Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadkán mind több a gyógyult beteg

2020.04.22.

A köztársasági kormány rendeleteit követve, a járványügyi helyzettel és a szakma véleményével összhangban, Szabadka Város Válságkezelő Törzskara rendeletet hozott a koronavírus terjedését megfékező rendelkezések enyhítéséről. Tegnap óta a nyílt és zárt téren lévő zöldpiacok a kötelező védelmi intézkedések betartásával folytatják tevékenységüket. Bogdan Laban polgármester elmondta, hogy a munkáltatók – a piacok üzemeltetői kötelesek a dolgozóknak és a szolgáltatásokat igénybe vevőknek (a bérlőknek és a vásárlóknak) biztosítani illetve lehetővé tenni a biztonság és egészség megőrzését célzó óvintézkedések alkalmazását, de különösen a SARS-CoV-2 vírus okozta koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére vonatkozó intézkedéseket.

13397_1.jpg

Ezek az intézkedések, az egymás közötti távolság betartása, a fertőtlenítés és a védőeszközök, vagyis a szájmaszk és védőkesztyűk viselése, ezzel összhangban rendeletet kaptak, hogy  külön tervet kell készíteniük az intézkedések foganatosításáról, amely a törvénynek és a munkavédelmi előírásoknak megfelelően meghozott okirat részét képezi.

A munkáltatók – a piacok üzemeltetői, kötelesek a zárt terű piacokon, illetve a piacok zárt területein lehetővé tenni a dolgozóknak és a szolgáltatásokat igénybe vevőknek a zárt terű piacon, illetve a piac zárt területén egy időben tartózkodó személyek maximális számát korlátozó óvintézkedések alkalmazását. Másrészt a szolgáltatásokat igénybe vevők, a bérlők és a piaclátogatók, illetve vásárlók kötelesek betartani a piaci dolgozók utasításait, és alkalmazni az egymás közötti távolság betartására és a személyes védelmet szolgáló eszközök használatára előírt, illetve kiszabott intézkedéseket- mondta Laban.

Úgyszintén, április 21-től, azaz keddtől engedélyezett a szolgáltatóiparban dolgozók tevékenysége-  autómechanikusok, a gumijavító- műhelyek, cipész-, varró-, vegyi tisztítók, autósiskolák, kiskereskedelmi üzletek - könyvkereskedések, gépjármű-, kerékpár, tengerész felszerelés, műszaki árú, építőanyagok stb.  kiskereskedelme tevékenységek.  

- Fontos még egyszer kihangsúlyozni, hogy a holnaptól engedélyezett tevékenységekben és objektumokban folyó munka kizárólag csak a védelmi intézkedések betartásával, fertőtlenítőszerek és védőeszközök, arcmaszkok és kesztyűk használata által végezhető- hangsúlyozta  Szabadka polgármestere, majd elmondta, hogy azok az objektumok, amelyek tevékenysége nagyszámú ember jelentlétével jár, mint a bevásárlóközpontokban lévő különféle üzletek, továbbra sem dolgozhatnak.  

 - A tevékenység végzése továbbra sem engedélyezett a fodrász és kozmetikai szalonoknak, az edzőtermeknek, a fogadóirodáknak, a kávézóknak, éttermeknek és egyéb vendéglátóipari létesítményeknek, ugyanakkor önfegyelemmel, és az eddigiekben betartott ajánlások további betartásával, biztos vagyok, hogy hamarosan megteremtjük a feltételeket ezek újbóli megnyitására- hangsúlyozta  Bogdan Laban.  

A polgármester kiemelte, hogy Vajdaságban a fertőzöttek számának csökkenése folytatódik, ez a járványügyi helyzet vonatkozik Szabadkára is, mert a mai nappal ez a szám 47, ugyanakkor növekszik a meggyógyítottak száma is. Egy korábban elhunyt személyen kívül, nincs több elhalálozott, de jelentős az a tény is, hogy a szabadkai idősotthonokban sincsenek fertőzöttek.

- Szabadka város területén az egészségügyi intézményeknek és a szociális védelemmel megbízott intézmények szükségleteire van elegendő mennyiségű védőfelszerelés és fertőtlenítőszer, és biztosítva vannak tartalékok is az egészségügyi dolgozók és a személyzet részére az elkövetkező időszakra. Az összes ügyfélközpont zavartalanul működik, és teljes mértékben eleget tesznek rendeltetésüknek, a nyugdíjasoknak az alapélelmiszereket tartalmazó csomagok kiosztása is zavartalanul folytatódik. A Városi Törzskar továbbra is követi az aktuális helyzetet ahhoz igazítja rendelkezéseit. Még egyszer megkérjük a polgárokat, hogy kivétel nélkül tartsák be a rendelkezéseket, mert ez az egyedüli módja, hogy mindannyian közösen legyőzzük ezt a fertőző betegséget- húzta alá Szabadka polgármestere.