Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Tartományi emberi és kisebbség-jogi díjat kapott Igor Jurić

2019.12.10.

Igor Mirović, a tartományi Kormány elnöke ma Igor Jurićnak, a Tijana Jurić Alapítvány alapítójának átnyújtotta a Ljudevit Mičatekről elnevezett tartományi emberi és kisebbség-jogi díjat. Az ünnepségen jelen volt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, a tartományi kormány tagjai, a Vajdasági Képviselőház alelnökei, a nemzeti tanácsok, valamint a civil szervezetek képviselői.

13129_2.jpg

Mirović elnök gratulált Igor Jurićnak, aki elsőként kapta meg ezt az elismerést a gyermekek élethez való jogának megvédéséért vívott kitartó és következetes küzdelméért és az általa indított kezdeményezésekért, amelyek gyakran ütköztek akadályokba. A tartományi kormány elnöke elmondta, hogy Jurić egyéni és családi tragédiája, amely mindannyiunk tragédiája is, kitartásával megvilágította előttünk az utat, amelyen a jövőben haladnunk kell, s hogy ezt a területet előtérbe helyezzük.

A díjat Vajdaság AT Képviselőháza alapította a tartományi Kormány javaslatára, és december 10-e, az emberi jogok nemzetközi napja alkalmából ítélik oda. Ez a nap tartományi jelentőségű is egyben.

-  A Vajdaság a másság örököse és kötelességünk ezeket a másságokat ápolni, a kisebbségek köztünk élő képviselőit megvédeni és értékeiket népszerűsíteni olyan sajátságként, amit meg kell őriznünk - mondta Mirović, kiemelve a számos civil szervezet szerepét, amelyek a Tijana Jurić Alapítványhoz hasonlóan kezdeményeztek dolgokat, hogy rámutassanak a gyakran a társadalom peremére szorult problémákra.

- Ez csak egy nap a sok közül, nekünk pedig minden nap nagyobb figyelemmel és lelkesedéssel kell megoldanunk a problémákat. Szolgáljon példaként számunkra Jurić úr, a tartományi Kormány pedig partner lesz minden olyan tevékenységben, amelyek célja az emberi és a kisebbségi jogok hatékonyabb, szervezettebb védelme – hangsúlyozta Mirović.

A Ljudevit Mičatek tartományi díjjal jutalmazott Igor Jurić, a Tijana Jurić Alapítvány alapítója elmondta, hogy számára ez az elismerés a legkedvesebb.

- Ez az elismerés életem legnagyobb elismerése, és megtiszteltetés számomra, hogy a tartományi Kormányban lehetek. Külön köszönet Mirović elnöknek, akinek a támogatása nélkül nem valósíthattunk volna meg számos programot, kezdeményezést. Folytatjuk ezt a munkát. Célunk rámutatni az áldozatok emberi jogaira – mondta Jurić.