Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A válságkezelő városi törzskar parancsa

2020.04.06.

A helyi önkormányzatok az aktuális rendkívüli helyzet idején, segítséget nyújtanak a jelenlegi helyzetben megfelelő védelmi intézkedések foganatosításávala felhasználóknak házi segítségnyújtásban. A házi segítségnyújtás és házi ápolás szolgáltatás, most fokozottan hangsulyozott, nem csak a szociális védelmet nyújtó  intézményekkel  és a civil szervezetekkel folytatott állandó kommunikációban, hanem más módon is, ami segít, a felhasználóknak folyamatosan segítséget nyújtani.

  13367_1.jpg

Ezért, értesítjük a polgárokat, akiknek szükséges a házi segítségnyújtás és a házi ápolás, amit közvetlenül más személlyel beszéltek meg ( függetlenül, hogy rokonról van szó, illetve szerződés alapján történő segítségnyújtásról, illetve egyébről), hogy a szolgáltatást nyújtó személynek engedélyt kaphasson a kijárási tilalom idején történő közlekedésre vonatkozóan, szükséges, hogy azok a személyek, akiknek szükségük van segítségre kérelemmel forduljanak a helyi önkormányzathoz, ezenkívül be kell nyújtaniuk a szükséges dokumentációt, amelyel igazolják az engedély kiadásának okát.

A kérelmet, tehát azon személyeknek kell benyújtaniuk, akiknek szükségük van segítségre, abban az esetben ha ők ezt nem tehetik meg egészségügyi állapotuk miatt a legközelebbi hozzátartozó vagy gyám teheti ezt meg.  A kérelemben indokolniuk kell a szükséges segítség sürgősségét, feltüntetni a segítségnyújtó személy nevét, illetve a napi időpontot, amikor a segítségnyújtásra sor kerülne. A kérelem mellé mellékelniük kell a saját és a segítségnyújtó személy igazolványának a fénymásolatát, az egészségügyi és egyéb dokumentációt (az ápolásról szóló végzést és egyebet) , amellyel igazolják a segítség szükségességét.

A helyi önkormányzat a dokumentáció leellenőrzését követően a kérelmeket továbbítja a munkaügyi, foglalkoztatási és szociális minisztériumhoz, akik az ellenőrzést követően a Belügyminisztériumnak továbbítják azt  az engedélyek kiadása céljából.  

 A kérelmeket személyesen  Szabadkán, a Szabadság tér 1 címen adhatják át, munkanapokon 14 óráig, vagy elektronikusan  a socijalnazastita@subotica.rs  emailcímre. Részletes tájékoztatásért a polgárok hívhatják a 064-86-20-822, telefonszámot, 2020.04.07-től, azaz holnaptól 8 és 14 óra között.

 A fentiek nem vonatkoznak azokra a polgárokra, akik a segítségnyújtást a  Gerontológiai Központ és a Caritas által kapják.

Értesítjuk, továbbá a szülőket, akiknek jogerős bírósági végzéssel határozták meg a gyermek láthatását a kijárási tilalom időszakában, és nem sikerült közös megállapodásra jutniuk a gyermek érdekében, és  ezért szükséges a kijárási engedély, kérelemmel forduljanak Szabadka város Szociális Központjához  a centarsubotica@csrsu.org.rs  vagy a suboticacsr@minrzs.gov.rs

emailcímre, illetve a 024/548-220 telefonszámon keresztül munkanapokon

8-tól 13 óráig. A kérelem mellé mellékelni kell a jogerős bírósági végzést.  

Az észak-bácskai körzet járványügyi helyzetével kapcsolatos információk a következők:  a mai nappal bezárólag összesen 31 igazolt koronavírussal fertőzött személy van, akik közül 27 személy szabadkai, 3 topolyai és egy kishegyesi. A fertőzöttek között vannak a Szerb Hadsereg és rendőrség munkafeladatokat ellátó tagjai, nincs fertőzött egészségügyi dolgozó. 

                                                                A válságkezelő törzskar parancsnoka
                                                                      Bogdan Laban polgármester