Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A legidősebbek és legveszélyeztettebbek segítése most a legfontosabb

2020.03.26.

- A polgármester által elrendelt elsődleges feladatunk, az időseknek és a legveszélyeztetettebb polgárainknak  nyújtott maximális  segítségnyújtás, hogy ezáltal megőrízzük az egészségüket, és az életüket. Az összes szabadkai vállalat és intézmény a munkáját,  a válságkezelő városi törzskar rendelkezésére bocsátotta, a Városi Közigazgatási Hivatal pedig követi mindezt, és a polgármestertől napi szinten kapott munkafeladatokat  látjuk el a helyzettel összhangban. Segítünk a veszélyeztetett kategóriába tartozó idősebb polgároknak, valamint a szociálisan veszélyeztetett családoknak. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, napi szinten követjük a helyzetet – nyilatkozta Jasmina Stevanović, Szabadka város nevében a médiának adott nyilatkozatában. 

13338_1.jpg

A legidősebb polgárok részére megalakult segítségnyújtó ügyfélszolgálati központ megítélése szerint, jól működik.

– A segítségnyújtó ügyfélszolgálati központ jelentősége, a 65 éves, és a 65 évnél idősebb polgárok nyilvántartásba vétele. A segélykérő személyről az alapinformációk, illetve a szükséges segítségre vonatkozó információ nyilvántartásba vételét követően, a Vöröskereszt önkéntesei segítségével, illetve saját erőforrásaink által biztosítjuk a segíséget, élelmiszerellátás, gyógyszerbeszerzés, illetve tisztálkodási és tisztítószerek eljuttatása által az idősebb polgárok lakcímére – mondta  Jasmina Stevanović.

Az önkéntesekhez a mai napig 1500 kérelem érkezett, a Vöröskeresztnek 490 kérelmet továbbítottunk, mondta , ugyanakkor elmondta még, hogy a segítségnyújtó ügyfélszolgálati központban két váltásban dolgoznak, leggyakoribb, és szinte az egyedüli kérések az alapélelmiszerek, gyógyszerek, illetve tisztálkodási és tisztítószerek beszerzésére vonatkoznak.   

 – A telefonhívások 60 százaléka tájékozódó jellegű, azaz az önkéntesek alkalmazásának szükségessége nélkül. Hétvégén a kérelmek száma csökkent, ami azt bizonyítja, hogy az ügyfélszolgálati központhoz a  legveszélyeztetettebbek fordulnak, azaz azok a személyek, akiknek nincs senkijük, akik segítene nekik. Állandó kapcsolatban vagyunk a Vöröskereszttel és az egészszégügyi intézményekkel, megegyezés alapján, a rendkívüli helyzet bevezetése óta a Vöröskereszt minden erőforrása a a válságkezelő városi törzskar rendelkezésére áll. A mai napig az önkéntesek 320 idős polgár háztartását járták körbe, jelenleg az összes többi kérelem megvalósítása folyamatban van – emelte ki Jasmina Stevanović.

Mint elmondta, a népkonyha 1200 felhasználója, családi élelmiszercsomagot kapott , folyamatban van 300 élelmiszercsomag kiosztása a Szociális Központ névsora alapján, azoknak a  szociálisan veszélyeztetett polgároknak, akik nem tartoznak a népkonyha felhasználói közé. A csomagokat az említett polgárok lakcímére viszik ki.     

Kihangsulyozta: Felkérem a szabadkaiakat, akiknek vannak idősebb szomszédaik, vagy családtagjaik annak érdekében, hogy ezek a személyek ne  hagyják el otthonaikat, segítsenek nekik a szükséges dolgok beszerzésében.

– Mégegyszer felkérjük polgártársainkat, hogy legyenek maximálisan fegyelmezettek és felelőségteljesek, hogy szigorúan tartsák be az egészségvédelemre vonatkozó összes ajánlást. Kérem önöket-hangsulyozta, tartsák tiszteletben és értsék meg ezeket a rendelkezéseket és ne tegyék ki magukat szükségtelen kockázatoknak. Mindannyiunk élete megőrzése érdekében, maradjanak otthon. Minnél fegyelmezettebbek leszünk, annál gyorsabban lábalunk ki ebből a helyzetből – mondta Jasmina Stevanović.

 13338_2.jpg