Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Üdvösség-napi rendelet Első Petar Karađorđević király szabadkai emlékművéről

2020.05.28.

Szabadkán a Spasovdan (Üdvösség napja) védszentjének ünnepe alkalmából elmaradt a hagyományos városközponti körmenet, de a pravoszláv szabadkaiak az Úr Szent Mennybemenetele templomban gyűltek össze, hogy megüljék az ünnepet, amelynek ezt a templomot szentelték 1726-ban, vagyis közel három évszázada.

13453_1.jpg

Az ünnepi liturgián jelen volt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere is, aki hangsúlyozta a mai nap jelentőségét, mert épp ma, Spasovdan alkalmával a tanácsnokok egyhangú döntésével rendelet született arról, hogy Szerbia legészakibb városában, Bácska északi részén emlékművet állítsanak Első Petar Karađorđević szerb királynak, akinek dicső katonasága 1918. november 13-án felszabadította Szabadkát.

Laban polgármester ebből az alkalomból kijelentette, hogy a különböző politikai irányzatok képviselőinek a kérdésben tanúsított magas szintű egyetértése bizonyítja, hogy „čika Pere” /Pero bácsi/ személyisége száz évvel a halála után is tiszteletet élvez minden nép körében, akik a felszabadulás és egyesülés során léptek be a Szerb Királyságba.

- Szabadkán 2021-re, amikor Első Petar Karađorđević király halálának századik évfordulójára emlékezünk, a városközpontban egy gyönyörű emlékmű áll majd. Örülök, hogy az emlékmű-állítás kérdésében olyan egységet értünk el, amely méltó modern korunk legjobban szeretett uralkodójához. Ezzel együtt ünnepeljük azokat a hősöket is, akiket ő és Aleksandar fia vezetett az 1912 és 1918 közötti felszabadító háborúkban – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Emlékeztetett Vučić elnök szavaira, amelyeket a szerb király újvidéki emlékművének két évvel ezelőtti felavatásakor mondott: „Neked, öreg királyunknak végre ez a tisztelet, egy szelete annak, amit megérdemelsz”.

- „Olyan uralkodóink voltak, akik jót és rosszat tettek, akik tanítottak, vasutat építtettek, iskolákat állíttattak, de csak egyhez társul a szabadság szent szava. Ez a szabadság, amelyért becsülettel harcolt és amelyet kiharcolt, jelenti a modern szerb állam alapkövét” – ismételte el Laban polgármester.