Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Oktatási hírek

26 millió dinár a felsőoktatási intézményeknek

2020.06.01.

Prof. dr. Zoran Milošević, tartományi felsőoktatási és tudományos-kutatás-ügyi titkár ma a Vajdaság AT területén működő felsőoktatási intézmények képviselőinek átnyújtotta a szerződéseket a két pályázaton odaítélt összesen 26 millió dinárról. Az épületek, létesítmények, felszerelés folyó fenntartására és javítására, valamint gépek, berendezések és nem dologi vagyon megszerzésére írtak ki pályázatot 2020-ra azon felsőoktatási intézmények számára, amelyek alapítója Vajdaság AT.

13459_1.jpg

Milošević titkár szavai szerint a tartományi Kormány idén is a nehéz körülmények ellenére is támogatta a felsőoktatási intézményeket, s lehetővé tette számukra a létesítmények javítását és fenntartását, valamint a színvonalasabb oktatáshoz szükséges felszerelés beszerzését.

Az egyetemek és főiskolák stabil intézmények, amelyek igyekeztek segíteni önmagukon, mi pedig azért vagyunk, hogy erősítsük őket a helyiségek, a laboratóriumi felszerelések biztosításában, a hallgatói szolgálatok munkájának a digitalizálásában. Tehát mi partnerek vagyunk a szó igazi értelmében – hangsúlyozta Milošević, majd hozzátette, hogy az év végéig a költségvetés újraelosztásával póteszközöket biztosítanak az egyetemek és főiskolák kéréseinek a teljesítésére.

A gépek és felszerelés vásárlására szánt pályázati eszközöket idén egyenrangúan osztották el az egyetemek és a főiskolák, úgy, hogy mind három-három millió dinárt kapott. Ennek a pályázatnak köszönhetően befejeződött az öt óvóképző szakfőiskola és az újvidéki Üzleti Szakfőiskola hallgatói szolgálatainak a digitalizálási folyamata – emelte ki Milošević titkár, és bejelentette, hogy már a tartományi Kormány szerdai ülésén további 4 millió dinárt hagynak jóvá szoftver-beszerzésre a mitrovicai, a verseci és a szabadkai óvóképző szakfőiskolák hallgatói szolgálatai számára.

Az épületek folyó karbantartására és javítására szánt társfinanszírozási eszközökről elmondhatom, hogy a szakfőiskolák 11 millió dinárt kaptak a tetőszerkezetek, az amfiteátrumok, valamint a fogyatékkal élők akadálymentesítő berendezéseinek a felújítására. Az Újvidéki Egyetem különböző karai erre a célra kilencmillió dinárt kaptak, amit a létesítmények energiahatékonyságának a javítására, folyó fenntartására, az ablakok, portálok és világítóablakok cseréjére fordíthatnak – mondta Milošević, megállapítva, hogy a Titkárság számára fontosak a területi és emberi erőforrások, mivel azok járulnak hozzá a színvonalasabb és eredményesebb felsőoktatáshoz.

Idén az említett két pályázat révén nyolc kar (Művészeti Akadémia, Sport- és Testnevelési Kar, Bölcsészettudományi Kar, szabadkai Építőmérnöki Kar, Mezőgazdasági Kar, Orvostudományi Kar, Technológiai Kar, szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar) és hat tartományi alapítású szakfőiskola (újvidéki és nagykikindai óvóképző szakfőiskola, mitrovicai Sirmium Óvó- és Üzleti Informatikusképző Szakfőiskola, szabadkai Óvó- és Edzőképző Szakfőiskola, szabadkai Műszaki Szakfőiskola és újvidéki Üzleti Szakfőiskola) kapott pénzt.