Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnőtt a duális képzéssel felölelt tanulók száma

2020.02.25.

Az Ivan Sarić Műszaki Iskolában ma bemutatták a Duális és vállalkozói képzés nemzeti modelljét. Ebből az alkalomból kiemelték, hogy évről évre nő a duális képzéssel felölelt tanulók száma, hogy Szabadka Város tudatában van a duális képzés jelentőségének, hogy a város az elsők között ismerte fel az általa biztosított előnyöket, s hogy Szabadkán eszerint a modell szerint tanul a vajdasági duális képzésben részesülő diákoknak az egy negyede.

13258_1.jpg

Bogdan Laban polgármester bevezetőjében elmondta, hogy Szabadka Város több éve segíti és ösztönzi a szakközépiskolák és a helyi gazdaságfejlesztés mozgatóinak számító munkáltatók együttműködését, s hogy a duális képzés bevezetésének nem az a célja, hogy külföldi munkára képezze a tanulókat, hanem versenyképessé tételük a munkaerőpiacon.

- Szabadka lépést tart a beruházásokkal és a legmagasabb szintű állami intézkedésekkel, amelyek sok fiatalt meggyőztek arról, hogy Szerbiában kell maradniuk. Azok a szülők, akik szeretnék gyermekeiket felkészíteni a jövőre, nyugodtan támaszkodhatnak a szerbiai oktatási rendszerre. Lépést tartunk az állami szintű reformokkal. Az önkormányzat zavartalan működése érdekében gondoskodunk arról, hogy ösztönözzük a tanulók iratkozását a hiányszakmákra, s ezért 30 ösztöndíjjal segítjük a hároméves szakiskolák elsőseit, akik a duális képzésben vesznek részt – mondta Laban polgármester.

Hozzátette: a duális képzésnek ez a modellje többszörösen hasznos a cégek számára, amelyeknek szükségük van bizonyos káderekre és a fiatalok számára is, akik tanulmányaik befejeztével konkrétabb kilátásokkal, gyorsabb elhelyezkedési lehetőségekkel tekintenek a jövőbe, valamint az önkormányzat számára is, mivel a számunkra szükséges kádereket képezik.

13258_2.jpg

- Egyes képzési szakok nem eléggé vonzóak az iratkozásra, de szükségesek egy önkormányzat rendes működéséhez, ezért az általános társadalmi érdeklődés tárgyát kell képezniük. Ami fontos: a társadalomban változnia kell a munka, a kézműves szakmák iránti viszonyulásnak, közösségként pedig megbecsült, méltóságteljes szakmaként kell tekintenünk rájuk, amelyek – a gyakorlat is bizonyítja – elengedhetetlenül szükségesek a számunkra – üzente Laban polgármester.

Biljana Kašerić, a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi segédtitkár elmondta, hogy évről évre nagyobb a duális képzéssel felölelt tanulók száma, s hogy a Vajdaság AT területén a 2019/2020-as tanévben 15 önkormányzat 24 középiskolájának 82 tagozatán nyolc munkaterület 17 képzési profilja keretében 1857-es tanulnak.

13258_6.jpg

- A szakközépiskolák első osztályaiba iratkozott 11.833 tanuló 6,9 százaléka iratkozott a duális képzést biztosító szakokra. Szabadkán ebben a tanévben négy középiskolában 9 duális képzésű szakra az első osztályba 220 tanuló iratkozott. Közel 92 százalékuk meg is kezdte tanulmányait. Szabadkán jelenleg 414-en tanulnak a duális képzés keretében, ami a Vajdaság AT területén duális képzésben részesülő tanulóknak csaknem az egy negyede – emelte ki Biljana Kašerić.

Gabrijela Grujić, az oktatási, tudományügyi és technológia-fejlesztési miniszter helyettese többek között hangsúlyozta, hogy ezzel a képzési modellel a tudásszerzés mellett erősödnek a cégek és visszatér valami, amivel hosszú ideig nem rendelkeztünk: az egyik az oktatás öröme, hogy leellenőrizhetjük, mennyit ér a tudásunk, s hogy ebben a folyamatban örömünket leljük, a másik pedig, hogy visszaállítsuk a patriotizmust és a hazaszeretetet, amely sok éve hiányzik országunkban.

13258_3.jpg

- Kedves fiatalok, nem létezik az ígéret földje. Tegyük ezt az országot igazivá, erőssé, a tudás, az öröm országává, a karrierépítés lehetőségének az országává, s mutassuk meg mindazoknak, akik elmentek ebből az országból, ebből a gyönyörű városból, hogy képesek vagyunk erre. Hogy ez egy remek város, egy remek gazdasági fejlődéssel rendelkező régió lesz, s hogy minden fiatalt, aki elment, meggyőzünk arról, hogy térjen vissza – hangsúlyozta Gabrijela Grujić.

Biljana Štavljanin, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Körzeti Gazdasági Kamarájának megbízott igazgatója szerint a gyakorlat nélküli elmélet nem kerek egész, s hogy a duális képzés jelentős mértékben hozzájárul majd társadalmunk fejlődéséhez, s mindenkinek itt kell maradnia, hogy tanuljon, s hogy fejlessze önmagát.

13258_5.jpg