Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Šarčević miniszter bejárta a palicsi Egyetemista Nyaralót

2019.11.18.

Mladen Šarčević, oktatási, tudományügyi és technológia-fejlesztési miniszter, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Nenad Borovčanin, a szerbiai Egyetemista Nyaralók igazgatója ma ellátogattak a Palicsi Egyetemista Nyaralóba (Magyarkanizsai út sz.n.). Az ország legnagyobb egyetemista nyaralója meglevő épületeinek a felújítására és új létesítmények építésére, amelyben 700 férőhely lesz, összesen 5,35 millió eurót fektetnek.

13079_1.jpg

Šarčević miniszter elmondta, hogy már jövő tavasszal a palicsi Egyetemista Nyaraló már fogadhatja az első hallgatókat. Elmondta, hogy a már befejezett első két ütem elegendő volt a nyaraló újjáélesztéséhez, s hogy a zavartalanul zajló harmadik ütem során három felépített létesítményt szerelnek fel és bútoroznak be.

- Az egyetemista nyaralókban a meglevő épületek felújítása és az új létesítmények építése az állam által erre a célra felvett és államilag törlesztett hitelekből történik. A palicsi nyaralóra 5,35 millió eurót fordítanak. A tervezett építkezéseket és a felújítást követően ennek a nyaralónak a kapacitása 700 férőhely lesz. A palicsi lesz a legnagyobb egyetemista nyaraló, a legnagyobb, számos tartalommal rendelkező egyetemista központ – mondta Šarčević.

Az egyetemisták életszínvonalának a növelését Šarčević miniszter jó politikaként értékelte.

- Ezeket a létesítményeket üzleti célokra is használják, hogy önfenntartók legyenek, de ne a hallgatók szükségleteinek a rovására. A diák- és egyetemista otthonok azokban az időszakokban, amikor a hallgatóknak nincsenek kötelezettségeik, szálláshelyként üzemelnek, s ebben a részben önmagukat tartják fenn, javítva a foglalkoztatottak életszínvonalát - mondta Šarčević.

Laban polgármester köszönetet mondott a Szerb Köztársaság Kormányának, amiért – ahogyan fogalmazott – az elmúlt néhány év alatt Szabadka Város területén az oktatói-nevelői intézményekbe és egyetemista központokba több pénzt fektetett, mint amennyit az azt megelőző évtizedekben fordítottak erre a célra, majd hozzátette, hogy a palicsi Egyetemista Nyaraló intézményként a tanulók és egyetemisták életszínvonala, de a szabadkai önkormányzat  szempontjából is nagyon jelentős.

- Sok pénzt fordítunk Palics fejlesztésére, ez az egyetemista nyaraló pedig megnöveli majd a szálláshelyek számát, amelyekből Szabadkán és Palicson sincs elegendő. Jelenleg mintegy 2.500 szálláshellyel rendelkezünk, ami, egyetérthetnek velem, kevés, mivel Szabadka nagyságát tekintve a második város a Vajdaságban és ötödik Szerbiában. Örülök, hogy az egyetemista nyaraló kiépítésével megnöveljük a szálláshelyek számát, annál is inkább, mivel itt nagy sportesemények zajlanak és fejlett a kongresszusi turizmus is – hangsúlyozta Laban polgármester.

Nenad Borovčanin elmondta, hogy a jövő év elején nyílik meg a Szerbiai Egyetemista Nyaralók szabadkai egysége. Itt jelenleg 240 hallhatót tudnak elszállásolni, az étterem kapacitása több mint 500 fő, a harmadik ütem befejezésének a határideje a jövő év vége.

Szeretnék élni az alkalommal és köszönetet mondani Bogdan Labannak, Szabadka polgármesterének, Šarčević miniszternek és a Szerb Köztársaság teljes kormányának, amiért néhány éves szünet után folytatjuk a munkálatokat, amelyek befejeztével kerek egésszé alakul a szerbiai egyetemista nyaralók hálózata.  Biztos vagyok benne, hogy nyaralóink Európában a színvonal élvonalában találhatók. A tavasz kezdetéig Szabadka Város területéről 50 új dolgozót veszünk fel, ami, biztos vagyok benne, sokat jelent majd minden munkára váró ember számára – mondta Borovčanin.

13079_2.jpg