Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka a további fejlődés felé fordul

2020.05.13.

- Szabadkán az élet lassan visszatér a rendes kerékvágásba, a következő lépés az enyhítés és visszatérés a városi vállalatok rendes munkarendjébe, de nem szabad eltekintenünk az elővigyázatosságtól – hangzott el a sajtótájékoztatón, amelyen Bogdan Laban polgármester, a szabadkai Rendkívüli Helyzetek Városi Törzskarának főnöke tájékoztatta a polgárokat a Városi Törzskar, a helyi önkormányzat és az illetékes szolgálatok rendkívüli állapot idején végzett tevékenységéről, kitérve a gazdasági alanyok, az intézmények, köz- és oktatási intézmények tevékenységére, amely a Várost a megnehezült körülmények közepette segítették a március 16-án bevezetett rendkívüli állapot idején.

13427_4.jpg

Egyeseknek ez talán sokáig tartott, de így kellett lennie ahhoz, hogy megvédjük az életeket és az egészséget, mondta Laban polgármester, hozzátéve, hogy visszatérünk a rendes kerékvágásba.

Még egyszer hangsúlyozom: a küzdelemnek nincs vége, s fontos, hogy polgártársaink megértsék, miért nem szünt meg minden korlátozás, s miért történik minden fokozatosan.

Nem szabad elengednünk, megtéveszteni magunkat, figyelmeztetett, mert mint mondta: a küzdelemnek még nincs vége, s a túlzott kiengedés nem kívánt helyzetbe hozhatna bennünket.

A rendkívüli helyzetek törzskarának főnökeként, Szabadka polgármestereként kiemelte: „kötelességemnek éreztem, hogy a polgárokat röviden tájékoztassam arról, hogy mit tettünk az elmúlt két hónapban mindannyiunk életének és egészségének a megóvásáért, s hogy áttekintsem a szolgálatok, közvállalatok, egyének és gazdasági alanyok összes tevékenységét, amelyek és akik a Városi Törzskar rendelkezésére álltak”.

- A város járványügyi helyzetéről elmondhatom, hogy Szabadka területén a járvány kezdete óta COVID-19 vírussal összesen 54 fertőzéses esetet jegyeztek fel. Sajnos két polgártársunk életét vesztette a vírussal vívott harcában – emelte ki a polgármester.

A Városi Közigazgatás által az idősebb polgárok megsegítésére létrehozott Hívóközpont pénteken, május 8-án szüntette be munkáját, emlékeztetett rá, mégpedig több ezer hívás fogadása és ugyanannyi idős polgárnak nyújtott szolgáltatás után.

- Elmondhatjuk, hogy a feladat el lett végezve, s hogy a Hívóközpont igazolta létjogosultságát. A kapcsolattartó központ létrehozásától mintegy 6500 telefonhívást fogadtak. Az önkéntesek segítségét 1909 esetben igényelték, azaz ennyi embernek nyújtottak segítséget a gyógyszerek, az alapvető élelmiszerek és tisztálkodási eszközök beszerzésében – mondta Laban.

Mint mondta, ezzel párhuzamosan nagyon sikeresen működött a kapcsolattartó központ, amely a magánpraxist folytató orvosokból jött létre a polgárok támogatása céljából, akiknek nem a COVID-19 vírussal kapcsolatos egészségügyi panaszaik voltak. Ezúton mondok nekik is köszönetet – hangsúlyozta.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy Szabadka város területén a közterületek fertőtlenítését minden nap elvégezték, hogy megakadályozzák a COVID-19 vírus okozta fertőző betegség terjedését, majd hozzátette, hogy a városi törzskar számos rendeletet hozott a közélet működéséről a város területén, amelyek között rendkívül fontos volt az iskoláskor előtti és az oktatási intézmények, a kommunális közvállalatok és a közintézmények fokozott és folyamatos fenntartása és fertőtlenítése, a piacok, valamint a városi és a peremvárosi járatokon közlekedő autóbuszok rendszeres fertőtlenítése, a közterületek - azaz az utcák – fertőtlenítése a tágabb városközpontban, illetve a város legforgalmasabb részein, az egészségügyi intézmények, a buszmegállók és a gyermekjátszóterek környékén.

