Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Felújították a Központ II. HK-ben a Gerontológiai Klubot

2020.05.18.

- A Központ II. HK-ben teljesen felújították a Gerontológiai Klubot, amire a Bányászati és Energetikai Minisztérium, valamint Szabadka Város 14 millió dinárt biztosított. Ez a hatalmi szervek jó együttműködésének újabb példája, s azt bizonyítja, hogy ez az együttműködés lépten-nyomon látható és kiemelhető – mondta Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a klub felújított helyiségeiben, amelyeket ma a szalag jelképes átvágásával ünnepélyesen megnyitottak Stevica Deđanski, a Bányászati és Energetikai Minisztérium államtitkára, Laban polgármester és Nenad Ivanišević, a szabadkai Gerontológiai Központ igazgatója.

13433_1.jpg

A polgármester ebből az alkalomból emlékeztetett rá, hogy évek óta azt hangsúlyozta, hogy a közös tevékenység és a jó együttműködés a legjobban szolgálja a várost, s hangsúlyozta, hogy az elégedettség annál nagyobb, ha tudjuk, hogy ebből legidősebb polgártársainknak származik a legtöbb hasznuk.

- Ez nagyon szimbolikus, mert egy olyan időszak van mögöttünk, amikor mély aggodalommal figyeltük őket, mivel az utóbbi hónapokban ők képezték a legveszélyeztetettebb csoportot. Ideje, hogy a város fejlődése, az általunk nyújtott szolgáltatások fejlesztése felé forduljunk, s ezért nagy örömömre szolgál, hogy a projekt megvalósításával épp azokat örvendeztettük meg, akik a mögöttünk álló rendkívül nehéz időszakban a legfegyelmezettebbek voltak – hangsúlyozta Laban. Megmutatjuk, hogy igenis munkálkodunk a város előrehaladásán, hogy kész projektjeink vannak, amelyekkel a hazai és a külföldi alapoknál pályázhatunk, s folytatni fogjuk ezt a gyakorlatot, hogy rendes életminőséget biztosítsunk minden polgárunk számára.

Nenad Ivanišević elmondta, hogy a klub renoválását az tette lehetővé, hogy Szabadka Város pályázott az ágazati minisztériumnál, amely megfelelőnek ítélte ezt a közös projektet.

- Ebbe a klubba több mint háromezer idős polgárunk jár, egyúttal pedig a nyitott védelem szolgálatának a székhelye is, amely mintegy 10.000 polgártársunkról gondoskodik. Együtt tartunk kifelé ebből a világjárványból, s élek az alkalommal, hogy a legőszintébben köszönetet mondjak a polgármesternek és Szabadka Városnak amiért elsőként siettek a segítségünkre, valamint a tartományi és a szerb Kormánynak is.  Büszkén emelhetem ki, hogy olyan intézmény vagyunk, amely fertőzött bennlakó és alkalmazott nélkül zárta a járványt. A folytatásban is a várossal együttesen készítjük elő a projekteket. Reményeink szerint hamarosan folytatódik a sétaerdei Otthon felújítása, amint azt engedélyezi a köztársasági minisztérium – emelte ki Ivanišević.

Stevica Deđanski hangsúlyozta, hogy a szerb Kormány felismerte: az energiahatékonyság új energiaforrást jelent, s ezért erre a célra évente 500 millió dinárt irányoz elő.

Az utóbbi néhány évben ez a költségvetési alap több mint 90 létesítményre hagyott jóvá anyagiakat, mondta, hozzátéve, hogy minden felújított létesítményben 40-42 százalékos az energiamegtakarítás.

Megdicsérte Szabadkát, amely idejekorán felismerte az Alap által nyújtott lehetőségeket, s megjegyezte, hogy mind több város és község követi a példáját.

- Emellett a költségvetési alap mellett rövidesen megalakul egy új alap is, amely állami ügynökségként működik majd. Erről konzultálunk a német KfW Bank, valamint az EBRD munkatársaival, akik teljes támogatásukról biztosítottak bennünket. Egy olyan alap lesz, amely adományokból évente mintegy tízmillió eurós kerettel rendelkezik, és hozzávetőlegesen ugyanennyi pénz folyik majd be a tavaly óta megfizettetésre kerülő környezetvédelmi illetékből. Ennek a költségvetési alapnak ugyanaz lesz a rendeltetése, de a polgárok is igénybe vehetik majd. Arra számítunk, hogy az év végén, a jövő év elején megkezdi a munkáját – mondta Deđanski.

A létesítményt Az intézményen kívüli védelmi szolgálat és a Központ II. HK Gerontológiai Klubjának együttes energetikai szanálása elnevezésű projekt keretében újították fel, amire a Bányászati és Energetikai Minisztérium, valamint Szabadka Város 14 millió dinárt biztosított. Az energiahatékonyság növelése, ahogyan azt a projekt előirányozta, felölelte a tetőszerkezet felújítását, a nyílászárók teljes cseréjét, a hőszigetelés elkészítését, a meglevő világítótestek LED izzókkal történő cseréjét és a hőszivattyúk beépítését.

A projekt teljes költségvetése 14 millió dinárt tett ki. Ebből Szabadka Város 4,2 millió, a Bányászati és Energetikai Minisztérium pedig 9,8 millió dinárt biztosított.

13433_2.jpg