Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt a Dijana gyermekei című kiállítás

2020.02.01.

Az osztrák származású Dijana Budisavljević jótékonysági aktivistának és a II. világháborús koncentrációs táborokból folytatott legnagyobb gyermekmentési akciónak szentelt kiállítás nyílt meg ünnepélyesen ma este Dijana gyermekei címmel a Városháza Dísztermében. A Dijana gyermekei kiállítást, amely a Városháza előcsarnokában látható, Milan Počuča, az usztasa haláltáborok szörnyűségeinek élő tanúja nyitotta meg.

13220_1.jpg

A kiállítás alkotója Slađana Zarić. Dijana Budisavljevićnak köszönhetően a biztos haláltól több mint 7.500 szerb kisfiút és kislányt mentettek ki a FHÁ-hoz tartozó jasenováci koncentrációs táborból. A megnyitót követően bemutatták a Dijana gyermekei című dokumentumfilmet.

A kiállítás házigazdája, a Dalmáciából elszármazottak egyesülete köszönetet mondott a Védelmi Minisztériumnak és Szabadka Városnak a Dijana gyermekei kiállítás megrendezéséhez nyújtott önzetlen támogatásért, hogy ne merüljenek feledésbe Dijana Budisavljević nagy tettei. Az egyesület alkalmi ajándékot nyújtott át a Védelmi Minisztérium, illetve Aleksandar Vulin védelmi miniszter képviselőjének, valamint Szabadka Város képviselőinek, Miroslava Babićnak, a Városi Tanács tagjának, Petar Pantelinacnak, az Általános és Közös Ügyek Titkársága titkárának, valamint Milan Počučának.

A Dijana gyermekei kiállítást az érdeklődők a Városháza előcsarnokában tekinthetik meg 2020. február 10-ig.

13220_2.jpg