Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Ünnepélyesen megnyílt az Y-leágazás – a Szabadkát elkerülő út

2019.12.27.

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke ünnepélyesen megnyitotta a teljes Y-leágazást, a Szabadkát elkerülő 24 kilométer hosszú utat, amelynek építése közel három évtizede kezdődött. A 10-es közúti folyosó Y-leágazása összeköti a kelebiai határátkelőt a Horgos-Újvidék autóúttal és jelentősen mérsékli a Szabadkán áthaladó forgalmat. Az ünnepségen jelen volt Pásztor István, a vajdasági Képviselőház elnöke, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Kern Imre, a Közlekedési Minisztérium államtitkára, a kivitelező képviselői és számos szabadkai polgár.

13170_1.jpg

Az előző hatalmi szervek két és fél évtized alatt az út 11 kilométeres szakaszát építették ki, de Vučić elnök megítélése szerint jobb lett volna, ha azt sem építették volna meg, mert az egészet újra kellett építeni.

-  Mindegy, boldog vagyok, hogy befejeztünk egy, a szabadkaiak számára fontos dolgot, mindenekelőtt az ebben a városban élő emberek számára, mert nem kell elviselniük a városon áthaladó teherautókat. Könnyebbség lesz ez a szabadkai költségvetésnek is, mivel nem kell az eddigiekhez hasonlóan kétévente javítani az aszfaltozást – emelte ki Vučić elnök.

Hangsúlyozta, hogy ezzel az úttal még jobb lesz az összeköttetésünk északi szomszédunkkal, Magyarországgal.

- Ezáltal még jobb az összeköttetésünk nagy, őszinte barátunkkal, s hiszem, hogy a Szeged-Szabadka, valamint a Belgrád-Újvidék-Szabadka-Budapest vasutak megépítésével még jobb lesz az összeköttetésünk. Nem csak a közlekedés, az infrastruktúra szempontjából, hanem népeink is még közelebb kerülnek egymáshoz, s hogy népként őrizni fogjuk Közép-Európa közös érdekeit, s hogy együtt építjük a közös jövőt. Külön örülök neki, hogy a feladattal a hazai Vojput céget bízták meg, amelyet jól végzett el, s hogy dolgozóink megmutatták: igen jól el tudják végezni a munkát – mondta Vučić.

A jelentősebb beruházások egyike, amelyeket Vučić elnök jelentett be, a Zombor-Kúla-Szenttamás-Óbecse-Törökbecse, illetve a Beodra-Nagykikinda közötti gyorsforgalmi út építése.

- Fontos összekötnünk Vajdaság és Szerbia északi részének nyugati és keleti területeit. Időközben be kell fejeznünk a Bezdán-Béreg közötti 12 kilométeres utat – tette hozzá Vučić.

Vučić elnök elmondta, hogy az Y-leágazás 24 millió euróba került, ami nem kevés, de nagy dolog Szerbia számára.

Rámutatott, hogy ő maga öt szabadkai gyár megnyitásán vett részt, s hogy az a gyár, amelyet a német Boyssen vállalat épít, a munkanélküliség megszüntetése felé vezet, s hogy bizonyosan küzdelem folyik majd a munkaerőért, illetve a dolgozókért, aminek a bérek növekedését kell eredményeznie.

A jelenlevőket megkérte, hogy holnap hallgassák meg következő öt évre szóló Szerbia 2025 tervet.

-  Úgy nézzük, hogy még többet dolgozzunk, s ne szégyelljük az eredményeinket. Egyesek nap mint nap támadhatnak bennünket, mi pedig minden nap megmutathatjuk, hogy mit tettünk az országért és a polgárokért, amit nem lehet megcáfolni bármit is mondjanak – hangsúlyozta Vučić elnök.

Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke elmondta, hogy az új úttal Szabadka vonzóbb város lesz a beruházók számára, amivel egész Szerbia csak nyerni fog.

-  Szerbiában az utóbbi években regionális utak épülnek, és hatalmas erőfeszítések történnek a közlekedési infrastruktúra modernizálása érdekében. Folyamatos harcot vívunk a befektetőkért, ami nem csak új munkahelyeket jelent, hanem a jövő építését is – mondta a többi között Pásztor István.

13170_2.jpg