- Az Alex cég két új berendezést bocsátott a rendelkezésünkre, amelyek naponta 1000 liter nátrium-hipokloritot állítanak elő. Köszönet nekik azért, mert segítettek, hogy kellő időben reagáljunk, s megkezdjük a munkát, azaz ellássunk minden közintézményt és –vállalatot, és hogy fertőtlenítsük az egész várost - mondta Laban.

A Közkórház, mint mondta, kezdettől fogva, az első covid-os páciens megjelenésétől alkalmazta a COVID-19 vírussal kapcsolatos eljárásrendet.

-Eddig több mint 1000 személyt vizsgáltak meg, akik a COVID-fertőzés valamely tünete miatt jelentkeztek, vagy küldték őket vizsgálatra az Egészségházból, és több mint 2000 személynél végeztek tesztet. A járvány kezdete óta két elszigetelt fertőzés történt az egészségügyi dolgozók körében, akik magánkapcsolatok útján fertőződtek meg és akkor egyáltalán nem dolgoztak a kórházban. Az egészségügyi intézményben nem történt COVID-os fertőzés, illetve fertőzés-átadás sem, amire különösen büszkék vagyunk. Szabadkán az utóbbi egy hétben Szabadkán egyetlen COVID-fertőzést sem regisztráltak – mondta. A Kórházban folyamatban vannak az előkészületek a rendes munkarendre való átállásra, ami több szakaszban zajlik. Minden előkészület megtörtént a páciensek további biztonságos kezelése érdekében, azzal, hogy szigorúan alkalmazzák a fertőzés terjedésének a megakadályozására irányuló intézkedéseket – emelte ki a polgármester.

A Közkórház a rendkívüli állapot idején számos adományt kapott, a gazdasági alanyok és egyének nagy száma adományozott pénzt vagy árut.

- Azokban a napokban, amikor a vírus felszámolása elleni harc egyet jelent a legidősebbek megóvására irányuló harcunkkal, sok cég és vállalat segítette adományaival a Szabadkai Közkórházat és önkormányzatunkat. Amikor a számunkra nehéz pillanatokban kapunk ilyen segítséget, akkor tudjuk, hogy vannak vállalatok, amelyek példát mutatnak társadalmi felelősségvállalásból és szolidaritásból – mondta a polgármester.

Ez alkalommal, hangsúlyozta: „a magam és a Közkórház összes alkalmazottja és vezetősége nevében köszönet az adományozóknak és a jóakaratú embereknek, akik a legnehezebb pillanatokban is mellettünk álltak, segítették a kórház és az egészségügyi dolgozók munkáját: a Mocart cégnek, amely 10.000 euró értékben adományozott ágyneműt és formaruhákat, az OTP Banknak, az Infostudnak, a Milošev Családi Alapítványnak, továbbá a következő vállalatoknak: Palics Pincészet, Fidelinka Skrob doo, Tehnokop, Vajdasági Bank, Körzeti Börtön, Kendi, Brilijant 024, CCS Solutions doo és minden egyénnek, akik segítették ennek az egészségügyi intézménynek a működését a rendkívüli állapot idején”.

13427_5.jpg

Miután a Szerb Köztársaságban bevezették a rendkívüli állapotot, a szabadkai Egészségház működését teljes egészében összehangolta az előállt helyzettel, hangsúlyozta a polgármester, majd hozzátette, hogy a járvány kezdete óta az Egészségház két lélegeztető-rendelő létrehozásával elsődleges feladatot kapott a légzési panaszokkal küszködő összes páciens befogadásában és ellátásában.

