Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A rendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendelet alapján előírt intézkedések

2020.03.16.

Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársaság elnöke, Ana Brnabić, a Szerb Köztársaság Kormányának elnöke és Maja Gojković, a Szerb Köztársaság Képviselőházának elnöke vasárnap, március 15-én az Alkotmánnyal összhangban határozatot hoztak a rendkívüli állapot bevezetéséről. A határozat hatályba lépett. Március 16-tól, hétfőtől teljesen felfüggesztik az iskoláskor előtti intézmények, az oktatási és felsőoktatási intézmények munkáját. A továbbiakig a Szerb Köztársaságban nem dolgoznak az óvodák, az általános és a középiskolák, valamint az egyetemek.

 
13304_1.jpg
 
A gyerekek beíratása rendesen zajlik az e-Uprava portálon keresztül.

1. az eVrtić elérhető egész Szerbiában;
2. az eUpis az iskolai iratkozásokra április 1-től lesz aktív;
3. a kisérettségi próbatesztjét az új technológia alkalmazásával készítik el;
4. az oktatás távoktatási formát ölt az RTS3 és az RTS Planeta tévécsatornák, valamint az internetes oktatási platformokon keresztül.

A Szerb Köztársaság határait lezárták minden külföldi állampolgár számára, a Szerbiában szolgálatot teljesítő diplomatákat és a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieket kivéve.

A szerb állampolgárok, valamint a Szerbiában akkreditált diplomaták és a Szerb Köztársaságban tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, akik belépnek a Szerb Köztársaságba, büntetőjogi felelősségük tudatában kötelesek legalább 14 napra önkéntes karanténba vonulni. Ezt az intézkedést szigorúan ellenőrzik, megszegését pedig a legszigorúbban büntetik.

A polgároknak az országba való belépéskor átnyújtják a törvényileg kötelező érvényű határozatot. A rendelkezés megszegéséért hároméves börtönbüntetés is kiszabható. Ez nagyon fontos a polgárok mozgásának a csökkentése érdekében, ami az egyik oka a rendkívüli állapot bevezetésének, hogy megakadályozzák a COVID-19 vírus terjedését.

Azoknak a szerb állampolgároknak, valamint a Szerb Köztársaságban tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieknek, akik a Svájci Konföderáció, az Iráni iszlám Köztársaság, Románia, a Spanyol Királyság, a Német Szövetségi Köztársaság, az Osztrák Köztársaság, a Szlovén Köztársaság és a Görög Köztársaság területéről érkeznek, 28 napos karantént rendelnek el.

A rendkívüli állapot bevezetése nem jelenti azt, hogy beszünteti a munkát a gazdaság, a magán- és az állami szektor. A munkaadóknak javasolják, hogy a munkafolyamatokat úgy szervezzék meg, hogy aki csak tud, otthonról dolgozzon. Ha nem lehetséges az otthoni munka, a munkafolyamatokat úgy kell megszervezni, hogy közben a fertőzés megakadályozása érdekében szigorúan tiszteletben tartják az összes higiéniai-műszaki intézkedéseket (korlátozott számú személy a helyiségben, védőmaszkok használata, stb.).

A Kormány felszólítja az összes  szerbiai munkaadót, hogy alkalmazottaik számára a legnagyobb mértékben tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést. Nagyon fontos, hogy ebben a pillanatban kifejezzük szolidaritásunkat, s ezért arra kérjük a munkaadókat, hogy felelősségteljesen viszonyuljanak a kérdéshez, s tanúsítsák a szükséges megértést foglalkoztatottaik iránt. Ez különösen vonatkozik azokra a polgárokra, akiknek a gyermekei nem mehetnek óvodába és iskolába. Minden egyéb részletet a később elfogadásra kerülő dokumentumokban pontosítanak.

Polgárok: önkéntes karantén – gyülekezések, látogatások nélkül. Nyomós ok nélkül ne hagyják el otthonaikat. Kivételek: ha boltba, gyógyszertárba mennek, háziállatokat sétáltatnak, kiviszik a hulladékot. A 70 évesnél idősebb személyeknek javasolják, hogy egyáltalán ne hagyják el otthonukat, számukra a szükséges feladatokat végezzék el a fiatalabb családtagok.

Tömegközlekedés: megszüntetik az éjszakai járatokat és csökkentik a nappali tömegközlekedést.

Felügyelőségek: korlátozzák az alapvető élelmiszerek és a védőeszközök árának a növelését. A rendkívüli állapot idején szigorú büntetés jár az áremelésért. Az áremelés csak az évközi infláció határai között lehetséges.

A Szerb Köztársaság Kormánya arra kéri legidősebb polgártársainkat, hogy szigorúan tartsák be a rendelkezéseket és ne hagyják el otthonaikat, tartsanak tiszteletben minden utasítást saját és hozzátartozóik egészségének a megóvása érdekében.

A Szerb Köztársaság Kormánya maradéktalanul elkötelezett a COVID-19 vírus terjedése elleni harc mellett, percről percre figyelemmel kíséri az országban, a térségben és a világban a helyzet alakulását, idejekorán tájékoztatja önöket, és meghoz minden szükséges döntést az önök egészségének a megóvásáért.