Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Laban polgármester: Maradjanak otthon, óvják meg az életüket!

2020.03.31.

- Ezekben a napokban néhány sajtóháztól számos kérdést kaptunk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a pillanatnyi szabadkai helyzetre vonatkozóan. A város jelenlegi járványtani helyzetével kapcsolatban elmondhatom, hogy a COVID-19-cel kapcsolatos teszteket városunk területén csak a szabadkai Közegészségügyi Intézet végzi mindazoknál, akiknél tapasztalható a kórkép, mégpedig a kórház követelésére, a járványtani és klinikai mércékkel összhangban. Minden mintavétel az Egészségügyi Minisztérium rendelkezéseivel és utasításaival összhangban történik – nyilatkozta ma Bogdan Laban polgármester, Szabadka Város rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskarának a vezetője.

13353_2.jpg

A megbetegedettek és a kórházban kezeltek pontos számával kapcsolatban az egyetlen mérvadó információ-forrás az Egészségügyi Minisztérium, a fertőzöttekre, a tevékenységükre és a múltbéli kapcsolataikra vonatkozó különböző és ellentmondásos adatok rendkívül veszélyesek a jelenlegi helyzetben.

- Tudomásom szerint mindazoknak, akik Szabadkáról kerültek kórházba, stabil az egészségi állapotuk, az egészségügyi intézmények pedig mindent megtesznek saját hatáskörük keretében. Megjegyezzük, hogy a szabadkai Közkórház, Egészségház és Közegészségügyi Intézet el van látva minden szükséges eszközzel és védőeszközzel, amelyek tevékenységükhöz szükségesek – mondta a polgármester.

A rendkívüli állapot körülményei között, mondta, a legfontosabb, hogy a polgárok kizárólag ellenőrzött és pontos információkat kapjanak a helyzetről és a vírus okozta fertőző betegség következményeiről.

- 2020. március 6-a, a COVID-19-cel történt első fertőzés óta a mai napig, tehát március 31-vel bezárólag Szabadka Város területén 15 személynél bizonyult pozitívnak a COVID-19 teszt. Ami fontos, hogy nem fertőződött meg egyetlenegy egészségügyi dolgozó sem. Minden pácienst befogadtak és elláttak a személyzet és más páciensek biztonságát szavatoló eljárásrenddel összhangban – hangsúlyozta Laban.

A megerősített esetek számának a növekedése, tette hozzá, teljesen várható volt a jelenlegi járványtani helyzet alapján, mivel a járvány negyedik hetében járunk, s egyelőre a helyzet nem aggasztó.

- Ismételten arra kérem a polgárokat, hogy ne keltsenek pánikot és ne terjesszenek álhíreket a betegek számáról és egészségi állapotáról, a sajtót pedig kérem, hogy ebben a láthatatlan ellenséggel vívott harcunkban segítsenek oly módon, hogy minden szükséges információt a városunk területéről származó páciensek egészségi állapotáról a járványtani helyzetről az illetékes köztársasági szervektől, mindenekelőtt a minisztériumtól és az egészségügyi intézmények mérvadó képviselőitől szerezzenek be, akik naponta tájékoztatják a sajtót és a polgárokat a COVID-19-cel kapcsolatos helyzetről – mondta a polgármester.

Hangsúlyozta, hogy a betegek vagy a potenciális betegek számától függetlenül mindenkinek az ajánlásoknak megfelelően kell viselkednie, s hogy ezzel összhangban maradjunk otthonainkban, ne éljünk közösségi életet a lakótömbökben és a parkokban, minél kevesebbet érintkezzünk másokkal, hogy minél előbb megnyerhessük ezt a csatát.

- Maradjanak otthon, óvják meg az életüket – üzente Laban polgármester.