- Április 6-án megnyílt a COVID-rendelő, ahol elvégezték a teljes vizsgálatot minden páciensnél, akinél felmerült a koronavírussal való fertőzés gyanúja. A rendkívüli állapot megszüntetése után a COVID-rendelő továbbra is megvizsgálja a légzési panaszokkal érkező pácienseket, valamint a fertőzés-gyanús páciensek tesztelését is. Megnyílt egy NON COVID-rendelő is, amely a tünetmentes páciensek tesztelését végzi, akiknek a bizonylat szükséges a kórházi beutalóhoz, vagy a művesekezeléshez, valamint az onkológiai páciensek és a kismamák kezeléséhez – mondta a polgármester.

Szavai szerint a szabadkai Egyetemista Központ a rendkívüli állapot bevezetése óta az ideiglenes karanténba kerülő személyek rendelkezésére bocsátotta minden elszállásolási és ellátási erőforrását, minden létesítményüket fertőtlenítették és előkészítették őket a járványügyi szakemberek ajánlásainak megfelelően.

- Az Ivo Lola Ribar Egyetemista Otthonban ideiglenesen mintegy 200 személyt és a Szerb Katonaság 15 tagját szállásoltak és láttak el. Miután mindenki elhagyta az ideiglenes karantént, a létesítményeket fertőtlenítették és felkészítették az egyetemi hallgatók fogadására, vagy az ideiglenes karantén szükségleteire – mondta Laban.

Külön köszönettel, nagy hálával tartozunk minden adományozónak. A Gordon d.o.o. amely Szabadkán a Calzedonia Csoport keretében működik, 10.000 pamutból készült, mosható, többször használatos védőmaszkot adományozott, ebből 7.000-et Szabadkának, 3.000-et pedig Nagykikindának.

- A szabadkai Állategészségügyi Intézet a COVID-19 vírus okozta járvány leküzdéséhez 1,2 millió dináros adománnyal járult hozzá. A spanyol Labiana Gyógyszergyár, amely tavaly vette át az Állategészségügyi Intézet részvényeinek 100 százalékát, ezt az adományt azonnal befizette, miután megnyílt a természetes és jogi személyek segélyszámlája a koronavírus-járvány elleni küzdelem támogatására. Ez volt ebben a helyzetben az egyik legnagyobb összegű adomány városunkban – emlékeztetett Laban.

A Mini-pani vállalat termékeiből adományozott nagyobb mennyiséget, az adományozók között volt a Voćko Hűtőház, az Ekohem, a Tandeks, amely digitális hőmérőket adományozott, a Voda Voda cég, az Elementa, az Unit Sport, a Volan, a Lomax cég, az Imlek, a Gemaks gradnja, a DG Company, a PTP Dubrava, a Destilatori, a Jovište, a Skala green, a Dunav d.o.o., sok más gazdasági alany, egyesület és magánszemély is.  Köztük, tette hozzá, megemlíteném még Živorad Đurić urat, aki adományt juttatott a városnak és a kórháznak is.

- Köszönet a többi cégnek is, amelyeknek a koronavírus okozta helyzetben volt érzékük a humanitáshoz és segítettek a városnak és az egészségügyi intézményeknek gyógyászati eszközök és tisztálkodási szerek adományozásával, da a magánszemélyeknek és a vállalkozóknak is, akik a város által nyitott segélyszámlára utaltak át pénzt a rászorulók megsegítésére – emelte ki a polgármester.

Közel 15.000 idős polgártársunkat, illetve nyugdíjast láttunk el segélycsomagokkal, akiknek a juttatásai nem érték el a 30.000 dinárt.

- A csomagok alapvető élelmiszereket tartalmaztak és a helyi közösségi önkéntesek szállították le nyugdíjasaink lakcímére. Közel 2.000 csomagot kaptak a legjobban rászoruló, illetve a legszegényebb családok is.  Az áru folyamatosan érkezett, amit folyamatosan csomagoltak és osztottak szét. Nem engedhettük meg, hogy a vírus és a fertőzés bejusson ezekbe a terekbe és az alkalmazottak, az önkéntesek közé akik a csomagokat osztották szét és szállították le – hangsúlyozta Laban.

