Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A rendkívüli helyzetek szabadkai törzskara rendkívüli állapotot hirdetett a Város területén

2020.03.16.

- A kihirdetett rendkívüli állapot körülményei között, figyelembe véve a Szerb Köztársaság területén a rendkívüli állapot bevezetésével szóló rendeletben foglalt intézkedéseket és korlátozásokat, Szabadka Város Rendkívüli Helyzetekkel Foglalkozó Városi Törzskara mai első rendkívüli ülésén több utasítást hozott, amelyeknek hozzá kell járulniuk a COVID-19 járvány megakadályozásához és felszámolásához Szabadka város területén- közölte Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, a városi törzskar vezetője a Városháza Média Központjában megtartott mai sajtótájékoztatón.

 
13308_1.jpg

Mint mondta, a városi és peremvárosi utasszállítást a szombati, vasárnapi és ünnepnapi menetrend szintjére csökkentik, beszüntetik az éjszakai járatokat, rövidítik az összes vendéglátó-hely munkaidejét maximum 8-tól 20 óráig, tiszteletben tartva a Szerb Köztársaság Kormányának a beltéri gyülekezésre vonatkozó tilalmát, amelyekben legfeljebb 50 személy lehet jelen, és elrendelték az összes iskoláskor előtti intézmény munkájának a felfüggesztését.

- Elrendeltük az idősek (nyugdíjasok) összes központja és klubja munkájának a beszüntetését, minden sportlétesítmény bezárását és a kulturális rendezvények megtartásának a tilalmát. Szabadka Város Közigazgatási Hivatala számára elrendeltük a Hívóközpont felállítását, hogy a polgároknak tájékoztatást nyújtsunk, s segítsünk a 65 évesnél idősebb polgártársainknak az élelmiszerek és a gyógyszerek beszerzésében, az orvosi segítségnyújtás megszervezésében a lakcímükön, valamint, hogy tájékoztassa a közvéleményt a Hívóközpont telefonszámairól.

Elrendeltük a Városi Közigazgatás vezetőjének, a Szabadka Város által alapított közvállalatok és a kommunális közvállalatok igazgatóinak, hogy a súlyos, idült betegségben szenvedő, illetve a 60 évesnél idősebb alkalmazottaik számára tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést – mondta Laban polgármester.

A Hívóközpont munkaideje minden nap 8-tól 20 óráig tart, a telefonszáma pedig 024/636-136, mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy ez az utasítás mától van hatályban, végrehajtását pedig az illetékes köztársasági szervek mellett ellenőrzik majd a Városi Közigazgatás illetékes titkárságai is.

Hangsúlyozta, hogy a város területén minden egészségügyi intézmény teljesen felkészült a vírussal fertőzött esetleges páciensek fogadására, majd azt kérte, hogy a felelősséget és a professzionalizmust emeljék a végső maximumig.

Emlékeztetett rá, hogy a Szerb Köztársaság teljes területére érvényes rendkívüli állapotra vonatkozó rendelet értelmében, amely 2020. március 15-én lépett hatályba, az oktatási-nevelési intézmények mától nem dolgoznak, az iskolák a nap folyamán megkapták a március 17-én kezdődő távoktatás megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos információkat és utasításokat, majd arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a Vöröskereszt szabadkai városi szervezete beszünteti a meleg étel elosztásának eddigi módját, mivel a Népkonyhát igénybe vevő polgárok 80 százaléka idősebb 60 évesnél. Ezentúl a rászorulóknak a már meglevő elosztó-pontokon ételcsomagokat osztanak.

A polgárokat arra szólította fel, hogy a járvány idejére a védekezést a lehető legmagasabb szintre emeljék. Vonatkozik ez a személyes tisztálkodásra, a közterületi higiénére (a tömegközlekedésben, a közintézményekben, az állami és az önkormányzati szervekben, a gazdasági társaságokban és más jogi személyeknél, a fokozott higiéniára a lakóépületekben és a családi házakban), mondta a polgármester, és arra kérte a polgárokat, különösen a legidősebbeket, hogy minden szinten kerüljék a felesleges kontaktusokat, legyen szó személyes kapcsolattartásról, vagy a közületek látogatásáról.

Mivel mind nagyobbak a lehetőségek az elektronikus kommunikációra és számos ilyen szolgáltatás igénybevételére, a polgármester arra kérte a polgárokat, hogy ebben az időszakban minél inkább éljenek ezzel a lehetőséggel.

- Fegyelemmel és intézkedésekkel kell küzdenünk, a fegyelem pedig azt jelenti, hogy a 65 évesnél idősebbeknek otthonaikban kell tartózkodniuk – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Hangsúlyozta még, hogy a Szabadka Város által alapított közvállalatok és közintézmények kötelesek minden szükséges erőforrást a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó városi törzskar rendelkezésére bocsátani.

- Figyelemmel kísérjük az országvezetés minden intézkedését, s Szabadkán minden intézmény a Szerb Köztársaság Kormányának a rendelkezéseivel összhangban fog működni. Közös erőfeszítésekkel, jó koordinációval, összehangolt tevékenységgel hozzájárulunk, hogy mérsékeljük a jelenlegi válsághelyzetet, mérsékelve ezáltal annak következményeit is – hangsúlyozta Laban polgármester.

13308_2.jpg