézte 1918 szabadkai őszét, amikor az égtájunk alatt élő délszláv népek szabadság iránti vágya elkezdett megvalósulni, majd Laban polgármester hangsúlyozta, hogy Szerbia hatalmas áldozatokat hozott az I. világháborúban, s rajtunk, valamint utódainkon múlik, hogy megőrizzük és ápoljuk a nemzeti értékeket, vívmányokat, s hogy büszkén és méltóságteljesen rójuk le kegyeletünket dicső eleink előtt, akik életüket áldozták a szabadságért vívott harcban.

Beszédet mondott még Veljko Vojnić, a Bunyevác Matica elnöke, Mile Tasić, a Szent Száva SZMK igazgatóbizottságának elnöke, valamint Drago Lukić nyugalmazott százados is Da se ne zaboravi címmel.

A műsor kulturális részében először Miloš Stanković, a szabadkai Népszínház élművésze elszavalta Milutin Bojić Plava grobnica című versét, majd a szabadkai Zeneiskola klasszikus ének szakának Štricki Szög Tamara tanárnő által vezetett hallgatói, végezetül pedig az újvidéki Svetozar Marković ME tagjai bunyevác és szerb táncokkal léptek fel.   

A díszülés a Szerb Köztársaság Bože pravde című himnuszával és a Podvikuje bunjevačka vila ünnepi bunyevác dallal vette kezdetét a Szent Száva STMK vegyes karának előadásában.