Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka folytatja fejlesztési politikáját

2020.05.07.

Szabadka az idén augusztusban Bogdan Laban, polgármester kezdeményezésére modern parter szökőkutat kap, az egykori Zöld szökőkút helyén, amely az óriási vízelfolyás miatt majdnem egy évtizeden keresztül nem működött. Laban polgármester ma körbejárva a Zöld szökőkút felújítási és kiépítési projektjének munkálatait, elmondta, hogy a munkálatok a tervezett ütemben folynak, a kivitelezők a rendkívüli állapot idején sem szüneteltették a munkálatokat. 

 13420_1.jpg

A Zöld szökőkút, Zsolnay kerámiából épült, nem volt hosszúéletű emlékeztetett a polgármester, majd hozzátette, hogy a projekt elkészítésének  kiindulópontja a pécsi Zsolnay gyár szakembereinek az álláspontja, amely értelmében nincs megfelelő teleletetési módja egy ilyen nagy szökőkőtnak, és arra sincs mód, hogy megakadályozzák a nedvesség jelenlétét, akár mikrocseppecskék formájában is jelen vannak, ez idővel sérülésekhez vezet.

- Szabadkának folytatnia kell erőteljes fejlesztési politikáját, mindamellett, hogy az összes kapacitásainkat és eszközeinket a COVID-19 járvány elleni küzdelem, a polgárok életének és egészségének megvédése szolgálatába állítottuk, a legidősebbeknek nyújtott különféle segítség formáján keresztül. Mint ahogy azt Aleksandar Vučić elnök úr bejelentette, Szerbia erőteljesen fog harcolni, hogy a világjárvány elleni küzdelem minnél kevesebb következményt gyakoroljon a gazdaságra és a gazdasági növekedés mértékére, Szabadka ebben a harcban az első vonalban lesz- hangsúlyozta Laban polgármester, majd hozzátette, hogy az építkezés éppen a bizonyítéka ezen törekvéseknek. -  Mint látják, a munkálatok nem szüneteltek, és biztos vagyok benne, hogy határidőben kerülnek befejezésre. A határidő augusztus eleje, ugyanakkor a kivitelezővel folytatott megbeszélés értelmében, minden erővel azon leszünk, hogy a munkálatok határidő előtt fejeződjenek be.

Laban, ugyanakkor köszönetet mondott a kivitelezőnek azon törekvéseikért, hogy mielőbb realizálják a projektet.  -  Azt szeretnénk, ha Szabadka mielőbb olyan városközpontot kapjna, amilyent ez a város és polgárai megérdemelnek, és amely a Népszínház, a Városháza és a csodálatos szecessziós épületek mellett valódi turisztikai kincset fog képviselni.

- A kezdetetktől maximális kapacitással dolgozunk, a minisztérium és a kormány ajánlásaival összhangban. Sikerült kijutnunk a földből, azaz a betonból. Elkészültek az összes betonozási munkálatok, ami azt jelenti, hogy a -2,5 kótából a nulla kótába jutottunk. Nagyon nehéz volt ebben a helyzetben a behozatal és a munkások szállítása miatt mindennek eleget tenni, de a szükséges felszerelés és az építkezéshez szükséges anyagot időben beszereztük- mondta Aleksandar Obradović,  a belgrádi„Alex Engineering & Construction“a kivitelező vállalat igazgatója.

A Zöld szökőkút felújítása és kiépítésének műszaki projjektdokumentációját a múlt év végén dolgozták ki. Jelenleg befejezve a parter szökőkút betonozási munkálatai, beleértve a gépház betonozását, amely közvetlenül a szökőkút alatt kapott helyet.  Kibetonoztunk három nagy és három kisebb virágtartót a tér délnyugati részén, folyamatban van azok beültetése.

A tér északi részében három állóvizes medencét is kibetonoztunk. Folyamatban van a 16 parter földszinti sima vízsugaras fúvóka kanálisának a betonozása – Rainbow Jet fúvóka.

A project megvalósításának a munkálatai 2020. február 5-én kezdődtek, a szerződés értelmében a munkálatok befejezésének várható időpontja 2020. augusztus 4-e. A munkálatok teljes értéke 147.614.546 dinár ÁFÁ-val együtt. 

13420_2.jpg