Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Az általános- és középiskolákban megünnepelték Szent Száva napját

2020.01.27.

Városunk általános és középiskolájában ma megünnepelték az iskolai védszent, Szent Száva napját. Ezt a napot az oktatási és nevelési intézményekben munkával, tanítás nélkül, rendezvényekkel, díszülésekkel és a védszentünnepi kalács megtörésével ünnepelték.

13211_1.jpg

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a Vegyészeti-technológiai Iskolában és a Jovan Mikić Általános Iskolában vett részt a Szent Száva-napi ünnepségen. A Jovan Mikić ÁI-ban a Száva-napi ünnepségen a jelenlevőket köszöntötte a védszentünnepi koma, Srđan Samardžić, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja.

- Azoknak az időknek a kihívásai, amelyekben Szent Száva élt, az időtálló értékek megosztása és azok prédikálása, ma is kihívást jelentenek.  Példáját és beszédeit követve az a csapat, amelyben dolgozom és jómagam is igyekszünk a mi Szerbiánkat és Szabadkánkat minél szebbé és jobbá tenni gyermekeink és szüleik életéhez és jövőjéhez – mondta  Srđan Samardžić.

Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára az oktatás védszentjének ünnepén az Ivan Goran Kovačić ÁI-ban, majd pedig az Egészségügyi Középiskolában vett részt, ahol először hirdették ki az iskolai védszentünnepi komát.

Jasmina Stevanović, akit először ért az a megtiszteltetés, hogy mindkét iskolában koma lehetett, az Egészségügyi Középiskolában megtartott Száva-napi díszülésen elmondta, hogy Szent Száva tanításai a jövő tanításai, s ahhoz, hogy megismertessük a jövő generációit azzal, hogy az előttünk álló időben, amely fenyegeti identitásunk megőrzését egyértelmű feladat vár ránk: hogy Szent Száva életét, munkásságát és jelentőségét nem szabad elfelednünk, mert azzal önmagunkat is eltöröljük.

13211_2.jpg

- A történészek azt mondják, hogy Száva elvei szerint Szerbiának egy egységes pravoszláv államnak kell lennie, amelyben a hit, a még fejletlen nemzeti elképzelések hiányában minden törzs és tartomány kohéziós elem lesz. A környezetünk történéseinek tanújaként tapasztaljuk, hogy elképzelései a máig és a jövőben is hatnak, s hogy mennyire szükséges az, hogy a hit ma is kohéziós elemként legyen jelen akkor, amikor hagyatéka valahol körülöttünk kell hogy betöltse a világítótorony szerepét. Ő volt az az ember, aki megalapította a hilandari kolostort, aki Istenbe vetett szilárd hitével hitt az emberekben, összekötötte őket s bevilágította életük útját. Ezért fontos Szent Száva szavai szerint élnünk, hogy tanulva és dolgozva közösen tegyünk valamit mindannyiunk jóléte érdekében – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője az Ivan Sarić Műszaki Iskolában vett részt a Szent Száva-napi ünnepségen. Nemanja Simović, a Városi Tanács sportért és ifjúságért felelős tagja a Kizúr István Általános Iskolában, míg Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja a Jovan Jovanović Zmaj ÁI-ban, majd a Dositej Obradović Iskolaközpontban és Diákotthonban tisztelte meg jelenlétével az alkalmi ünnepséget.

Zagorka Panić városi menedzser a Jovan Jovanović Zmaj ÁI-ban vett részt a Száva-napi ünnepségen, Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja a Szent Száva Általános Iskolában járt, Miroslava Babić, a Városi Tanács kultúráért felelős tagja pedig a Svetozar Marković Gimnáziumban vett részt a védszent napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Szent Száva napja, az iskola védőszentjének tiszteletére megrendezett ünnepségen a  Đuro Salaj Általános Iskolában részt vett Nataša Aleksić és Ilija Đukanović. 

13211_3.jpg

A Szent Száva-napot 1840-ben kiáltották ki az iskolai védszent ünnepévé Atanasije Nikolićnak, a kragujeváci Líceum rektorának a javaslatára. Az akkori művelődésügyi miniszter rendeletében az állami és egyházi hatalom képviselői előírták, hogy Szent Szávát kikiáltják minden iskolánk patrónusává, s azóta a legünnepélyesebben ülik meg.

Szent Száva napját egészen 1945-ig ünnepelték az iskolák védszentünnepeként, amikor a hatalom ezt beszüntette. Félévszázados tilalom után, a múlt század kilencvenes éveiben tért vissza az iskolák védszentjének ünnepeként.