Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Rendkívüli Helyzetek Városi Törzskarának rendelete

2020.04.27.

A Rendkívüli Helyzetek Városi Törzskara mai, nyolcadik rendkívüli ülésén rendeletet hozott, amellyel engedélyezi a gazdasági társaságok, más jogi személyek és vállalkozók számára, hogy Szabadka város területén 2020. április 27-től kezdődően a következő szolgáltatásokat végezzék: fodrász és kozmetikai szolgáltatások, pedikűr, manikűr, fitnesz- és edzőtermek, török fürdő, szauna és gőzfürdő, szolárium, súlycsökkentő szalonok, masszázs-, és más kozmetikai és szépségszalonok működését, amelyeknél   a szolgáltatások jellege közeli érintkezést követel a szolgáltatást nyújtó és a szolgáltatást igénybe vevő személy között, illetve a szolgáltatást igénybe vevők egymás közötti érintkezését is.

13404_1.jpg

A Bogdan Laban polgármester, a rendkívüli helyzetek törzskarának főnöke által jegyzett rendelet szerint a jogi személyek és a vállalkozók folytathatják az előző bekezdésben felsorolt tevékenységeket, ugyanakkor az említett szolgáltatások folyamatában alkalmazniuk kell a SARS-CoV-2 vírus okozta  COVID-19 járványra vonatkozó védelmi intézkedéseket, amellyel szavatolják a dolgozók és a felhasználók biztonságát (létszámkorlátozás a helyiségben, a helyiségek, padlók, berendezések, gépek, szerszámok és munkaeszközök kötelező fertőtlenítése a szolgáltatást igénybe vevő minden egyes  személy után, a szolgáltatás során felhasznált papírból, műanyagból, vagy szövetből készült kellékek cseréje, a védelmi eszközök, vagyis arcmaszkok és védőkesztyűk használata), s ennek értelmében külön intézkedési tervet kell készíteniük, amelyek szerves részét képezik a  munkabiztonságra és -egészségvédelemre vonatkozó törvényekkel és rendeletekkel összhangban kidolgozott kockázatértékelési okiratnak.

Az előző bekezdésben felsorolt intézkedéseket a szabadidősport területén az edzőtermek és fitneszklubok, illetve a kozmetikai és fodrászszalonok üzemeltetésére vonatkozó utasításoknak megfelelően kell végrehajtani a COVID-19 betegség megelőzésére, terjedésének megfékezésére és a kockázat csökkentésére irányuló intézkedések végrehajtása érdekében, amelyek jelen rendelet szerves részét képezik.

A különleges és hagyományos szerencsejátékok szervezői 2020.április 27-től folytathatják tevékenységüket a 400 m2-nél nem nagyobb alapterületű objektumokban, azzal a feltétellel, hogy be kell tartaniuk a SARS-CoV-2 vírus okozta  COVID-19 járvány terjedésének megelőzésére vonatkozó védelmi intézkedéseket, amellyel szavatolják a dolgozók és a felhasználók biztonságát (korlátozott létszám a helyiségben, a távolságtartás, azaz a két személy között legalább két méter távolság betartása, kisebb távolság esetében üvegből, műanyagból vagy hasonló anyagból készült barikád használata, a helyiségek, padlók, berendezések, gépek, szerszámok és munkaeszközök kötelező fertőtlenítése a szolgáltatást igénybe vevő minden egyes  személy után, a védőeszközök, azaz arcmaszkok és védőkesztyűk használata, mind a dolgozók, mind a felhasználók részéről, élelem vagy ital felszolgálásának lehetősége nélkül), s ennek értelmében külön intézkedési tervet kell készíteniük, amelyek szerves részét képezik a  munkabiztonságra és -egészségvédelemre vonatkozó törvényekkel és rendeletekkel összhangban kidolgozott kockázatértékelési okiratnak. 

Jelen rendeletet 2020. április 27-tól alkalmazzák. Jelen rendelet végrehajtását az illetékes felügyelőségek ellenőrzik.

A rendeletet a honvédelemről szóló törvény 29. szakasza, valamint a Szerb Köztársaság elnöke, a Szerb Köztársaság Képviselőházának elnöke és a Szerb Köztársaság Kormányának elnöke által a rendkívüli állapot kihirdetéséről szóló rendelete alapján hozták meg, figyelembe véve a rendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendelettel bevezetett intézkedéseket és korlátozásokat (SzK Hiv. Közlönyének 31/20, 36/20, 38/20, 39/20, 43/20, 47/20, 49/20, 53/20, 56/20, 57/20, 58/20 és 60/20. számai), valamint a szerencsejátékok szervezésének korlátozásáról szóló rendeletet (SzK Hiv. Közlönyének  49/20 és 60/20. számai).

Rendelet – 2020. április 27.

Utasítás – az edzőtermek működéséről

Utasítás – kozmetikai és fodrászszalonok működéséről