Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Újévi fogadás az állami szervek képviselői számára

2019.12.24.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke az újév alkalmából ma a Városháza Dísztermében hagyományosan fogadta az állami szervek, a gazdaság, a közvállalatok és kommunális közvállalatok, az egyházak, az intézmények és más szervezetek képviselőit. Ebből az alkalomból Laban polgármester kiemelte, hogy a 2019. év is a hazai és külföldi befektetők megnyerése, új munkahelyek megnyitása, Palics felélesztése és infrastrukturális felszerelése jegyében telt el, de az önkormányzat elkötelezetten tevékenykedett a korábban megkezdett nagyberuházások befejezésén, mint amilyen a Szabadkát elkerülő út, az úgynevezett Y-leágazás megépítése, valamint a Népszínház épületének felújítása, átépítése és kibővítése.

13162_1.jpg

Laban polgármester emlékeztetett rá, hogy mindenekelőtt a szerb köztársasági elnök, Aleksandar Vučić, a szerb Kormány, valamint az Építészeti, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium támogatásának és elkötelezettségének köszönhetően 2019 végéig megépül a Szabadkát elkerülő út, az úgynevezett Y-leágazás, hozzátéve, hogy a közel három évtizede megkezdett beruházás a hét végére végre befejeződik.

Kiemelte, hogy a Szabadkát elkerülő út rendkívül fontos városunk számára, mert többek között kihelyeződik a nehéz teherforgalom Szabadka központjából, és összeköti a 10-es közúti folyosóhoz tartozó északi autóutat a kelebiai határátkelővel és a kisbajmoki Ipari Övezettel.

- Ennek a beruházásnak a megvalósítására eddig kétmilliárd 855 millió dinárt fordítottak. A polgároknak közel három, évtizeden keresztül ígérgették a kerülőút megépítését, de az ígéretek csak most teljesülnek – hangsúlyozta Laban polgármester.

A Népszínház épületének átépítéséről, felújításáról és kibővítéséről szólva elmondta: szinte biztosra vehető, hogy 2020 végéig funkciójába helyezik ezt a gyönyörű létesítményt.

-  Minden hatalmi szint közös munkájával és együttműködésével a szabadkai Népszínház épülete felújításának és kibővítésének a munkálatára sikerült biztosítani az eszközöket, így ezt a több évtizedes projektet is végre sikerül befejezni a VIII/2 ütem befejeztével, a 2020. év végére – mondta Bogdan Laban.

A polgármester beszédében elmondta, hogy a jelenlegi városvezetés programjában külön helyet foglal el a nagyon nagy turisztikai potenciállal rendelkező Palics, majd emlékeztetett a Palicsi és a Ludasi tavak biodiverzitásának megőrzésére vonatkozó projekt megvalósítására, a Férfi strandnál épülő Spa központra és aquaparkra, valamint a palicsi egyetemista nyaraló meglevő épületeinek a felújítására és új létesítményeinek az építésére.

Munkánkban prioritást jelentett az iskolai létesítmények átépítése és felújítása, mondta, továbbá beruháztunk a közlekedési és sport-infrastruktúrába, a kultúrába, az egészségügybe, a szociális védelembe, a mezőgazdaságba, a vízvezeték- és csatornahálózat fejlesztésébe.

- Szabadka város területén 2016 júliusa és 2019 decemberének közepe között összesen 17 kilométernyi vízvezeték- és mintegy 18 kilométer csatornahálózat épült ki. Ezekre a projektekre különböző forrásokból mintegy 375 millió dinárt fordítottunk – mondta Laban polgármester.

13162_2.jpg

Szabadka nagy örömünkre 2020-ban is nagy építőhely lesz, mondta a polgármester, kiemelve, hogy a jelenlegi városvezetés a hangsúlyt a következőkre helyezi: A Népszínház épülete kiépítésének, átépítésének és felújításának a befejezése; A palicsi Spa Központ és Aquapark építésének a folytatása; A Palicsi és a Ludasi tavak biodiverzitása megőrzésének projektje, a német Boyssen vállalat gépkocsi kipufogórendszer-gyártó üzemének a kiépítése, a zöld szökőkút, a Városi Stadion és a Közkórház felújítása.

- Szabadka Város folyamatosan támogatja a Közkórházat és pénzügyileg támogatta a Közkórház teljes felújítási tervének a kidolgozását, a felújítás pedig rövidesen meg is kezdődik. A munkálatok két ütemben zajlanak. Mintegy 40 millió eurós beruházásról van szó. Ennek a projektnek, amely nagyon fontos az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet, de a rá támaszkodó Nyugat-bácskai és Észak-bánáti körzet minden lakosa számára is, az elkövetkező két-három év alatt meg kellene valósulnia – jelentette be Laban polgármester.

