Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A város visszatér a régi kerékvágásba, de a harc nem ért véget

2020.04.27.

– Szabadkán az élet lassan visszatér a normális kerékvágásba, a következő lépés a nyugalmasabb életvitel és a városban működő vállalatok rendes munkájának a megkezdése, de elengedhetetlen, hogy hozzászokjunk az új elővigyázatossági intézkedésekhez – hangsúlyozza Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, majd tájékoztatott, hogy Szabadkán a járvány kezdete óta eddig összesen 49 koronavírusos beteget regisztráltak.

13405_1.jpg

A szerb kormány rendeletével összhangban, mától könnyítő intézkedéseket foganatosítanak a koronavírus terjedésének megfékezésében. A Válsáságkezelő Városi Törzskar rendelete értelmében Szabadkán, mától 2020.április 27-től engedélyezik a fodrász és kozmetikai szalonok, a szépségszalonok, illetve az edzőtermek és fitness központok működését, a piacok működése már néhány napja engedélyezett. A különleges és klasszikus szerencsejátékok szervezői mától folytathatják tevékenységüket, azonban tilos  ételt és italt felszolgálniuk.

– Kihangsúlyoznám, hogy az objektumok működésére vonatkozó részletes utasítások, a városi törzskar mai Parancsának szerves részét képezik, ezt eljuttattuk a tömegtájékoztatási eszközökhöz, ugyanakkor elérhetőek Szabadka Város honlapján, itt megismerhetik az utasítások  tartalmát a polgárok és az objektumok tulajdonosai – emelte ki Laban, majd aláhúzta, hogy az összes objektum, tevékenységét védőfelszerelés-arcmaszk, védőkesztyű és fertőtlenítőszer használatával végezheti.

Nagyon fontos, hogy az edzőtermek és fitrness termek tevékenységükből eredően, fokozzák a helyiségek fertőtlenítését és külön protokollokkal szabályozzák a munkafolyamatokat, de mindenekelőtt viseljenek gondot a távolságtartásról és a helyiségben tartózkodó személyek létszámáról.

A polgármester emlékeztetett arra a javaslatra, hogy a helyiségeikben csak korlátozott létszámban tartózkodhatnak vendégek, ezeket a szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknál a vendégeknek előre be kell jelentkezniük,ezáltal megakadályozhatják több személy gyülekezését a zárt térben.

Mindez már hosszú ideje tart,ugyanakkor az életek és az egészség megóvása érdekében ennek így kellett lennie. Lemondtunk a mindennapi rendszeres megszokott tevékenységeinkről, mert a távolságtartás meggyőzően a legjobb megelőzés egy ilyen vírus elleni küzdelemben – hangsúlyozta Szabadka polgármestere. – Azokkal a rendeletekkel kezdtük, amelyekkel mindent a régi kerékvágásba helyezünk vissza, de a harc nem ért véget. Nagyon fontos, hogy polgártársaink megértsék,  miért nem enyhítettünk minden intézkedést és miért kell ezt fokozatosan megtenni.

Mától a nyugdíjasok 18 óra után minden nap egy órát sétálhatnak.  Az  épületek és a helyiségek fertőtlenítése rendszeres, a Városi Közigazgatási Hivatalban az ügyfélszolgálati központ továbbra is működik, eddig 1200 legidősebb polgártásunknak segítettek eljuttatni az élelmiszereket. 

Ami az óvodákat illeti, a polgármester elmondta, hogy várni kell a minisztérium utasításaira. Minden épületben elvégezték a helyiségek fertőtlenítését, kaszálják a füvet és készen várják a megnyitást, majd az előírt utasításokkal összhangban fognak cselekedni. Meglátjuk, hogy az utasítás minden gyermekre vonatkozik, vagy kezdetben csak azokat a gyermekeket fogadják, akiknek a szülei elsőként térnek vissza munkahelyeikre.

– A város visszatér a régi kerékvágásba, ez evidens a közlekedés intenzitása, illetve az utcán tartózkodó emberek száma alapján. Nem kell lazítani és, nem kell, hogy megtévesszen bennünket semmi, mert a harc még nem ért véget és a túlzott lazítás nem kívánt következményekkel járhat – hangsúlyozta Laban.