Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megkezdődött az új, talajszinti szökőkút építése

2020.02.07.

- A legszűkebb városközpontban levő zöld szökőkutat az akkori Városépítési Igazgatóság javaslatára még 2011-ben lezárták, mivel nagy mennyiségű víz folyt belőle. A múlt év végén Bogdan Laban polgármester kezdeményezésére elkészült a Zöld szökőkút felújításának és kiépítésének a műszaki tervdokumentációja, amely felöleli magát a szökőkutat és a téren a környező területet a meglevő szökőkút elbontását követően – nyilatkozta Predrag Radivojević, az Útgazdálkodási, Várostervezési és Lakásügyi Közvállalat igazgatója a Szabadság-téri új szökőkút felújítási és építési munkálatainak a megtekintésekor.

 13230_1.jpg 

A Zsolnay-kerániából készült Zöld szökőkút nem volt hosszú életű, mondta Radivojević, hozzátéve, hogy a tervezés egyik kiindulópontja a pécsi Zsolnay-gyár szakembereinek írásos véleménye volt, miszerint egyértelmű, hogy egy ilyen nagy szökőkút téliesítésére nincs megfelelő mód, sem pedig arra, hogy megakadályozzák a víz bejutását a kerámiába akár mikrocseppekben is, ami idővel repedéseket, a kerámia károsodását idézi elő.

13230_2.jpg

- A talajszínben levő szökőkút a tér középső részén kap helyet, kör alakú, 61 waterboyplus fúvókát tartalmaz, amelyek egy középső és öt koncentrikus körben helyezkednek el. A 8,5 méter sugarú körön 16 talajszintben elhelyezkedő rainbow jet sima vízsugarú fúvóka kerül beépítésre. A teljes terület alatt egy nagy betongaléria épül, ahol a vízgépészeti berendezéseket helyezik el. A munkálatok kivitelezőjének élén a belgrádi Alex Engineering & Construction cég áll. A munkálatok szerződéses értéke áfa nélkül 123,5 millió dinár, a munkálatok kivitelezésének határideje hat hónap – hangsúlyozta Predrag Raivojević.

A Szabadság tér felújítása és az új szökőkút építése február 5-én kezdődött.

13230_3.jpg

Így néz majd ki a Szabadság tér és az új szökőkút