Kiemelte, hogy senki sem maradt ki, akikről a Városi Közigazgatás adatokat kapott a Nyugdíjbiztosítási Alaptól, vagy telefonon jelentkezett, hogy nincs rajta ezen a listán, viszont a nyugdíja kisebb, mint 30.000 dinár. Személyesen követeltem, hogy mindenki, aki telefonált, vagy akiről adatokkal rendelkeztünk és nem kapta meg a csomagot, hogy azt juttassák el nekik a legrövidebb időn belül.

- Óvatosan kellett eljárnunk, mivel a pénzelés a költségvetési tartalékokból történt. és abban a pillanatban senki sem tudta biztosan, hogy meddig fog tartani a járvány, mi minden vár ránk ez alatt az idő alatt, s hogy bizonyos összegeket és árut észszerűen kell őrizni az elhúzódó világjárvány esetére – mondta a polgármester.

Hangsúlyozta, hogy senki sem fogott hozzá sztampedóként, vagy nyilvános önnépszerűsítés formájában, hanem jó gazda módjára, figyelembe véve, hogy a fertőző betegség elhúzódhat, ugyanakkor pedig egész idő alatt arra is figyelni kellett, hogy a rászorulók idejekorán támogatást kapjanak élelmiszerek, tisztálkodási eszközök formájában.

Emlékeztetett rá, hogy Szabadka Szerbiában az önkormányzatok közül elsőként kezdte meg a nátrium-hipoklorit gyártását, hogy a területek fertőtlenítésére a polgárok, az oktatási és művelődési intézmények, a közületek és közvállalatok számára mintegy 30.000 liter nátrium-hipokloritot osztottak szét, továbbá a segítséget igénylő polgárok több mint 10.000 arcmaszkot és mintegy 5.000 pár kesztyűt kaptak.

- A rendkívüli állapot és különösen a kijárási tilalom idején a legnagyobb figyelmet a legveszélyeztetettebb csoportokra kellett fordítani, s ezért a szociális védelem az egyik legfontosabb tevékenységi terület volt, amelyre oda kellett figyelni – mondta Jasmina Stevanović, Szabadka Város Társadalmi-tevékenységügyi Titkárságának titkára, aki hangsúlyozta, hogy a szolgáltatóval való koordinációban a személyi kísérő és személyi asszisztens szolgáltatásokat teljes kapacitással végezték, minden egyes felhasználó egyéni munkatervének a korrigálásával.

13427_6.jpg

Emlékeztetett rá, hogy a szabadkai Gerontológiai Központ a világjárvány kihirdetése és a rendkívüli állapot bevezetése után megkezdte a megelőző és védelmi intézkedések alkalmazását, hogy megakadályozzák a vírus bejutását azokba a létesítményekbe, amelyekben a lakosságnak a legjobban féltett kategóriája tartózkodik, s akik a legérzékenyebb és a veszélynek legjobban kitett társadalmi csoportokat alkották, s hogy megakadályozzuk az alkalmazottak megfertőződését is.

A szabadkai Gerontológiai Központ a rokonokkal és barátokkal való kapcsolattartás érdekében Szerbiában elsőként vezette be a videó-hívások lehetőségét, így lehetővé tette a felhasználóknak, hogy a korlátozások ellenére is kapcsolatban álljanak szeretteikkel, emelte ki Stevanović, hozzátéve, hogy az intézményt maradéktalanul ellátták az összes szükséges fertőtlenítő szerrel.

Külön kiemelte a Vöröskereszt fontos szerepét, amely összes kapacitását a Városi Törzskar rendelkezésére bocsátotta, megszervezte az időseknek és a karanténban levő személyeknek a segítségnyújtásra, az alapvető élelmiszerek és a gyógyszerek beszerzésére és kiszállítására jelentkezett önkéntesek képzését, és emlékeztetett azokra a lépésekre, amelyeket a Népkonyha felhasználóinak az ellátása, a családi csomagok kiosztása érdekében tettek a helyi közösségekkel együttműködve.

