Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Rendkívüli Helyzetek Városi Törzskarának rendelete

2020.05.04.

A Rendkívüli Helyzetek Városi Törzskara ma megtartott, tizedik rendkívüli ülésén rendeletet hozott a COVID-19 fertőző betegség terjedésének megakadályozása érdekében a vasúti illetve az autóbuszokkal történő közúti utasszállítás tilalmáról hozott korábbi intézkedések enyhítéséről. A rendeletben, amelyet Bogdan Laban polgármester, a rendkívüli helyzetek törzskarának főnöke írt alá, az áll, hogy május 4-től engedélyezik a helységközi közúti utasszállítást, 2020. május 8-tól pedig engedélyezik a peremvárosi és a városi közúti utasszállítást.

13414_1.jpg 

A rendelet I. pontjában az is áll, hogy Szabadka Város és a Subotica-trans KV a városi és a peremvárosi közlekedést kötelesek a  COVID-19 fertőző betegség megfékezésére létrehozott válságstáb 2020. április 28-án kelt 08 53-3455/2020-1 számú Utasításával (a továbbiakban: Utasítás) a COVID-19 megelőzését, terjedésének megfékezését és a kockázat csökkentését szolgáló intézkedésekről szóló utasításban adott rendelkezésekkel összhangban megszervezni, amely ezen rendelet szerves részét képezi.

Az utasszállító buszvállalatok  és a buszállomások kötelesek a helységközi, a  menetrend szerinti rendes járatok , illetve különjáratok, valamint az utasok saját szükségletei céljából történő utasszállítást az Utasítás 2, 3, 5, 6, 7, 8, 11, 12. és 13. pontjával összhangban megszervezni, azzal, hogy az utasszállító vállalatok, amelyek a városközi menetrend szerinti rendes járaton az utasszállítást 50 kilométer távolságig városközi autóbuszokkal végzik, illetve a peremvárosi és városi autóbuszokkal 15 kilométer távolságig kötelesek az utasszállítás megszervezésekor tiszteletben tartani az Utasítás 4. és 10 pontját is.

A buszállomási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók (Subotica-trans KV) a buszállomáson a dolgozók és a felhasználók biztonsága érdekében kötelesek alkalmazni a megelőző intézkedéseket (a buszállomás, a felszerelés, a bútorzat kötelező fertőtlenítése, a védőfelszerelés, azaz a maszkok és a védőkesztyűk kötelező használata, az utasok testhőmérsékletének a kötelező mérése az intézkedések külön tervével összhangban, amelyek a kockázatfelmérésről szóló okirat szerves részét képezik, s amelyet a buszállomás üzemeltetője a munka- és egészségvédelemről szóló törvénnyel és előírásokkal összhangban hoz meg).

Az utasszállító buszvállalatoknak lehetőségeikhez mérten, az utasok minél zökkenőmentesebb szállítása érdekében minél nagyobb számú autóbuszt kell bevonniuk a közúti utasszállításba. 

Az utasszállító vállalatok, amelyek a közúti helységközi közlekedésben bejegyzett menetrenddel rendelkeznek, 2020. szeptember 01-ig kötelesek az utasok igényeivel összhangban ellátni az utaztatást, ami nem lehet kevesebb mint a menetrend szerint bejegyzett indulások 25%, ezt követően az utasszállítást a bejegyzett menetrenddel összhangban kell végezniük.

A rendelet II. pontja értelmében  a jogi személyek és vállalkozók, akik - beleértve az étel és ital forgalmazását, illetve a szolgáltatások nyújtását, vagy a felhasználók közvetlen kiszolgálását zárt helyiségben, illetve rendezett szabadtéri kerthelyiségben - kiskereskedelmi tevékenységgel foglalkoznak, ezen rendelettel és a munkáltatói okirattal előírt megelőző intézkedések tiszteletben tartásával 2020. május 04-től végezhetik tevékenységüket.

