Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megállapodás Szabadka Város és a vukovári Községek Közös Tanácsának együttműködéséről

2020.02.15.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Srđan Jeremić, a vukovári Községek Közös Tanácsának (KKT) elnöke ma a Városháza Zöld termében megállapodást írtak alá Szabadka és a KKT együttműködéséről. A megállapodást, mint azt ebből az alkalomból Laban polgármester hangsúlyozta, városunk támogatását fejezi ki a Községek Közös Tanácsának a Duna-menti oktatás, kultúra, vallás, sajtó, tájékoztatás, sport, emberi jogok és gazdaság terén.

13241_1.jpg

A Városháza Dísztermében jelenlevőkhöz szólva Laban polgármester elmondta, hogy a megállapodás célja abban a hosszú távú baráti együttműködésben is kifejezésre jut a Községek Közös Tanácsa és Szabadka között, hogy közösen tevékenykednek azért, hogy minden kétséget kitáróan bizonyítsák: a Vukovár-Szerém és Eszék-Baranya megyékben élő szerbek szilárdan eltökélték, hogy megmaradnak évszázados otthonaikban. 

Hozzátette: az együttműködés a Horvát Köztársaság, a nemzetközi jog rendelkezéseinek és a polgári egyenlőség és egyenrangúság alapvető demokratikus elveinek a tiszteletben tartásával valósul meg a Szerb Köztársaság és Vajdaság Autonóm Tartomány sokoldalú támogatásával.

A szerb nemzeti érdekekért, az országaink határain kívül élő szerbek helyzetének az előmozdításáért – hogy teljes egészében megvalósíthassák emberi és nemzeti jogaikat, erősítsék intézményeiket, valamint a térség békéjének és stabilitásának a megőrzéséért erőteljesen harcol Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić, aki, mint ismeretes, soha nem tesz le arról, hogy támogassa és segítse nemzettársait, függetlenül attól, hogy hol élnek – hangsúlyozta Laban polgármester, aki minden polgárnak gratulált Szerbia államiságának a napja alkalmából.

Srđan Jeremić elmondta, hogy a vukovári Községek Közös Tanácsa és Szabadka Város együttműködéséről szóló megállapodás aláírásáról 2019. június 15-én állapodtak meg, amikor a Horvát Köztársaságban élő szerbek képviselői Szabadkára látogattak. Hasonló megállapodást írtak már alá Újvidékkel és Ópázovával.

A Községek Közös Tanácsa 1997. május 23-án alakult meg azzal a céllal, hogy védjék és képviseljék a kelet-horvátországi szerb közösség érdekeit, emlékeztetett Jeremić, hozzátéve, hogy ez a dátum jelenti a szerb közösség harcának kezdetét a szerb nemzeti közösség méltóságteljes és egyenrangú helyzetéért a többségi horvát nép viszonylatában.

Kiemelte, hogy jelentős támogatást kapnak a szerb államtól és a tartományi Kormánytól, különösen az anyanyelvű oktatás terén, de hozzátette, hogy 22 év elteltével sajnos a KKT jogainak és illetékességi körének nagy része nem valósul meg a gyakorlatban úgy, ahogyan szavatolva és elő van írva, különösen a kulturális és oktatási autonómia, valamint a szerb nyelvű, cirill írásmódú sajtószervek alapítása terén.

Intenzívebb együttműködést szeretnénk a szerb közösség és a horvát nép között, hogy közös igyekezettel és munkával járuljunk hozzá annak a területnek a fejlődéséhez, amelyen élünk, valamint jobb együttműködést Horvátország és Szerbia között – mondta Jeremić.

Igor Preradović, a Szlavóniából és Baranyából elszármazottak egyesületének titkára elmondta, hogy az egyesület célja a kulturális örökség, a szokások és hagyományok ápolása az utánunk jövő generációk, de a Duna-mentéről ideköltözött néhány ezer ember számára is.

Külön köszönet Szabadka polgárainak, akik bizonyították mekkora szívük van amikor húsznál is több évvel ezelőtt kezüket nyújtották a Szlavóniából és Baranyából származó új lakosoknak. De nem csak az onnan származóknak, hanem az egykori állam összes, háborúval sújtott területéről érkezőknek – hangsúlyozta Preradović.

A megállapodás aláírása alkalmából a Városháza Dísztermében megtartott ünnepség, a Horvát Köztársaságból érkező küldöttség, valamint a szlavóniaiak és baranyaiak egyesülete megalakulásának huszadik évfordulója és védszent-ünnepe alkalmából szervezett ünnepség résztvevőinek a fogadása mellett ma a Gyermekszínházban díszülést is tartottak. A díszülés műsorában felléptek a fehértemplomi Jovan Lazić Szerb Művelődési Egyesület és az osztrovai  Ostrovo ME tagjai is.

13241_2.jpg