Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megkezdődtek a Szent Száva Gyermeknapok

2020.01.27.

Ma, január 27-én Szent Száva tiszteletére a Matko Vuković Általános Iskolában is megünnepelték Száva napját, a szerbiai oktatás védőszentjének, az itteni oktatás megalapítójának, az első szerb érseknek a napját. Az ünnepségen jelen volt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, az iskolai védszentünnepi komaként. Beszédében megnyitotta az immár hagyományos, ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Szent Száva Gyermeknapokat.

13212_1.jpg

Ma minden iskolában azt a szentet ünnepeljük, akinek az élete a középkori népművelésünk kezdetét jelentette, Szent Szávát, aki munkásságával kivívta megkérdőjelezhetetlen helyét köztünk, emelte ki ebből az alkalomból Laban polgármester. Emlékeztetett rá, hogy személyes példával és tanokkal hatott a népre, összekapcsolva a lelkiséget, a kultúrát, az oktatást és sok minden mást, majd kiemelte, hogy Szent Száva személye és munkássága századokon át jelentette a szerb kultúra forrását.

- Azokban a napokban, amikor Száva életére és munkásságára emlékezünk, a szentre és népe tanítójára, aki a szerb kulturális identitás és erkölcsi értékrend megtestesítője, amikor felelevenítjük érdemeit, s a Szent Száva-i tanításra támaszkodó fogadalmunknak a békére való törekvésünket, az évszázados értékes vívmányok megőrzésére kell irányulnia. Alkalom ez arra, hogy ismételten visszaemlékezzünk arra, mit tett Szent Száva életében, s hogy tetteiben a mi kortársunk volt, túlhaladva azt a történelmi kort, amelyben élt. Múlhatatlanok azok az értékek, amelyeket államiságunkba és szellemiségünkbe beleszőtt. Megtanította népét arra, hogy mi a szeretet, a megbocsátás, a tudás, az igazságszeretet, a becsület és a méltóság – hangsúlyozta Bogdan Laban.

A Szent Száváról szóló tanítás a jövőbe szóló tanítás, s nincs erre megfelelőbb hely a jövő korosztályainak a megismertetésére Szent Száva életével és munkásságával, mint az iskola, mert ezáltal óvjuk népünk, nemzedékeink jövőjét, meggyőződésünket, szokásainkat és hagyományainkat, nyelvünket és kultúránkat.

A jelenlévőket Mirjana Stevanović, a Matko Vuković Általános Iskola igazgatónője üdvözölte.

A Szent Száva-napi díszülés Szent Száva Matko Vuković ÁI kórusa által előadott himnuszával és a védszentünnepi kalács megtörésével, a védszentünnepi búza megáldásával kezdődött. A szertartást Miodrag Šipka atya, szabadkai püspöki helynök végezte.

A Szent Száva Gyermeknapok a Matko Vuković Általános Iskola  tanulóinak előadásával kezdődtek. A rendezvény február 3-áig tart.

13212_2.jpg