Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadkán megnyílt a Regionális Innovációs Start-up Központ

2019.12.06.

Nenad Popović innovációs és technológia-fejlesztési miniszter ma a szabadkai Közgazdasági Karon megnyitotta a Regionális Innovációs Start-up Központot. A Start-up Központ hivatalos megnyitóján, amelynek építésébe és felszerelésébe a szerb Kormány valamivel több mint 40 millió dinárt fektetett, jelen volt Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Aleksandar Grubor, a Közgazdasági Kar dékánja.

13122_1.jpg

Popović miniszter a sajtó képviselőinek elmondta, hogy országunk nem rendelkezik sem kőolajjal, sem földgázzal, de vannak kiváló mérnökei, kiváló közgazdászai és logikus, hogy arra törekszünk: a kisebb közösségekben is alapítsanak start-up vállalkozásokat, minél több innovációs céget.

Szerbia Kormánya továbbra is biztosít pénzt az innovációs és start-up cégek számára szükséges legújabb technológiai struktúra létrehozására, s a helyiségek, a legjobb technológiai felszerelés mellett pénzügyi támogatást folyósít az innovációs start-up központok technológiai parkjai számára. 

- Rendkívül fontos, hogy a start-up vállalkozást indító fiatal egyetemisták élvezzék a Kormány és az önkormányzat támogatását. Hogy rendelkezzenek pénzügyi, marketinges és mentori támogatással, hiszen nekik vannak kiváló ötleteik, rengeteg energiájuk, nekünk pedig segítenünk kellene őket, hogy az ötletből piacképes termék, vagy szolgáltatás váljon. Szerbia az utóbbi néhány évben sokat tett az innovációs infrastruktúra fejlesztéséért, technológiai parkok, start-up központok épülnek, Belgádban épül a Műszaki Tudományok Karának új épülete, az újvidéki Műszaki Tudományok Karán létrehozzuk az első nemzeti robotikai és mesterséges intelligencia-központot – mondta Nenad Popović. 

Elmondta még, hogy a prioritások egyike innovációs vállalataink és start-up cégeink minél jobb kapcsolatainak a kiépítése a magyarországi innovációs és start-up vállalatokkal.

- Magyarország kitűnő gazdasági eredményekkel büszkélkedhet az utóbbi években. Szeretnénk, ha Szerbia Magyarországgal együttműködve fejlesztené iparát, amely digitalizált és innovációs lesz. Elnökeink és kormányaink kitűnő kapcsolatai nyomán gazdaságunknak is minél jobban együtt kell működnie, különösen annak a résznek, amely az innovációkkal, a digitalizációval foglalkozik, és mindenekelőtt a start-up vállalkozásoknak – hangsúlyozta Popović miniszter.

13122_2.jpg

Palkovics László miniszter kiemelte, hogy az innovációk bevezetése a termelésbe kölcsönös érdek, s ezért is gyakoriak a találkozásai a szerb miniszterrel.

- Az államnak és a cégeknek is fel kell készülniük a korszerű technológiák alkalmazására, minden lehetséges műszaki, technológiai és innovációs megoldás mindennapos alkalmazására. Magyarországon és Szerbiában is a nemzetközi vállalatok korszerű technológiával rendelkeznek, de mindkét Kormánynak az a célja, hogy az a technológia jelen legyen a magyar, illetve a szerb tulajdonú vállalatokban is – mondta Palkovics.

A magyar miniszter hozzátette, hogy kis országok vagyunk, de ha összefogunk, erősebbek leszünk, s épp ezért nagyon fontos együttműködésünk műszaki, technológiai és innovációs téren egyaránt.

Laban polgármester a szabadkai Közgazdasági Kar 1-es amfiteátrumában mondott beszédében kiemelte, hogy a mai ünnepség alkalom arra, hogy a szabadkai önkormányzat nevében köszönetet mondjon a szerb Kormánynak és az Innovációs és Technológia-fejlesztési Minisztériumnak, hogy a regionális innovációs start-up központok létrehozására irányuló támogatási program keretében hivatalosan Szabadkán is megnyílik egy ilyen start-up központ.

13122_3.jpg

Elmondta, hogy Szabadka Város és a Közgazdasági Kar közös kezdeményezésével létrehozott Regionális Innovációs Start-up Központ igazolni fogja az elvárásokat, s arra fogja ösztönözni az innovációkkal és új technológiákkal foglalkozó fiatalokat, hogy meg is valósítsák üzleti elképzeléseiket és hogy sikeresek legyenek vállalkozásukban. Laban polgármester elmondta még, hogy a szabadkai önkormányzat az elkövetkező időszakban is prioritásként tekint azokra a projektekre, amelyek lehetővé teszik, hogy a jelenleg munkanélküli fiatal, képzett szakemberek munkába álljanak, Szabadkán maradjanak, hozzájárulva a város előrehaladásához, fejlődéséhez.

13122_4.jpg