Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Példaértékű Szabadka roma közösség iránti hozzáállása

2020.04.22.

- Amikor Szerbia minden polgára nehéz helyzetben van a Covid-19 koronavírus miatt, a roma közösség is igazán rossz élethelyzetben találta magát. Április elején, a Roma Inklúziós Iroda kérelemmel fordult Igor  Mirovićhoz, a tartományi kormány elnökéhez és a tartományi kormányhoz, hogy juttasson humanitárius segélyt a rászoruló vajdasági roma családoknak. Mirović elnök és a tartományi kormány már számtalanszor segítette a roma családokat, azaz a roma közösséget, amikor az a legszükségesebb és a legfontosabb. Ez történt most is. Gyorsan és hatékonyan reagáltak, a segítség az árutartalékokból érkezett élelmiszercsomagok formájában 6.000 rászoruló roma család részére – nyilatkozta Miloš Nikolić, a Roma Inklúziós Iroda igazgatója.

13399_1.jpg

A roma közösség és a maga nevében köszönetet mondott Mirović elnöknek, mert igazi segítség érkezett a megfelelő pillanatban, a rendkívüli helyzet kellős közepén, majd Nikolić elmondta, hogy a segély kiosztása a múlt héten kezdődött, s várhatóan e hét végéig be is fejeződik a csomagok kézbesítése. Az igazgató bejelentette, hogy a Roma Inklúziós Iroda  ezekben a napokban dolgozza ki saját  intézkedéscsomagját is. 

- Ezek affirmatív intézkedések, amelyek a gyakorlatban azt jelentik, hogy ha 100 munkahelyet biztosító vállalat létesül,  öt munkahelyen  roma férfiakat vagy  roma nőket kell foglalkoztatni  , természetesen megfelelő szakmai képesítéssel kell rendelkezniük ezeknek a személyeknek. Ettől kezdve ez a személy többé nem a szociális segély kedvezményezettje, hanem adófizető személy, ugyanakkor ő ezáltal a társadalom egyenrangú tagjává válik.   

Ez nagyon fontos. Nagy lépést tettünk az oktatásban, most a foglalkoztatás és a lakhatás terén- hangsúlyozta Nikolić, és hozzátette, hogy ez az állam, a tartományi kormány és Vajdaság minden önkormányzata 2016. óta nagy lépést tettek, amely előrehaladást hoz a roma közösségnek.

- Szabadka úgyszintén jelentős lépéseket tett, ugyanakkor a roma közösséget segítő  kiváló segítségnyújtó eszközökkel rendelkezik. Köszönetet mondanék mindezért Bogdan Laban, Szabadka polgármesterének a támogatásáért, mert Szabadkának van két koordinátora, öt tanítási asszisztense, három mediátora , emellett  elfogadták a helyi akciótervet, amely magában foglalja a roma közösség szükségleteit is. Ez igazán a roma közösség iránt tanúsított példás hozzáállás - hangsúlyozta Nikolić.