A világjárványnak nem csak egészségügyi, hanem szociális vonatkozásai is voltak, ezért a rászoruló polgártársainknak néhány alkalommal élelmiszercsomagokat juttattunk, mondta Stevanović.

Elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat és a rendkívüli helyzetek törzskara az általános iskolákat és a Naša radost Iskoláskor Előtti Intézmény 50 objektumát látta el védőfelszereléssel, hogy teljesen készen álljanak a munkakezdésre összhangban az illetékes minisztérium és a Kormány utasításaival és rendelkezéseivel.

- A rendelkezésünkre álló adatok szerint eddig a gyermekek 50 százaléka jelent meg a bejelentett számhoz képest. Várhatóan a számuk napról napra nagyobb lesz, a legfontosabb pedig, hogy biztosítottuk a zavartalan munkához, a foglalkoztatottak és a tanulók megóvásához szükséges eszközöket a feltételek normalizálása és a munka megkezdése érdekében – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

Laban polgármester emlékeztetett rá, hogy a koronavírus elleni küzdelem idején bevezetett intézkedések egy része hatályban marad.

- Ezért arra kérem polgártársainkat, hogy továbbra is tartsák tiszteletben a Kormány által előírt és még hatályban levő rendelkezéseit, mert a vírus még nem tűnt el. Ebben a helyzetben fegyelmezettebbnek kell lennünk, mint eddig bármikor, s minden kapcsolattartásban tartsunk távolságot, viseljünk maszkot és kesztyűt. A legidősebbekről való gondoskodás továbbra is elsődleges, mert ők a legsebezhetőbb csoport, mondta Laban, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy az idősek otthonaiban nem jelent meg a vírus.

A szociális védelmi intézményeket, az idősek magánotthonait és a szociális-védelmi egyesületeket a Város ugyancsak ellátta a védőmaszkokkal és fertőtlenítő szerekkel, mondta, és bejelentette, hogy a továbbiakban is teljes mértékben munkálkodnak polgártársaink egészségének a megóvásán. 

- Ez hosszan tartó feladat lesz, függetlenül attól, hogy a munka, a gazdaság felemelkedése, a Szabadka által folytatott fejlesztési politika kell fordulnunk – hangsúlyozta a polgármester.

A folytatásban emlékeztetett a kettős felelősségre.

- Minden erőforrásunkat két irányba összpontosítottuk: egyrészt, hogy megőrizzük a polgárok egészségét és életét, másrészt pedig, hogy megőrizzük a gazdaságot. Ilyen hozzáállástól vezérelve az összes megelőző intézkedés tiszteletben tartása mellett sem álltunk le a korábban megkezdett nagy projektjeinkkel. Megnehezült körülmények közepette is folytak a munkálatok a Népszínház épületén, a Zöld szökőkút felújításán és a SPA központ  építésén – mondta Laban.

Kiemelte, hogy Szabadkának folytatnia kell az erőteljes fejlesztési politikát, annak ellenére, hogy, mint mondta, minden erőforrásunkat és teljes eszköztárunkat a COVID-19 elleni küzdelemnek, a polgárok élete és egészsége megóvásának, valamint a legidősebbek megsegítése különböző formáinak rendeltünk alá.

- Mint azt Aleksandar Vučić elnök bejelentette, Szerbia azért fog küzdeni, hogy a járvány elleni harc minél kisebb következményekkel járjon a gazdaságra, a gazdasági növekedésre, Szabadka pedig az első sorokban lesz ebben a harcban – hangsúlyozta Bogdan Laban.  

- Szabadka polgárait mindenekelőtt a jövőjük érdekli, a város gazdasági erősödésének a folytatása, a nagy infrastrukturális beruházások folytatása, még több beruházás az egészségügyi, az oktatási és a szociális-védelmi rendszerbe, s felelősséggel állítom: mindent onnan folytatunk, ahol megálltunk, s azt be is fejezzük.