Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megkezdődött a Szent Száva-hét

2020.01.21.

A Dušan Radić Alapítvány helyiségeiben ma este megkezdődött a sorrendben 28. Szent Száva-hét, a Szent Szávának, a szerb állam és a szerb írásbeliség megteremtőjének, az első szerb érseknek, népművelőnek, béketeremtőnek és törvényírónak szentelt kulturális-közművelődési és szellemi rendezvénysorozat.A hagyományos rendezvényt ünnepélyesen Bogdan Laban, Szabadka polgármestere nyitotta meg.

13201_1.jpg

Szent Száva prédikációjára van ma a legnagyobb szükségünk, hiszen az emberi, keresztényi és erkölcsi értékekről szól, mondta ebből az alkalomból Laban polgármester, kiemelve, hogy azokban a  napokban, amikor Száva életére és munkásságára, a szentre és népművelőre emlékezünk, visszatérünk számtalan érdeméhez, s ezért Szent Száva gondolataira támaszkodó fogadalmunknak a békére, az évszázados értékes vívmányok megőrzésére kell törekednünk. 

-Szent Száva az eredeti keresztényi értékekkel gazdagította Szerbia lelkiségét.Megtanította népével mi a szeretet, a megbékélés, a megbocsátás, a tudás, az igazságszeretet, a becsület, a méltóság, de az államférfiúi bölcsesség, a nép vezetésének a tudománya.Vajon meg kell-e jegyezni, hogy ma mennyire fontos, hogy testünkkel-lelkünkkel óvjuk szent pravoszláv hitünket, amely a legmélyebbről épp ebben a térségben, bennünk és köröttünk támad fel – mondta Laban polgármester.

Talán a mai történésekből kiindulva kortársunknak is tarthatjuk, mert olyan időket élünk, amikor az általa képviselt értékek szellemi világítótornyunkat jelentik az élet minden területén.

-  Szerbia ma, és mi is Szabadkán a Szent Száva-i úton haladunk, mert tudjuk, hogy a képesség és a tudás nem öncélú, hanem azért létezik, hogy jobb legyen a közösség és az egyén élete, összhangban a lelki értékekkel.Sikerült neki kibékíteni a látszólag kibékíthetetlen dolgokat, s hogy összhangba hozza a hazaszeretetet és az emberiség iránti szeretetet, Keletet és Nyugatot, az egyházat és az államot, az egyházi autoritást és az alkotói szabadságot, és még sok minden mást.Ezen az úton lépdelünk ma is – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Szent Száva, mint mondta, rámutatott arra, hogy a Szent Száva-i úton lehet megbotlani, elesni, de a szerbek mindig felemelkednek Isten dicsőségére, s egyenesen állnak Isten és Szent Száva előtt.

13201_2.jpg

- Az a tény, hogy a nagy történelmi kihívások közepette is népként létezünk, s fennmaradtunk, azt bizonyítja, hogy ezen az úton biztos kezek vezettek bennünket.Nehézségeinktől függetlenül hittel, reménnyel és derűlátással tekintünk a jövőbe – emelte ki Laban polgármester.

Azokban a sorsdöntő időkben, amely inkább fenyegetett a széthullással, semmint kedvezett az összetartásnak, a haladásnak, a szerb nép történelmének színpadára lépett Szent Száva, aki bevezette a Szerb Pravoszláv Egyházat és a népet a Nemanjićok aranykorába, mondta a polgármester, hozzátéve, hogy az volt az az időszak, amely Szerbia politikai, állami és kulturális csúcsát jelentette.

-  Ezért fontos Szent Száva szavai szerint élnünk, hogy tanulva és dolgozva közösen tegyünk valamit mindannyiunk jóléte érdekében.Így viszonyuljunk Szent Szávához, vezessen bennünket a himnusz, amelyet neki énekelünk, s biztos vagyok benne, hogy népként sosem jutunk tévútra, ha szavai és üzenetei vezetnek bennünket – húzta alá Laban polgármester.

A Szent Száva-hét megnyitóján a jelenlevőkhöz szólt Isihije Rogić mohácsi püspök is.Emlékeztetett rá, hogy Irinej bácskai püspök áldásával alakult meg ebben a városban a Szent Száva SZMK, majd kiemelte, hogy semmilyen más név sem lehet alkalmasabb egy művelődési központ számára, s hogy a szabadkai Szent Száva Szerb Művelődési Központ már csaknem harminc éve népszerűsíti ebben a térségben a szerb szellemiséget és kultúrát.

Ma este Iza zida vremena címmel megnyílt Vasilije Dolovački kiállítása, amelyet az alkotó nevében Dragan Jovanović Danilov műkritikus mutatott be.

A hétnapos program a Szent Száva himnusszal vette kezdetét a Szent Száva SZMK vegyes karának előadásában.A Szent Száva-hét szervezője a Szent Száva Szerb Művelődési Központ.

13201_3.jpg

A program szerdán folytatódik a Matija Bećković Mojih 80 portreti /Az én 80 portrém/ című könyvének bemutatójával, csütörtökön pedig Miro Vuksanović Danonoćnik című kötetét mutatják be.

Pénteken, január 24-én lelki fórumot tartanak, amelyen bemutatják Irinej bácskai egyházfő Tajna razlikovanja Božanske suštine i energije u Svetoj Trojici po svetome Marku Efeskom Evgeniku című könyvét.Szombaton a Zenés diptichon című művészeti estet rendezik meg szerb és orosz szerzők műveiből, vasárnap pedig a Szent Szávának szentelt díszülést tartják a Svetozar Marković Gimnázium és a Szent Száva SZMK vegyes karának részvételével.

A hagyományos rendezvény programjai minden alkalommal a Szent Száva SZMK helyiségeiben 19.00 órakor kezdődnek.

A Szent Száva-hét programja hétfőn, január 27-én a Spartak Étteremben Szent Száva-bállal ér véget, melynek műsorában Slobodanka Stojiljković és a Gipsy Rhapsody Band lép fel.