Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Felújították a Makszim Gorkij utca egy részét

2019.12.24.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Nedeljko Kovačević, Vajdaság AT Nagyberuházások Igazgatóságának igazgatója és Predrag Radivojević, az Útgazdálkodási, Várostervezési és Lakásügyi Közvállalat igazgatója hivatalosan átadták a forgalomnak a Makszim Gorkij utca felújított szakaszát, amelyet a Makszim Gorkij utca Radić-fivérek utcai kereszteződésétől a Matija Gubec utcai kereszteződésig terjedő szakasza felújításának és bővítésének, valamint a video-felügyeleti rendszer kiépítésének (I. ütem) projektje keretében valósult meg.

  13164_1.jpg

A balra forduláshoz szükséges sávok hiánya miatt újítottuk fel a Makszim Gorkij utcát, városunk legforgalmasabb közlekedési útvonalát, amelyen a legkritikusabbak voltak a kereszteződések a Radić-fivérek és a Strossmayer utcákkal, mondta Laban polgármester, majd hozzátette, hogy a felújítás határidőre (december 27-re) elkészült, s hogy a beruházás értéke mintegy 77 millió dinárt tett ki.

- A Makszim Gorkij utca egy szakaszának a felújítása nem történhetett volna meg Vajdaság AT Nagyberuházási Igazgatóságának a támogatása nélkül, amely biztosította az anyagiakat. Három sávot alakítottunk ki a balra forduláshoz, ezáltal kisebb veszélynek vannak kitéve a forgalom résztvevői és nőtt az utca áteresztő-képessége, ami miatt gyakoriak voltak a dugók mind a fő-, mind pedig a mellékutakon, utcákon. Ennek a projektnek a megvalósítására is közel egy évtizedig vártunk, felújítottuk a terveket s a Nagyberuházások Igazgatóságával együttesen gyorsan és sikeresen be is fejeztük – hangsúlyozta Laban polgármester.

Nedeljko Kovačević emlékeztetett rá, hogy a vajdasági Nagyberuházások Igazgatósága támogatja a városok és önkormányzatok számára fontos projektek megvalósítását, s elégedett amiért ez a beruházás – amely javítja a polgárok biztonságát és életminőségét – sikeresen, határidőben lett befejezve.

- Hiszem, hogy januárban, amikor kiírjuk az új pályázatot, Szabadka város is rendelkezik majd jó projektekkel, amelyet pénzelni fogunk – emelte ki Nedeljko Kovačević.

Predrag Radivojević hangsúlyozta, hogy a Makszim Gorkij utca felújítása a forgalom felfüggesztése nélkül történt, s hogy gondok adódtak a föld alatti közművekkel csakúgy, mint a Telekom hálózatával.

- A Községközi Műemlékvédelmi Intézet feltételeinek megfelelően átlátszó polikarbonátból védőkerítés készült a műemlékek láthatósága érdekében, ugyanakkor új közlekedési szignalizáció is készült. A felújítási projektben szerepel a video-felügyeleti rendszer kiépítése is. Eddig lefektettük az optikai kábeleket, az alapokat és a kamera-tartókat, míg a kamerákat a BM követelése miatt, hogy a rendszer teljesen kompatibilis legyen az övékével, a jövő év elején szereljük fel – mondta Radivojević.

A Vajdaság AT Nagyberuházások Igazgatóságának a közlekedési infrastruktúra projektjeinek finanszírozására és társfinanszírozására kiírt pályázatán Szabadka város valamivel több mint 73 millió dinárt kapott a Makszim Gorkij utca útburkolatának felújításához és bővítéséhez a Radić-fivérek utcai kereszteződéstől a Matija Gubec utcai kereszteződésig a video-felügyelet I. szakaszának a kiépítésével együtt elnevezésű projektre. A térítésmentes eszközök folyósításáról szóló szerződést a szabadkai önkormányzat nevében 2019. február 18-án Újvidéken írta alá Bogdan Laban, Szabadka polgármestere.

13164_2.jpg