Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A válságkezelő városi törzskar tájékoztatása

2020.04.13.

A Kormány határozatával összhangban azok az egészségügyi dolgozókat és az egészségügyi intézmények, katonai egészségügyi intézmények tervezett hálózatához tartozó egészségügyi intézmények, állami szervek, köztulajdonú alapeszközökkel alapított jogi személyek más foglalkoztatottait, akik a külön törvény alapján egészségügyi tevékenységet folytatnak, továbbá a Belügyminisztérium, a Szerb Katonaság tagjait, a Védelmi Minisztérium alkalmazottait, akiknél diagnosztizálták a Covid-19 fertőző betegség jelenlétét, amelyet a SAR-CoV-2 vírus okozott s amelyet munkakötelezettségeik teljesítése során kaptak el, Vajdaság, illetve az Észak-bácskai Körzet területéről, területi alapon gyógykezelésre az apatini Junaković Rehabilitációs Szakkórházba utalják.

13377_1.jpg

A Kormány utasításaival, valamint az elfogadott gyógykezelési eljárásrenddel összhangban azok a páciensek, akiknél diagnosztizálták a Covid 19-et, nem gyógykezelhetők házi karanténban. A hatályos eljárásrenddel összhangban a vírusra pozitív pácienseket kizárólag a területileg illetve regionálisan illetékes Covid- kórházakba utalják, azaz területünkről Újvidékre, illetve az Újvidéki Vásárra.

Vasárnappal, április 12-vel bezárólag az Észak-bácskai Körzet területén 44 Covid-19 vírussal fertőzött személyt regisztráltak, ebből Szabadkán 39, Topolyán 4 és Kishegyesen 1 személyt. A vírus regisztrálásának kezdete óta a körzet területén egy, idősebb korú személy hunyt el.

A városban szinte minden nap végzik a közterületek fertőtlenítését, a kijárási tilalmat megsértő személyek számára vonatkozó adatok pedig polgártársaink felelős viszonyulásáról tanúskodnak, akik tiszteletben tartják az illetékes intézmények intézkedéseit és ajánlásait. Minden intézkedés, amelyet végrehajtunk magunkkal és másokkal szemben, nagy mértékben képezik a korona-vírus elleni küzdelem részét, de mindenképpen a város szintjén mindent megteszünk, hogy teljessé tegyük a kulcsfontosságú erőfeszítéseket, sikerük tőlünk és a magunk, illetve szeretteink egészségéért tanúsított felelősségünktől függ.

A járvány hatodik hete tart, közel vagyunk a jó eredményhez, de még nem nyertük meg a csatát. Továbbra is felelősségteljes viszonyulásra és fegyelemre, valamint a szakma és az állam tanácsainak a tiszteletben tartására van szükség.

Külön számlákat nyitottunk a magánszemélyek és a jogi személyek adományainak a befogadására a vírusjárvány elleni harchoz.

Segélycsomagokat osztunk a nyugdíjasoknak, a szétosztást pedig kétszerre végezzük a nyugdíjak magasságától függően. Szabadka Város a rendkívüli állapot körülményei között is biztosítja a rászorulóknak a házi segítségnyújtást.

Kérem a 65 évesnél idősebb polgártársainkat, ha nincs senkijük, aki számukra beszerezhetné az élelmet és a gyógyszereket, hogy hívja Szabadka Város Városi Közigazgatási Hivatalának hívóközpontját a beszerzésekhez szükséges segítség érdekében. Gondoskodunk a veszélynek leginkább kitett polgártársainkról, ezért még egyszer arra kérem őket, hogy maradjanak otthonaikban, tartsák tiszteletben a koronavírus elleni összes óvintézkedést, mi pedig a rendelkezésünkre állunk.

                                                              Bogdan Laban,
                      a Rendkívüli Helyzetek Városi Törzskarának főnöke, polgármester