Azok a jogi személyek és vállalkozók (munkáltatók), akik ezen rendelet 1. pontjának 1. alpontjában szereplő tevékenységi körben nyújtanak szolgáltatást, a dolgozókra és a szolgáltatást igénybe vevőkre egyaránt kötelesek alkalmazni az egészséget és biztonságot befolyásoló megelőző intézkedéseket, és főként azokat az intézkedéseket, amelyek a SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19 fertőző betegség terjedésének megfékezésére vonatkoznak (munkafolyamatok megszervezése a szociális távolságtartás betartásával, illetve a két személy közötti legalább 2 méteres távolság betartásával, a bútorok, a gépek, szerszámok és berendezések kötelező fertőtlenítését minden egyes szolgáltatás elvégzése után, a dolgozók védőfelszerelésének, az arcmaszkok és kesztyűk használata – szabadtéri szolgáltatások esetén, valamint a zárt térben történő szolgáltatásnyújtás esetén az egyéb intézkedéseket, mint amilyen a helyiségben meghatározott számú személy tartózkodására vonatkozó követelmény, ha a szolgáltatást igénybe vevők közötti távolság kevesebb két méternél az üveg-, műanyag-, vagy hasonló paraván alkalmazása, a helyiségek és a padlózat kötelező fertőtlenítése, a védőfelszerelés, a maszkok és a kesztyűk használata a szolgáltatást igénybe vevők részéről is), és ilyen értelemben ki kell egészíteniük  az intézkedések alkalmazásának ezen pont 1. bekezdésében említett külön tervét.

A rendelet III. pontja értelmében 2020. május 08-tól engedélyezik az áru közvetlen eladást a vásárlóknak, illetve szolgáltatásnyújtást a bevásárlóközpontokban és hasonló objektumokban az ezen rendelettel, illetve a jogi személy vagy vállalkozó által végzett tevékenységre vonatkozó más rendelkezésekkel és a munkáltatói okirattal előírt megelőző intézkedések tiszteletben tartása mellett.

A jogi személyek és vállalkozók (munkáltatók), akik a rendelet ezen pontjának 1. alpontja értelmében nyújtanak szolgáltatást, kötelesek a dolgozók és a szolgáltatást igénybevevők esetén is alkalmazni az egészséget és a biztonságot befolyásoló megelőző intézkedéseket, és főként azokat az intézkedéseket, amelyek a SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19 fertőző betegség terjedésének megfékezésére vonatkoznak (munkafolyamatok megszervezése a helyiségben tartózkodók korlátozott számával, a szociális távolságtartás, illetve a két személy közötti legalább 2 méteres távolság betartása, az üveg-, műanyag-, vagy hasonló paraván alkalmazása, a helyiségek, a padlózat, a bútorok, a gépek, szerszámok és berendezések kötelező fertőtlenítése minden egyes felhasználó után, a dolgozók és a felhasználók részéről a védőfelszerelés, azaz az arcmaszkok és kesztyűk használata) – továbbá ilyen értelemben az intézkedések betartására vonatkozóan külön tervet kell készíteniük, amely része a kockázatfelmérésről szóló okiratnak, s amelyet a munka- és egészségvédelemről szóló törvénnyel és előírásokkal összhangban hoznak meg.

Jelen rendelet 2020. 05. 04. napjával lép hatályba. A rendelet II. és III. pontjának rendelkezései érvényben maradnak, amíg a Szerb Köztársaságban kihirdetett rendkívüli állapot fennáll, illetve, amíg fennál a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőző betegség terjedésének a veszélye.

Jelen rendeletet a honvédelemről szóló törvény 29. szakasza, valamint a Szerb Köztársaság elnöke, a Szerb Köztársaság Képviselőházának elnöke és a Szerb Köztársaság Kormányának elnöke által a rendkívüli állapot kihirdetéséről szóló rendelete alapján hozták meg, figyelembe véve a rendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendelettel bevezetett intézkedéseket (SZK Hiv. Közlönyének 31/20, 36/20, 38/20, 39/20, 43/20, 47/20, 49/20, 53/20, 56/20, 57/20, 58/20 és 60/20. számai), megerősítve a kormányrendeletek megerősítéséről szóló törvénnyel, amelyet a kormány a Köztársaság elnökének ellenjegyzésével hozott meg a rendkívüli állapot idején (SZK Hivatalos Közlönyének 62/20. száma) a rendkívüli állapot idején az utasok tömegközlekedéssel történő utazásának tilalmára vonatkozó kormányrendelet enyhítéséről szóló rendelet (az SZK Hivatalos Közlönye 63/20. száma), az ételek és italok vendéglátóipari létesítményekben történő értékesítését, valamint az elvitelre történő ételértékesítést is felölelő kiskereskedelmi szolgáltatásokról szóló különleges intézkedésekre vonatkozó kormányrendelet, (SZK Hivatalos Közlönye 63/20. száma), továbbá a kiskereskedelmi szolgáltatások korlátozásáról szóló rendelet alapján hozták meg, amely magában foglalja az áru értékesítését és szolgáltatás végzését a bevásárlóközpontokban és azokban az üzletekben, amelyeknek a bejárata zárt térben található (SZK Hivatalos Közlönye 39/20 és 63/20. száma).

Rendelet – 2020. május 4.  

Utasítás – utazásszervezés