Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A szabadkai Közkórházban megnyílt a mesterséges megtermékenyítő központ

2020.02.06.

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár, Bogdan Laban, szabadkai polgármester és Slobodan Puškar, a szabadkai Közkórház igazgatója ma a szabadkai Közkórházban jelen voltak a mesterséges megtermékenyítő központ megnyitóján. A 375 négyzetméter alapterületű központ kiépítése és felszerelése 300.000 euróba került, amit a tartományi Kormány, Szabadka Város, a magyar Kormány és a Nők Nemzetközi Klubja együttesen teremtett elő.

13229_1.jpg

Szerbiában, akárcsak egész Európában kifejezetten alacsony a népszaporulat, aminek következtében elöregszik a csökkenő számú lakosság, nyilatkozta prof. dr. Zoran Gojković, kiemelve, hogy a meddőségi mutatók növekedése az észak-bácskai Közigazgatási Körben is tapasztalható. A párok 17 százaléka képtelen természetes úton utódhoz jutni.

- Emiatt nyílt a szabadkai Közkórházban mesterséges megtermékenyítő központ, amely a Vajdaságnak ebben a részében élő pároknak megkönnyíti a biogyógyászati segédlettel történő megtermékenyítést – hangsúlyozta Gojković, majd hozzátette, hogy a tartományi Kormány új népesedéspolitikai intézkedéseket hozott, hogy minél jobban segítse a párok szülővé válását.

Mint azt Gojković titkár elmondta, a három próbálkozás mellett, amit a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap finanszíroz, a vajdasági párok minden kikötés nélkül jogosultak még három próbálkozásra. Emellett a mesterséges megtermékenyítéshez a jogosultsági korhatárt Vajdaság AT-ban 42-ről 45 évre növelték, és van még egy újdonság: a tartományi Kormány finanszírozza az embriók lefagyasztását a következő kísérletekhez. A tartományi Kormány idén csak a népesedés-politikai intézkedésekre 650 millió dinárt fordít.

Laban polgármester elmondta, hogy Szabadka Város az elmúlt három évben a szabadkai Közkórház mesterséges megtermékenyítő központja helyiségeinek az adaptálására mintegy 17,5 millió dinárt biztosított, s hogy a szabadkai önkormányzat tovább fejleszti a családtámogatási intézkedéseket.  

- Tény, hogy az állam az intézkedések egész során keresztül jelentős eszközöket fordít a népesedési politikára, s hogy tartományi szinten is új intézkedések egész sorát vezették be a népszaporulat ösztönzésére, de mi is a városban úgyszintén odafigyelünk erre és olyan intézkedéseket hozunk, amelyek támogatják a családokat, s céljuk, hogy különböző szolgáltatásokkal, az infrastruktúra fejlesztésével a szülőket gyermekvállalásra bátorítsuk – hangsúlyozta Laban polgármester. - Szándékunkban áll a képviselő-testületi folyamatba venni a mesterséges megtermékenyítés költségtérítési jogosultságáról szóló rendelet módosítását, amely nagyobb számú nőnek teszi lehetővé a költségvetési eszközök megpályázását. Számos családtámogatási intézkedés mellett, amelyek között szerepel az első gyermek esetében a mesterséges megtermékenyítés negyedik próbálkozásának a finanszírozása, megnöveltük a korhatárt és bevezettük a második gyermek esetében az első próbálkozás finanszírozását is.

13229_2.jpg

Dr. Slobodan Puškar, a Közkórház igazgatója kijelentette, hogy ez még egy jelentős nap a szabadkai kórház történetében és munkájában.

- A projekt megvalósítására több mint tíz évet vártunk, de megvalósítása azt bizonyítja, hogy a város, a tartományi és a köztársasági kormány elkötelezett a szerbiai egészségügyi rendszer javítása és fejlesztése, az új felszerelés beszerzése, az új technológiák bevezetése, a gyógykezelés hatékonyabbá tétele és a várólisták lerövidítése iránt. A számítások szerint a szabadkai mesterséges megtermékenyítő központban évente 40-50 pár fordul meg, akiknek a száma a jövőben nőni fog, miáltal csökken a mesterséges megtermékenyítésre várók listája – mondta Puškar.

Prim. dr. med. sci. Aleksandar Radulović, a Nőgyógyászati és Szülészeti Szolgálat vezetője elmondta, hogy a központ megnyitásával végül teljesült az álma, s ez azt tükrözi, hogy milyen jól működik az állam minden szinten, mert felismerte a problémát, s a szerb népesedési politikával összhangban befejezte ezt a projektet.

- A szakvélemények szerint egy ilyen központ  abban a közösségben, mint amilyen a miénk, ahol negatív a természetes népszaporulat és kicsi a születések száma, 4-6 százalékkal emelkedik a szülések száma. Remélem, hogy ezt mi is nagyon gyorsan bizonyítani fogjuk a gyakorlatban is – hangsúlyozta dr. Radulović.

Arra a kérdésre, hogy hazánk felkészült-e a koronavírus esetleges megjelenésére, Zoran Gojković kijelentette, hogy nincs helye a pániknak, Vajdaságban még nem jegyeztek fel egyetlenegy koronavírusos megbetegedést sem, a tartományban minden járványügyi szolgálat készenlétben van, s hogy a betegek megjelenése esetén működésbe lép a mechanizmus a betegek vesztegzárba helyezése érdekében.

- A teljes vajdasági járványügyi felügyelet keretében a szabadkai kórházban létezik egy elkülönített járványügyi osztály, amelyet előkészítettünk és készen áll a betegek karanténban történő gyógykezelésére, amire szerintem nem lesz szükség. Úgy viselkedünk, mintha semmi sem lenne, és úgy készülünk, mintha problémáink lennének – mondta Gojković.

13229_3.jpg