Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

100 milliós támogatás intézményeknek és Vajdaság AT községeinek

2019.12.05.

Smiljka Jovanović tartományi pénzügyi titkár ma a tartományi Kormány épületében átnyújtotta a támogatási szerződéseket azoknak a felhasználóknak, akik az ágazati titkárság pályázatán támogatást nyertek el az Európai Unió által támogatott projektek társfinanszírozására. Térítésmentes eszközökről van szó, amelyekkel 100 millió dinár összegben 77 projektet támogatnak. Szabadka Város nevében a támogatásról szóló szerződéseket Božidarka Golubović, a helyi gazdaságfejlesztési szolgálat vezetője írta alá. Az Our Borderless Art Nouveau Culture – ArtNouveau projekttel kapcsolatos tevékenységre 1,56 millió dinárt kap a város, az Only legal assets are good assets projekt tevékenységeinek társfinanszírozásához pedig 3,87 millió dinár hagytak jóvá.

13120_1.jpg

Smiljka Jovanović kiemelte, hogy a támogatást kapott projektek hozzájárulnak a helyi és a regionális fejlődéshez, a vajdasági polgárok életminőségének a javításához. A támogatott projektek felölelik a tudományt, az egészségügyet, a szociális szolgáltatásokat, a turizmust és a sportot.

Hangsúlyozta, hogy az előző évekhez hasonlóan a legtöbb pénzt, 37,4 millió dinárt ezúttal is az önkormányzatok 19 projektjére hagytak jóvá.

– A kisebb községekre helyeztük a hangsúlyt, mint amilyen Ópáva, Antalfalva, Bács, Fehértemplom, Zsablya, amelyek saját költségvetésükből nehezen tudják biztosítani a társfinanszírozáshoz szükséges pénzt – mondta az ágazati titkár, majd hozzátette, hogy ezeknek a községeknek négyről hat millió dinárra növelték a maximálisan jóváhagyható összeget.

Támogatást kaptak oktatási és tudományos intézmények is. Ezek között élen jár az Újvidéki Egyetem, de civil szervezetek, egészségügyi és szociális-védelmi intézmények, regionális fejlesztési ügynökségek és közvállalatok is támogatásban részesülnek.

A Tartományi Pénzügyi Titkárság 2012 óta folyamatosan támogatja az Európai Unió alapjaiból pénzelt projekteket. Az elmúlt három és fél év alatt a térítésmentes támogatások összege csaknem 70 százalékkal nőtt, az aláírt szerződések száma pedig megháromszorozódott.