Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Befejeződött az 5. Szent Száva Gyermeknapok rendezvénysorozata

2020.02.03.

Az általános iskolák tanulóinak gazdag művelődési műsorával ma este a Jadran színpadán ünnepséget tartottak az 5. Szent Száva Gyermeknapok rendezvénysorozatának befejezése alkalmából. A fontos rendezvény sikeres megrendezéséhez Jasmina Stevanović gratulált a szervezőknek Szabadka Város és Bogdan Laban polgármester nevében.

13224_1.jpg

A Szent Száva Gyermeknapok megrendezésével a legjobb módon kötjük össze a lelkiséget, a kultúrát, az oktatást, a történelmet, s tesszük nemesebbé nem csak a szerbeket, hanem minden ember lényét, minden szentélyünket, bárhol is legyenek azok.

- Szent Száva olyan ember volt, aki világos jövőképpel rendelkezett arról, hogy milyennek is kell lennie a szerb egyháznak és a szerb államnak, mégpedig nem csak az ő földi léte idejére, hanem az utána és követői utáni évtizedek és századok során. Szűva-nap nélkül nem lenne Vid-nap sem, sem pedig az egykori és a majdani szerb feltámadások sem – mondta Jasmina Stevanović.

Emlékeztetett a szerb nagyzsupánnak, Stefan Nemanjának a fiához, Szent Szávához intézett szavaira: „Tudnotok kell, kedves gyermekem, hogy abban a rögben, amely elfér a tenyéren, benne van az egész ország. Vegyétek hát országotokat a tenyeretekbe és soha, semmi pénzért ne adjátok ki a kezetekből, mert azzal a röggel a kezetekben nép vagytok, a rög nélküli üres kézzel pedig csak csavargók lesztek a népek között.”

13224_2.jpg

- Amikor Szent Száváról gondolkodunk, világos számunkra, hogy ő nem csak a szerb múlt, hanem a szerb jelen és még inkább a szerb és összkeresztényi jövő embere – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

Mirjana Stevanović, a Matko Vuković Általános Iskola igazgatója többek között elmondta, hogy az idei Szent Száva Gyermeknapok jelmondata Szent Száva dicső útján, régi útján lépdelünk.

- Mindezekben az években valóban ezen az úton jöttünk, gyűltünk össze, amelyen a szeretet, a könyörület, a jóság és az együvé tartozás nemes eszméje vezetett bennünket, amit ma is megtapasztaltunk – mondta Mirjana Stevanović.

Az 5. Szent Száva Gyermeknapok a Mi mindannyian egyformák vagyunk az égbolt alatt című dal közös előadásával ért véget.

13224_3.jpg