Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A város a Kormány intézkedéseivel és a Válságkezelő Törzskar rendeleteivel összhangban működik

2020.04.16.

- Mivel péntektől 84 órás kijárási tilalom lesz érvényben, ami pénteken 17 órától kedd reggel 5 óráig tart majd, megtettünk minden lépést annak érdekében, hogy e feltételek mellett is tudjunk működni. Éjjel-nappal a lakosság rendelkezésére állunk, és igyekszünk a lehető legjobb módon segíteni mindenkinek. A válságkezelő városi törzskartól kapott értesülések szerint Szabadka város területén a mai nappal bezárólag 45 esetben igazolták a koronavírus-fertőzést – közölte Szabadka Város nevében nyilatkozva Jasmina Stevanović.

 13385_1.jpg

Kiemelte, hogy a városban az élet a kormány és a válságkezelő városi törzskar rendeleteinek megfelelően folyik, és emlékeztetett rá, hogy Szabadka Város területén folyamatban van az alapvető élelmiszereket tartalmazó csomagok kiosztása az alacsony jövedelmű nyugdíjasok lakcímére.

- Lassan befejeződik az újabb élelmiszer-csomagok összeállítása, melyeket a Vöröskereszt fog kiszállítani a népkonyhát igénybe vevő több mint ezer polgárnak, közvetlenül az ortodox húsvét után. A megfelelő óvintézkedések mellett ismét megindult a szociális ellátás keretében szervezett házi segítségnyújtás és ápolás. Ez a szolgáltatás egyelőre csak a város területén vehető igénybe, de a környező településeken is folytatódik majd az ellátást, amikor az elővárosi járatok ismét közlekednek – mondta Jasmina Stevanović.

Hozzátette, hogy napi kapcsolatban vagyunk azokkal a polgárokkal, akik más személyeket ápolnak és gondoznak, személyi asszisztensként vagy kísérőként tevékenykednek, olyan különélő szülőkkel, a gyermekeikkel kapcsolatos láthatási jog tiszteletben tartása érdekében, továbbá fogyatékkal élő személyekkel, akiknek különleges engedélyre van szükségük, hogy a kijárási tilalom alatt elhagyhassák otthonukat.

- Megjegyzem, hogy életbe lépett a kijárási tilalom alatti mozgásról szóló kormányrendelet kiegészítése, amely engedélyezi a fogyatékkal élő és autista gyermekek mozgását, de kizárólag egy felnőtt személy – szülő vagy gyám kíséretében, és a lakóhelyétől legfeljebb 200 méteres körzetben, amihez a szülőnek vagy gyámnak nem kell külön engedélyt kérnie, mert a kormány ezen rendelete közvetlenül alkalmazandó – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

Elmondta még, hogy a városban majd minden nap fertőtlenítik a közterületeket, így ez megtörténik ma és szombaton is.

Valamennyi hívóközpont gond nélkül működik, mind a közigazgatási hivatal keretében az idősek élelmiszer-ellátására, mind az egészségügyi intézményekben vagy az orvosokkal közösen üzemeltetett központok.

- Ezúttal szeretnék a közelgő ortodox húsvét alkalmából is mindenkinek jó egészséget és sok örömöt kívánni, és bízom benne, hogy a szeretet és az összetartozás érzése, amit a húsvét szimbolizál arra ösztönöz bennünket, hogy erősek, kitartóak és fegyelmezettek legyünk, magunkra vigyázva óvjunk meg másokat. Erős hittel a szívünkben és pozitív gondolatokkal át fogjuk vészelni ezt a nehéz időszakot is – üzente Jasmina Stevanović.