Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A város megoldja a szociális-védelem legfőbb problémáját

2019.12.17.

- A 2020. évi költségvetésben a szociális-védelemre, illetve a közösség napi szolgáltatásaira az eddigi összeg többszörösét irányozták elő.  Meghallgatva az egyesületek szükségleteit és gondjait, a gondokról tájékoztattuk a polgármestert, aki felismerve a szociális-védelem legnagyobb, intézményen kívüli szolgáltatásaival kapcsolatos gondok megoldásának a jelentőségét, zöld fényt adott, hogy azt a lehető legjobb módon oldjuk meg – mondta Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára a Városháza Média Központjában megtartott mai sajtótájékoztatón.

   13146_1.jpg

A város, mint mondta, megkezdi a törvényes eljárást a Gyermek személyes kísérője és a személyi asszisztens szolgáltatások nyújtására, a szolgáltató kiválasztására, miközben a majdani szolgáltató számára magas követelményeket állítunk fel, mert szeretnénk, ha a szolgáltatásokat teljes mértékben a törvénnyel és a szakmai szabályokkal összhangban végeznék.

Az előkészülőben levő szociális-védelmi törvény nem teszi lehetővé, hogy az eddigi szolgáltató, a Szociális Munkaközpont folytassa továbbra is ezt a tevékenységet, mivel a törvény elfogadása után csak értékelési-tervezési szolgáltatásokat nyújthat.

- A Szociális Munkaközpont adatai szerint jelenleg 64 fejlődési gondokkal küszködő igénylő van, akik a problémákat csak személyi kísérő, 16-an pedig személyi asszisztens segítségével oldják meg. Másként mondva, ezzel a lépéssel több mint 80 munkahelyet hozunk létre. Amikor ezt mondom, akkor a munkaszerződésre és az abból eredő jogokra gondolok, mert eddig ők nem rendelkeztek egészségbiztosítással és a járulékokat sem fizették utánuk, gyakorlatilag munkanélkülinek voltak tekinthetők, s lényegében senki sem gondoskodott törvényes és garantált jogaik megvalósításáról. Célunk, hogy legkésőbb két éven belül Szabadka a jó gyakorlatpéldájává váljon – emelte ki Jasmina Stevanović.

Szabadka Városa jelenleg nem rendelkezik egy engedéllyel rendelkező személyi kísérővel sem, a tanúsítvánnyal nem rendelkező kísérők pedig havonta alig 10.000 dinárt kaptak, tette hozzá, majd elmondta, hogy az önkormányzat a kísérők költségeiből 8.000 dinárt megtérített a Szociális Munkaközpontnak, majd 2018-ban az összeget 10.000 dinárra növelte, a fennmaradt részt pedig a szülők fizették.

- A személyi kísérő hidat képez a fejlődési rendellenességgel küszködő gyermek és a közössége közti kommunikációban. Vannak, akik a gyermeket csak elkísérik az iskolába, onnan pedig haza, megismertetve őket környezetükkel, mások velük együtt tartózkodnak az iskolában, vagy segítenek nekik a tájékozódásban... A személyi kísérő szolgáltatása azt jelenti, hogy a személyi kísérő elérhető legyen a fejlődési rendellenességgel, vagy fogyatékkal élő gyermek számára, akinek támogatásra van szüksége az alapvető, mindennapi létszükségletek kielégítésében, azzal a feltétellel, hogy a gyermek óvodai vagy iskolai oktatásban-nevelésben részesül. A személyi kísérő szolgáltatást a 2019/2020-as tanév végéig nyújtják, ami azt jelenti, hogy a gyermek megkapja ezt a szolgáltatást júliusban és augusztusban is, ha az iskolában pótvizsgára kényszerül. Napi legfeljebb nyolc órás a szolgáltatás a hét öt napján az igénylő becsült szükségleteitől függően - hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

A személyi asszisztens szolgáltatás első-, vagy másodfokú támogatást igénylő, fogyatékkal élő nagykorúak számára elérhető, akiknek megemelt ápolási és gondozási segélyre van joguk, önállóan képesek döntéseket hozni, illetve be vannak kapcsolva a rendes, vagy egyénre szabott képzési programokba.  A személyi asszisztens szolgáltatása 12 hónapos, napi legfeljebb nyolc órára a hét üt napján az igénylő becsült szükségleteitől függően.

A szolgáltató köteles lesz tanúsítvánnyal rendelkező személyi kísérőt/személyi asszisztenst biztosítani minden gyermek, vagy nagykorú személy számára, ha pedig azok a személyek, akik eddig nyújtották a személyi kísérő/személyi asszisztens szolgáltatást és ezt szeretnék végezni a következő évben is, számukra lehetővé teszik a szolgáltató által szervezett képzésben való részvételt és a tanúsítvány megszerzését.

A Szociális Munkaközpont – a szülők kérelmei és az ágazatközi bizottság véleménye alapján, miszerint a gyermeknek szüksége van személyi kísérőre – határozatot hoz a szolgáltatásra való jogosultság elismeréséről, és beutalót bocsát ki a szolgáltatás igénybevételére, amelyet eljuttat a szolgáltatást végző szervezethez.

Ha felnőttről van szó, a kérvényt közvetlenül a Szociális Munkaközponthoz kell benyújtani, amely határozatot hoz a szolgáltatásra való jogosultság elismeréséről és beutalót bocsát ki a szolgáltatás igénybevételére, amelyet ugyancsak eljuttat a szolgáltatást végző szervezethez. Hátra vannak még a beszélgetések a szülőkkel, a személyi kísérőkkel és a Szociális Munkaközponttal, valamint természetesen a személyi kísérő/személyi asszisztens szolgáltatásainak ártámogatásáról szóló szabályzat kidolgozása is.