Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Támogatás a népesedéspolitikai intézkedéseknek

2020.03.02.

- Szabadka Város nagy mértékben hozzájárul a szerb és a tartományi kormány népesedési politikájának a megvalósításához, a demográfiáért és népesedéspolitikáért felelős minisztériumtól a számunkra 2020-ban megítélt eszközök is azt bizonyítják, hogy az előző néhány évben jó úton jártunk – jelentette ki Bogdan Laban, Szabadka polgármestere azután, hogy az illetékes minisztérium pályázati kiírása alapján Szabadkának immár harmadik alkalommal hagytak jóvá anyagiakat a népesedéspolitikai intézkedések megvalósítására.

13269_1.jpg

Észak-Bácskában ezen a téren sok mindent tettünk, mondta Bogdan Laban, a szerződés aláírását követően pedig a város szintjén újabb befektetések következnek a a népesedéspolitikai lépésekbe.  A szabadkai Közkórházban nemrégiben megnyílt a mesterséges megtermékenyítő központ.

- Függetlenül attól, hogy állami szinten jelentős eszközöket biztosítanak az első, a második, a harmadik és a negyedik gyermek születésére, s hogy a tartomány egész sor új intézkedést vezetett be a népesedés támogatására, Szabadka Város nagy gondot visel, figyelemmel kíséri és fejleszti népesedéspolitikai lépéseit, amelyek célja a szülőket gyermekvállalásra ösztönözni – emelte ki Bogdan Laban.

A Városi Képviselő-testület legutóbbi ülésén, emlékeztetett rá, módosították a rendeletet, amely a mesterséges megtermékenyítés költségtérítési jogait szabályozza, s ezzel több pár számára vált lehetővé, hogy pályázzanak a városi költségvetés eszközeire. A negyedik próbálkozás esetében az életkort 44 évre növeltük, s lehetővé vált a mesterséges megtermékenyítés  első kísérletének a finanszírozása a második gyermek esetében.

- Az eddigi kitűnő együttműködés és a beterjesztett projektjeink minősége olyan egészséges alap, amelyre a minisztérium is felfigyelt, s így mi idén is folytatjuk azokat a lépéseket, amelyek Szerbia jövőjére, gyermekeinkre irányulnak – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Szabadka Város a nyilvános pályázat alapján az illetékes minisztériumtól mintegy 21,8 millió dinárt kapott a népesedés ösztönzésére, a város önrésze pedig 4,6 millió dinárt tesz ki, mondta a polgármester.

- Több lépésről van szó. Mindenekelőtt felszerelést vásárolunk a szabadkai Közkórház mesterséges megtermékenyítési központja számára, gyermekjátszótereket építünk a távolabbi helyi közösségekben, felszerelést vásárolunk a napközik számára, minibusz beszerzését tervezzük a gyermekek szállítására, valamint a mezőgazdaságot is támogatni kívánjuk a családi gazdaságoknak folyósítandó térítésmentes eszközökkel. Az volt az elképzelésünk, hogy az újszerű szolgáltatásokkal és az infrastruktúra fejlesztésével ösztönözzük a családtagok számának a növelését – tette hozzá Bogdan Laban.