Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadkára látogatott a horvát nagykövet

2020.06.01.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma fogadta Hidajet Biščevićet, a Horvát Köztársaság újonnan kinevezett szerbiai nagykövetét, akivel a horvátországi szerb és a szerbiai horvát kisebbségről cseréltek véleményt, amelyek hidat képeznek a két ország között, továbbá Szabadka város és a horvát községek, városok, megyék közti gazdasági együttműködés előmozdításáról.

13460_1.jpg

A Biščević nagykövettel folytatott megbeszélés során a polgármester ismertette Szabadka gazdasági, kulturális és turisztikai potenciálját, majd emlékeztetett rá, hogy Szabadka soknemzetiségű közösség, amelynek népességét 20-nál is több nemzetiség alkotja, egy olyan város, amelyben a különböző hitvallású emberek már évszázadok óta egyetértésben élnek.

-  Megbeszélést folytattunk a gazdasági, kulturális és turisztikai együttműködésről, a határon átnyúló együttműködés fokozásáról és az együttes fellépés lehetőségeiről az Európai Unió alapjai felé. Tájékoztattam Biščević nagykövetet arról, hogy az elmúlt négy év alatt folyamatosan biztosítottunk pénzt a horvát nyelvű programok és projektek társfinanszírozására az oktatásban, a kultúrában, a tájékoztatásban, valamint a nyelv és az írás hivatalos használatával kapcsolatos projektekre, de más téren is adottak a lehetőségek a még szorosabb együttműködésre, különösen a határon átnyúló együttműködési projektek révén – hangsúlyozta Laban polgármester.

A jó gyakorlat példájaként említette a Horvátországgal való IPA program megkezdését, amely a középületek energiahatékonyságának a javítására irányul a megújuló energiaforrásokra épülő erőművek révén, amely az energetikailag fenntartható és környezetvédelmileg elfogadható közpolitikát testesíti meg. E projekt keretében Szabadka város és Szatnica község napelemes rendszereket szerel fel több köz- és oktatási intézményen.

Biščević nagykövet elmondta, hogy nemrégiben, amikor átadta megbízólevelét Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnöknek, megbeszélést folytatott Vučić elnökkel, aki mint mondta, készségét fejezte ki, hogy felgyorsítsák Szerbia és Horvátország kapcsolatait, s hogy áthidalják a politikai stagnálást és fokozzák az intézményesített párbeszédet.

Jó horvát-szerb kapcsolatok nélkül nincs stabilitás Európának ebben a részében, hangsúlyozta Biščević nagykövet, hozzátéve, hogy Horvátország támogatja Szerbiát az Európa felé vezető útján.

- Szeretnénk, ha a horvát nemzettest, a szerb állam iránti lojalitás mellett Szerbia polgáraival együtt azonos értékek mentén éljen, mint amilyenek a demokrácia, az emberi jogok, a jog uralma, illetve hogy azonos szabályok szerint éljenek – mondta Biščević.

Laban polgármester eredményes diplomáciai megbízatást kívánt az újonnan kinevezett nagykövetnek.

A Városháza Zöld termében megtartott találkozón jelen volt Velimir Pleša, a Horvát Köztársaság szabadkai főkonzulja, Jasmina Stevanović, a Városi Közigazgatás Társadalmi Tevékenység-ügyi Titkárság titkára, valamint Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke.

A Laban polgármesterrel folytatott megbeszélést követően Biščević nagykövet találkozott a Szabadkán tevékenykedő horvát egyesületek és intézmények képviselőivel.

13460_2.jpg