Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka Az Emlékezés Útja nemzetközi megemlékezés része

2019.11.25.

Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője ma a sétaerdei pravoszláv temetőben az elesett vöröskatonák emlékművénél Denisz Kruglovnak, Oroszország belgrádi nagykövetsége kulturális osztálya attaséjának ünnepélyesen átadott egy rögöt a Vörös Hadsereg elesett katonáinak sírjáról. A szertartást Az Emlékezés Útja elnevezésű nemzetközi megemlékezési megmozdulás keretében tartották, amelyet az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma kezdeményezett a Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem 75. évfordulója tiszteletére.

13103_1.jpg

A szovjet katonák sírjairól származó rögöket, amelyeket Szerbiában összesen 14 temetőből gyűjtenek össze, különleges zsákocskákba helyezik, amelyeket Oroszországba, a Moszkvai Körzetbe, hogy beépítsék őket Az Emlékezés Útja elnevezésű projektbe.

Vučković körzetvezető ebből az alkalomból elmondta, hogy az emlékezés kultúrája arra kötelez bennünket, hogy ne feledkezzünk meg azokról a hősökről, akik Szabadkát védve estek el.

- Ma sokan megkísérlik kiegyenlíteni a bűnösöket és az ártatlanokat, Az Emlékezés Útja elnevezésű projekt pedig sok korosztályra, különösen a fiatalokra lesz hatással, s segít majd olyan értékrendet kialakítani, amelyben küzdenek a nácizmus és a fasizmus ideológiája ellen – hangsúlyozta Vučković.

Denisz Kruglov a többi között elmondta, hogy Oroszország Védelmi Minisztériuma nagy templomot épít, ahova a világ minden tájáról 15.000 zsákocska földet juttatnak el, illetve vizet tartalmazó kapszulákat azokról a helyekről, ahol szovjet hajók süllyedtek el.

A földdel teli zsákocskákat tüzérségi gránátok hüvelyében helyezik el és az Orosz Föderáció fegyveres erői főtemplomának – az Orosz Föderáció fegyveres erői Központi Múzeumának részlegében Az Emlékezés Útja területén helyezik el a Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem 75. évfordulójáig.

A nemzetközi megmozdulás keretében Szerbiában eddig a következő katonai temetőkből gyűjtöttek be rögöket: Nagybecskerek, Törökecse és Szabadka, és hasonló szertartásra kerül majd sor Zaječarban, Adaševciben, Mitrovicán, Boldogasszonyfalván, Újvidéken, Požarevácon, Versecen, Jagodinában, Trbušaniban és Zomborban. A szerbiai megmozdulás a hónap végén ér véget, amikor a Belgrád felszabadítóinak Emlékparkjából gyűjtenek be rögöket.

Az orosz Védelmi Minisztérium Az Emlékezés Útja megmozdulását hazánkban támogatja az orosz nagykövetség, valamint a szerb Kormány és a Szerb Katonaság.

13103_2.jpg