A szabadkai önkormányzat prioritásai között, hangsúlyozta a polgármester, a jövőben is szerepelnek azok a projektek, amelyek feltételeket teremtenek ahhoz, hogy a fiatal, képzett, munkanélküli szakemberek a közeljövőben munkába álljanak, hogy Szabadkán maradjanak, és hozzájáruljanak annak előrehaladásához és fejlődéséhez, mondta, majd emlékeztetett rá, hogy az utóbbi években Szabadkán lényegesen javult az oktatási intézmények működése az iskolai munkafeltételek javításával.

- Igyekszünk magas szintre emelni azokat a feltételeket, amelyekben az iskolák működnek és amelyekben legfiatalabb polgártársaink és az egyetemisták élnek, mert mindannyiunk közös érdeke, hogy gyermekeink és egyetemistáink elégedettek legyenek – emelte ki Laban polgármester.

Meghallgatva a fogyatékkal élők, valamint a nagy számú szociális-védelemmel foglalkozó egyesület problémáit és szükségleteit, idén jelentős mértékben fejlesztjük ezt a területet, mondta, majd emlékeztetett rá, hogy a 2020. évi költségvetésben az eddiginek a többszörösét irányozták elő az intézményen kívüli legfontosabb szociális-védelmi kérdések megoldására.

- A Város megkezdi a jogi eljárást a gyermekek személyi kísérője, valamint a személyi asszisztens szolgáltatójának a biztosítására, amire 43,6 millió dinárt különítettünk el. A személyi kísérő híd a fejlődési rendellenességgel küszködő gyermek és a közössége közti kommunikációban. Ezzel a lépéssel a szolgáltatást végző szervezet több mint 80 munkahelyet nyithat, teljesen rendezett szolgáltatások végzésére. Célunk, hogy legfeljebb két éven belül Szabadka ilyen szempontból a jó gyakorlat példáját képviselje – hangsúlyozta Bogdan Laban polgármester, majd a Díszteremben levőknek és családjaiknak kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet, sok sikert, boldogságot és örömet kívánt a 2020-as esztendőben.

13162_4.jpg

Bunford Tivadar elmondta, hogy az árnyalatokat érzékelve kellett szabályozni számos állapotot, helyzetet, az állandóan fejlődő közösség életét, mely túlhalad jogi és politikai döntéseinken. A Szabadkai Városi Képviselő-testület döntéseivel a mindennapi élet számos területét szabályozta, meghatározta közösségünk fejlődési irányait a parlamentarizmus szellemében és többnyire korrekt politikai modorral.

- Azokkal az intézményekkel, amelyek a jogi-politikai rendszerben egyes területeken felettünk állnak, jó koordinációban és kooperációban végeztük jogi felhatalmazásainkat, beavatkozás nélkül, a felsőbb hatalmi szintektől kapott támogatások, adományok, térítések segítségével. Tegnap elfogadtuk a 2020. évi költségvetést, ezáltal megteremtettük az alapokat, hogy nyugodtan, stabilan dolgozhassunk a következő évben, éppen úgy, ahogyan eddig is meghatároztunk három költségvetési évet jó együttműködésben, miden egyes alkalommal sikeresebben, bőségesebben, gazdagabban, gondot viselve közösségünk minden egyes eleméről, amelynek egzisztenciája a mi döntéseinktől függ – hangsúlyozta Bunford Tivadar.

Szabadkai szemszögből nézve, mondta, jól látható, hogy városunk, közösségünk az egyik legvonzóbb terület az üzleti-befektetési tőke kihelyezésére, továbbá az egyik legvonzóbb turisztikai célállomás a hazai és a külföldi utasok számára, és végezetül Szabadkánk olyan célállomás, amelyet más vidékek lakói munkahelyüknek tekintenek.

- Ezek azok az elemek, amelyek közösségünket vonzó élet- és munkalehetőségként mutatják be és határozzák meg, s örömmel állapítom meg a Városi Képviselő-testület vezetőjeként, hogy mindig szemünk előtt tartjuk ezeket a tényeket, s igyekszünk minden aktivitásunkat átültetni a városi szabályokba, amelyek a közösségi élet alapjául szolgálnak – mondta Bunford Tivadar, s ugyancsak kellemes karácsonyi ünnepeket, boldog új évet, sok boldogságot és örömet kívánt a 2020-as évben.

13162_5.jpg