Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Működik a Gaj utcai ideiglenes befogadó-állomás

2020.01.09.

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja, Miroslava Bagavac, a Szociális Munkaközpont igazgatója és Siniša Trajković, a Vöröskereszt városi szervezetének titkára ma ellátogattak a Szabadka Város területén élő hajléktalanok számára a Gaj utca 50-es szám alatt megnyílt ideiglenes befogadó-állomásra. A városunk területén leginkább veszélyeztetett személyek számára nyílt ideiglenes befogadó-állomás január 3-án nyílt meg, a szabadkai önkormányzat pedig 2020-ra 500.000 dinárt hagyott jóvá a melegedő működtetésére.

13182_1.jpg

A befogadó-állomás már a múlt év végén készen állt a nyitásra, de mivel a Szociális Munkaközpont nyilvántartásában nem szerepelt olyan személy, akit beutalhattak volna, amit megerősített a Vöröskereszt és a Karitász terepi helyzetfelmérése is, a melegedőt nem nyitották meg, mondta ebből az alkalomból Đukanović.

Hozzátette, hogy az év végén nem volt csapadék, sem hő, sem jeges eső, továbbá sem az éjszakai, sem a nappali hőmérsékletek nem voltak olyan alacsonyak, mint az előző években, amikor a legjobban rászorulók számára megnyitották az ideiglenes befogadó-állomást.

- Az előző napokban hidegek voltak az éjszakák és a nappalok is, ezért úgy döntöttünk, hogy január 3-án megnyitjuk a melegedőt. Az előző évekhez hasonlóan a beutalókat most is a Szociális Munkaközpont állítja ki, a befogadó-állomás működését, az étkeztetés, a ruházatot, az orvosi ellátást és az ügyeletet a Vöröskereszt szabadkai városi szervezete és a Karitász biztosítja. A melegedő az elkövetkező napokban is nyitva lesz, január végéig egészen bizonyosan, de hogy folytatólagosan vagy megszakításokkal, az a terepi jelentésektől és a városban uralkodó időjárástól függ majd. Az ideiglenes befogadó-állomás működtetésére a városi költségvetésből 500.000 dinárt folyósítunk, ami több az előző évinél – hangsúlyozta Ilija Đukanović.

A szállás működéséhez a teljes logisztikai hátteret, két tucatnyi ágyat, tiszta ágyneműt, napi három étkezést a Népkonyháról, meleg italokat, ruházatot és alsóneműt, valamint egyéni és közösségi tisztálkodási szereket a szállás lakói számára a Vöröskereszt szabadkai városi szervezete biztosította.

- Terveink szerint a szabadkai Egészségházzal együttműködve biztosítjuk a szálláson elhelyezettek számára az orvosi vizsgálatokat, valamint a szakemberek és önkéntesek ügyeletét is – hangsúlyozta dr. Siniša Trajković, a szabadkai Vöröskereszt titkára.

A Szociális Munkaközpont, a tevékenység hordozójaként elvégzi az előzetes vizsgálatokat és becsléseket, valamint beutalja azokat, akiknek nincs hol lenniük a tél folyamán, mondta Miroslava Bagavac, a Szociális Munkaközpont igazgatója.

Jelenleg a befogadó-állomáson ketten tartózkodnak.