Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megünnepelték a veliko préló napját

2020.02.02.

A bunyevác közösség négy nemzeti ünnepének egyikét, a veliko préló /nagy fonó/ napját a hagyományoknak megfelelően február 2-án, Szent Marinus napján ünnepelték meg a szabadkai Spartak Étteremben. Az ünnepség keretében hagyományosan megválasztották a legszebb fonódalt, valamint a legszebb fonólányt.

13221_1.jpg

Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke ebből az alkalomból kiemelte, hogy amióta a bunyevácok 1879. február 2-án ünnepi bunyevác viseletbe öltözve először álltak a nyilvánosság elé egészen eddig a pillanatig, amikor már erősen a 21. századba léptünk, nem találtak sem jobbat, sem mást, sem okosabbat arra, hogy összejöjjenek, hogy jól érezzék magukat, hogy mindenkinek megmutassák: a bunyevác nemzeti közösség még mindig él és életképes, hogy létezik, s hogy küzdeni fog a jogaiért.

A szabadkai önkormányzat és a maga nevében Bogdan Laban, Szabadka polgármestere gratulált a bunyevácoknak a nagy fonó napja, a négy nemzeti ünnepük egyike alkalmából.

13221_2.jpg

- Tanúi vagyunk annak, hogy a bunyevácok összekötötték a történelmet és a hagyományokat a modern időkben is, s ezért azt szeretnénk, ha a jövőben is ily módon bizonyítanák létezésüket és származásuk iránti büszkeségüket. A szabadkai önkormányzat biztos beszélgetőtárs lesz mindenben, ami a bunyevácoknak, de minden más nemzeti közösségnek is segíthet városunkban, hogy megőrizzék identitásukat, szokásukat, nyelvüket és kultúrájukat – hangsúlyozta Laban polgármester.

A Joso Poljaković, Nataša Stantić és Mirjana Savanov összetételű zsűri véleménye szerint a legszebb fonódalt Majkina želja címmel Gabrijela Diklić szerezte.

Tíz jelölt közül a legszebb fonólány Nevena Vidaković lett, első udvarhölgye Minea Mijatov, második udvarhölgye pedig Nikolina Đurašković lett. A legszebb fonólányt a fonó vendégeinek szavazataival együtt a Kristina Francišković, Nataša Stantić és Mirko Babičković összetételű zsűri választotta meg.

A nagy fonó ünnepét a Bunyevác Kulturális Központ szervezte meg a Bunyevác Nemzeti Tanács támogatásával.

13221_3.jpg