Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadkára alig négy év alatt 15 milliárd dinár érkezett

2020.06.02.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma találkozott Đorđe Milićevićtyel, a tartományi Kormány alelnökével és Vladimir Batez tartományi sport- és ifjúságügyi titkárral. Miután megbeszélést folytattak a Városházán és aláírták a szerződést a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola udvarának a felújításáról, amelyet a tartományi Kormány és Szabadka Város által biztosított 5 millió dinárból végeznek el, Milićević, Batez és Laban megtekintették a Szent Száva Általános Iskola udvarán a szabadtéri kézilabdapályát, amelynek építését együttesen finanszírozta a Tartományi Sport- és Ifjúságügyi Titkárság és Szabadka Város.    A projekt teljes értéke mintegy hárommillió dinár. Az eseményen jelen volt Nemanja Simović, a Városi Tanács ifjúságért és sportért felelős tagja, valamint Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára is.

13461_1.jpg

Đorđe Milićević a Szent Száva ÁI pályájának a megtekintése után a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a tartományi Kormány 2016 júliusa óta a mai napig mintegy 2,53 milliárd dinárt hagyott jóvá Szabadka város területén a projektek finanszírozására és társfinanszírozására.

A tartományi Kormány támogatta azokat a projekteket, amelyek Szabadka polgárai jobb életminőségének a biztosítására irányultak, továbbá az új befektetők megnyerése, a város további gazdasági fejlődése érdekében – mondta a többi között Milićević, hozzátéve, hogy a Laban polgármesterrel folytatott megbeszélésen arról tájékoztatták, hogy a köztársaság, a tartomány és Szabadka Város 2016 közepe óta az oktatásra mintegy 500 millió dinárt fordítottak.

Laban polgármester emlékeztetett rá, hogy 2016 második felétől, megbízatása kezdetén egy kész projekt sem várta, azóta pedig Szabadkára nem egészen négy év alatt 15 milliárd dinár érkezett.

-              Harminc év után sikerült befejeznünk az Y-leágazást, s ha nem lett volna a koronavírus-járvány, az év végéig biztosan befejeztük volna a Népszínház épületének a felújítását, egy újabbat a régen megkezdett és eddig befejezetlen beruházások közül. Biztos, hogy késés lesz a megvalósításban, de ezt a projektet is befejezzük. A szerb Kormány és a tartományi Kormány, valamint Aleksandar Vučić elnök óriási támogatásával, aki jelentős mértékű hozzájárulással és személyes kezdeményezéssel ösztönzött bennünket Palics felújításának a megkezdésére, ma Palicson olyan munkák folynak, amire 50 éve nem volt példa. Megújult a Nagypark, a Vigadó, a Szabadtéri Színpad, s ami a legfontosabb, megvalósulóban a Szabadka számára rendkívül jelentős projekt, az qua park és wellness-központ. A köztársaság, a tartomány és Szabadka Város közös beruházásával ezt a projektet is befejezzük az idén – mondta Laban.

Minden megvalósult projekt komoly erőfeszítések és munka eredménye.

- Arra számítok, hogy az elkövetkező időszakban is megvalósítjuk a most elkezdett projekteket, mint amilyen a Közkórház felújítása, ami rendkívül fontos városunk és a térség számára. A tervek elkészültek, a beruházás teljes értéke pedig mintegy 50 millió euró. Arra számítok, hogy az elkövetkező megbízatási idő alatt felújítjuk a Városi Stadiont is. Ez csak néhány nagyberuházás a számos másik projekt mellett, amelyeket az infrastruktúra, a szociális védelem, az oktatás és a sport terén tervezünk. Biztos vagyok abban, hogy Szabadka polgárainak van jövőjük, s hogy minden, amit teszünk, gyermekeink javát szolgálja – üzente Laban polgármester.

A szabadkai Žarko Zrenjanin ÁéKI udvarának felújításáról szóló szerződést Vladimir Batez és az iskola igazgatója, Dragana Vučković írta alá. A Žarko Zrenjanin ÁéKI igazgatónője kiemelte, hogy a felújított iskolaudvar meg fog felelni a motorikus panaszokkal küzdő gyermekek igényeinek, olyan szerekkel lesz felszerelve, amelyek a gyermekek számára lehetővé teszik motorikus és pszichikai képességeik fejlesztését, s hogy ez a tér természetes relaxációjukat és panaszaik korrekcióját szolgálja majd.

Novica Pavlović, a Szent Száva ÁI igazgatója elmondta, hogy az iskola rendezésére és felszerelésére az elmúlt négy évben több mint 25 millió dinárt fordítottak,azzal, hogy ebből a tartományi Kormány mintegy 11, a szabadkai önkormányzat pedig 14 millió dinárt folyósított.

13461_2.jpg