Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Vučić elnök ellátogatott a Palicsi Pincészetbe

2019.11.23.

Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársaság elnöke, Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke és Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma ellátogattak a Palicsi Pincészetbe, ahol pénteken megnyílt az Andex családi vállalkozás újonnan megépített hűtőháza és lepárló üzeme. A beruházásra összesen mintegy 11,45 millió eurót fordítottak.

13099_1.jpg

Az üzem bejárását követően elhangzott, hogy a hűtőház kapacitása 6.000 tonna mélyhűtött áru a 7.000 négyzetméteren, idényben legalább 160 embert foglalkoztat majd, s hogy a hűtőház, valamint a lepárló üzemépítésére a pénzt az Andex saját eszközökből (4,7 millió eurót), banki hitelből (2,7 millió eurót) és a Prosperitati Alapítványtól (4,05 millió eurót) biztosítottak.

 - Külön szeretnék köszönetet mondani Orbán Viktornak, a magyar Kormány elnökének a projektekhez nyújtott támogatásért. Nem könnyű időszak áll mögöttünk, nekem meg kellett magyaráznom a szerbeknek, hogy ezek a projektek nem ellenünk irányulnak, Orbán Viktornak pedig az engedélyeztetést megoldania, hogy részt vehessünk ezekben a projektekben. Büszke vagyok önökre, hogy ennyi pénzt fektettek be, és szeretnék köszönetet mondani Csákány Andornak, aki több USA-ban eltöltött év után visszatért az országba – mondta Aleksandar Vučić az Andexben.  

Vučić emlékeztetett rá, hogy a Csákány család tulajdonában van a Zvonko Bogdan Borászat, valamint több vendéglátóipari kapacitás Szabadkán és Palicson.

 - Mindkét cég több tíz millió eurós kivitelt valósít meg, vagyis hatalmas nyereség ez Szerbia, Szabadka város számára, amely így több pénzhez jut projektjeihez és az infrastruktúrába való befektetésekhez. Büszke vagyok. Nem igazán értek a gyümölcspárlatokhoz, de itt a legjobbak fognak készülni többféle gyümölcsből is – mondta Vučić.

Az elnök hozzátette, hogy a Palicsi Pincészet előtt ellátogatott a Goodwill pharma gyógyszergyártó cégbe is, amely, mint mondta, kis helyen csodálatos remekművet hozott létre a gyógyszerek gyártására.

Vučić kiemelte, hogy Szerbiában a borászat a minőség tekintetében hétmérföldes lépésekkel halad előre.

- Újabb piacot biztosítottunk Oroszországban a gyümölcspárlat kivitelére, Kínában úgyszintén. Folyamatban van a nemzeti borászati stratégia kidolgozása, és gratulálok borászainknak a fantasztikus eredményekhez. Öt, hat, hét évvel ezelőtt senkihez sem tudtuk hasonlítani magunkat ezen a téren, különösen nem Európában, ma pedig sehol sem fogunk borainkkal szégyent vallani. Ellenkezőleg - mondta Vučić.

Vučić elmondta, hogy szép lenne, ha Szerbiában február 15-ig, Gyertyaszentelőig a Szerb Képviselőház elfogadná a külön nyilatkozatot Szerbia politikai függetlenségéről és katonai semlegességéről.

- Hiszem, hogy a szerb bel- és külpolitika ilyetén megerősítését, amely szerintem eredményes volt és tiszteletet vívott ki a világban, megtehetnénk nem magunk, hanem majdani korosztályok miatt. Fontos megerősíteni egy irányvételt – mondta Vučić.

13099_2.jpg

Hozzátette: fontos, hogy mi magunk hozzuk meg döntéseinket, s hogy hozzájáruljunk Szerbia további és még nagyobb tekintélyéhez.

Vučić elnök bejelentette, hogy legkésőbb három-négy év múlva megkezdődik a gyorsforgalmi út építése Béreg és Nagykikinda között.

- - Még egy jó hírünk van Vajdaság számára. Úgy tervezzük, és rövidesen beruházási terv formájában előterjesztjük, hogy – szerintem reálisan – három-négy éven belül megkezdjük a Béreg – Zombor – Kúla – Verbász – Szenttamás – Óbecse – Törökbecse – Nagykikinda gyorsforgalmi út építését – mondta Vučić az újságíróknak.

Elmondta, hogy ez a gyorsforgalmi út egyfajta párhuzamos útvonal lenne, amely a 10-es közúti folyosóra támaszkodna, s amely sokat jelentene a nyugat-bácskai, észak-bácskai és dél-bácskai, de a teljes észak-bánáti rész számára.

- Ez kulcsfontosságú lenne a befektetők megnyerése szempontjából, s ezzel még egy nagy határátkelőt hoznánk létre egy kicsiből, így a polgárok mindkét oldalon könnyebben léphetnék át a magyar – szerb határt – emelte ki Vučić.

Pásztor István emlékeztetett rá, hogy négy év alatt, a magyar Kormány támogatásának köszönhetően, amelyet a Prosperitati Alapítványon keresztül folyósított, beindult egy 300 millió euró értékű beruházási lendkerék.

 - Ezeknek az eszközöknek a felét támogatásként kaptuk a magyar Kormánytól, másik felét pedig a vállalkozók önrésze és banki hitelek alkotják.  Négy év alatt nyolc pályázati kört bonyolítottunk le, 47 pályázatot írtunk ki, 12.500 nyertes pályázó volt, ebből 23 nagyvállalat, 166 közepes és több mint 12.000 kisvállalat. Mintegy 400 új vállalkozás indult be, valamint segítettünk az embereknek abban, hogy falusi közösségekben több mint 800 házat vásároljanak – mondta Pásztor.

13099_4.jpg