Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Támogatások a romák helyzetének a javítására

2019.10.04.

Svetozar Aleksov, a Szerb Köztársaság munka-, foglalkoztatás-, harcos- és szociális-ügyi államtitkára, Ingve Engström, az EU szerbiai missziójának együttműködési osztályvezetője, valamint Đorđe Staničić, a Városok és Községek Állandó Konferenciájának főtitkára ma Belgrádban a Képviselők Klubjában jelen voltak azon az ünnepségen, amelyen 36 szerződést nyújtottak át az IPA 2016-os programjának EU-s támogatás a romák felzárkóztatásához elnevezésű programfejezetében támogatást elnyert városok és községek képviselőinek.

12966_1.jpg

Aleksov elmondta, hogy 40-60 ezer eurós támogatásokról van szó olyan projektekre, amelyek célja a roma népesség helyzetének a javítása az önkormányzatok területén a foglalkoztatással, a hátrányos megkülönböztetéssel, valamint a roma népesség egyenrangúságának a népszerűsítésével kapcsolatos nemzeti és helyi stratégiai intézkedések végrehajtása révén.

A szerbiai roma lakosság felzárkóztatása dinamikus és kihívásokkal teli folyamat – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a stratégiai kereteket ehhez a romák társadalmi felzárkóztatásáról szóló 2016 és 2020 közötti időszakra vonatkozó stratégia teremtette meg.

Szavai szerint a stratégiában megfogalmazott öt prioritást élvező terület közül kettő az illetékes minisztérium közvetlen hatáskörébe tartozik, emellett pedig van még egy, amely mindegyiket összeköti, az pedig a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés.

Ingve Engström hangsúlyozta, hogy a romák felzárkóztatása az EU programok egyik prioritása. Hangsúlyozta, hogy fontos az önkormányzatok ösztönzése képességeik erősítésére, hogy segítsenek a roma családoknak meglelni a fenntartható élet-modellt.

Gondoskodnunk kell arról, hogy a szülők munkát találjanak, a gyermekek pedig oktatásban részesüljenek - mondta Engström, hozzátéve, hogy a cél eléréséhez szükség van minden mérvadó, nemzeti szintű és helyi szereplőjének az együttes tevékenységére.

Đorđe Staničić kiemelte, hogy ez a program nem csupán a támogatásokról szól, hanem sokkal fontosabb tevékenységeket is felölel, amelyek a romák közösségi felzárkóztatási stratégiájának a megvalósításához szükségesek.

Dalibor Nakić, a Roma Kisebbség Nemzeti Tanácsának elnöke elmondta, hogy a 36 városban és községben megvalósítandó projektek kiemelkedően fontosak a roma népesség számára, mivel azokra a területekre összpontosulnak, amelyekben fontos jelentős előrehaladást elérni, ezek pedig a foglalkoztatás és az antidiszkrimináció.

Rámutatott arra, hogy ezáltal a romák közösségi felzárkóztatása nemzeti stratégiájának a megvalósítása nemzeti szintről önkormányzati szintre kerül.

Az EU támogatása a romák felzárkóztatásához – az önkormányzatok képességeinek erősítése a romák felzárkóztatásához elnevezésű programot az Európai Unió szerbiai missziója finanszírozza, megvalósítója a Városok és Községek Állandó Konferenciája, a kedvezményezett pedig a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium.

A program célja segíteni, megerősíteni az önkormányzatokat a romák felzárkóztatása érdekében. A program általános célja a roma népesség szociális és gazdasági helyzetének a javítása az önkormányzatok területén, valamint a romák társadalmi felzárkóztatásáról szóló 2016 és 2020 közötti időszakra vonatkozó stratégia prioritást jelentő intézkedései végrehajtásának a támogatása.

A 2. elemhez tartozó támogatási keretből a 35 városban és községben, köztük Szabadkán is megvalósuló 36 projektre összesen 2 millió eurós támogatást ítéltek oda a kedvezményezetteknek. A projektek megvalósítása 9-től 15 hónapig tart, a fő kedvezményezettek pedig a helyi önkormányzatok (a szerbiai városok és községek) a civil szervezetek kötelező partnerségével.