Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Laban polgármester: Csak együtt és fegyelemmel győzhetjük le a járványt

2020.03.19.

– Szabadkán jelenleg nincs egy koronavírussal fertőzött személy sem. Minden nap kapcsolatban vagyunk minden szolgálattal, közintézménnyel és közvállalattal, figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását. Napi kapcsolatot tartunk fenn az iskolákkal is, az új módon zajló oktatás jól működik. A gyermekek között nincs beteg, a tanárok és az osztályfőnökök állandó kapcsolatban állnak a szülőkkel és a gyermekekkel. Még egyszer mindenkit, különösen pedig idős polgártársainkat arra kérem, hogy tartsák tiszteletben az előírt és ajánlott intézkedéseket, mert csak együtt és a legszigorúbb fegyelemmel járulhatunk hozzá a járvány kedvezőtlen hatásainak az enyhítéséhez – közölte Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, a rendkívüli helyzetek városi törzskarának főnöke a Városháza Média Központjában tartott mai sajtótájékoztatón.

13320_2.jpg

Kérem Önöket, hangsúlyozta, hogy tartsák tiszteletben és értsék meg ezeket a rendeleteket, ne tegyék ki magukat felesleges kockázatoknak.

- Arra kérek minden szabadkait, akinek idős szomszédja, családtagja van, hogy segítsenek nekik a szükséges dolgok beszerzésében, hogy ne hagyják el otthonaikat. Köszönet minden egyénnek és cégnek, amelyek készségesen jelentkeztek az önkéntes segítségnyújtásra – mondta Laban.

Emlékeztetett a rendkívüli helyzetek városi törzskarának március 16-i rendkívüli ülésén a COVID-19 járvány Szabadka Város területén való megakadályozása érdekében hozott rendeletekre, majd hozzátette, hogy a városi törzskar a második rendkívüli ülésén rendeletet hozott, amellyel március 19-től lerövidítik minden vendéglátóipari létesítmény (kávézó, étterem, pékség, fogadóiroda és hasonlók), valamint a város területén működő, kereskedelmi tevékenységet folytató létesítmény munkaidejét 18 óráig. 

- Emlékeztetnék a Szerb Köztársaság területén hatályban levő mozgáskorlátozási rendeletre, illetve a kijárási tilalomra, amelyet a belügyminiszter hozott meg az egészségügyi miniszter jóváhagyásával, mely szerint 20 és 5 óra között kijárási tilalom van, kivéve az engedéllyel rendelkező egészségügyi dolgozókat, a BM és a Védelmi Minisztérium, a Biztonsági Szolgálat, a Szerb Katonaság szolgálatot teljesítő tagjait, illetve akiknek a mozgását engedélyezi a Belügyminisztérium – mondta Laban polgármester.

A tilalom, hangsúlyozta, úgyszintén nem vonatkozik azokra a természetes személyekre, akiknek sürgős egészségügyi segítségre van szükségük, valamint a kíséretükben levő legfeljebb két személyre, a tilalom megszegését pedig a büntető törvénykönyvvel összhangban büntetik.

Kitért a város által a lakosság tájékoztatását és védelmét szolgáló eddigi intézkedéseire is. Laban emlékeztetett a határozatok egész sorára, amelyek a város területén a közélet működését szabályozzák, s elmondta, hogy elrendelték az iskoláskor előtti intézmények és az iskolák, a közvállalatok és kommunális közvállalatok létesítményeinek fokozott és folyamatos fenntartását és fertőtlenítését, a piacok, valamint a városi és peremvárosi autóbuszok rendszeres fertőtlenítését. 

Laban polgármester szavai szerint a Városi Közigazgatás keretében létrehozták a Hívóközpontot, amely tájékoztatja a polgárokat és segítséget nyújt a 65 évesnél idősebbeknek az élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésében, az orvosi ellátás megszervezésére azok lakcímén. A központ jól működik. Ebből a Központból eddig 180 kérést juttattak el a Vöröskereszthez.

- Minden, ami létfontosságú a város működését illetően, működni fog, én pedig fegyelmet és szolidaritást kérek mindenkitől – emelte ki Laban és a végsőkig felelősségteljes és professzionális hozzáállást kért mindenkitől, hangsúlyozva, hogy a város egészségügyi intézményei teljességében felkészültek a vírussal fertőzött potenciális páciensek fogadására.

A Szabadkai Közkórházban egy csoportot hoztak létre, amely a Szerb Köztársaság Kormányának és Egészségügyi Minisztériumának a hivatalos ajánlásaival összhangban tevékenykedik. Naponta felmérik a kórházban a járványügyi helyzetet és a csoport meghoz minden szükséges megelőző intézkedést. 

Szabadka Város Városi Közigazgatása, mint mondta, megszervezi a közterületek fertőtlenítését, mégpedig a tágabb központ utcáiban illetve a város legforgalmasabb részeiben, az egészségügyi létesítmények, buszmegállók és gyermekjátszóterek környékén.