Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Srđan Jeremić (KKT): Szabadka partner és szövetséges

2020.06.05.

– A nyelv és az írás, a saját kultúra, hagyomány és vallás megőrzése alapvető előfeltételei a szerb nép nemzeti identitása megőrzésének azon gyerekek számára, akik a Horvát Köztársaságban szerb nyelven, cirill írásmóddal tanulnak – jelentette ki Bogdan Laban, Szabadka polgármestere miután a Városházán megbeszélést folytatott Srđan Jeremićtyel, a vukovári Községek Közös Tanácsának (KKT) elnökével.

13465_1.jpg

Szabadka és a vukovári Községek Közös Tanácsa közti együttműködésről szóló megállapodást 2020 februárjában írták alá, amely révén városunk támogatja a KKT tevékenységét az oktatás, a kultúra, a vallás, a sajtó, a tájékoztatás, a sport, az emberi jogok és a gazdaság terén, mondta a polgármester, kiemelve, hogy a megállapodás célja hosszú távú baráti együttműködés kialakítása a KKT és Szabadka között együttes tevékenységek megvalósításával, a szabadkai önkormányzat pedig ma épp e célok egyikét valósítja meg. 

- A szerb nemzeti érdekekért, az országaink határain kívül élő szerbek helyzetének az előmozdításáért – hogy teljes egészében megvalósíthassák emberi és nemzeti jogaikat, erősítsék intézményeiket, valamint a térség békéjének és stabilitásának a megőrzéséért erőteljesen harcol Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić, aki támogatja és segíti nemzettársait, akik az anyaországon kívül élnek. Mi is az önkormányzatok révén folytatjuk az elnök harcát s szeretnénk megmutatni, hogy az állam mellett az anyaországi önkormányzatok is gondot viselnek a határ túloldalán élő szerbekről. Hiszem, hogy ez a gyakorlat folytatódni fog az elkövetkező időszakban is, mert megértést és szándékot tapasztalunk a horvátországi szerb közösséggel való együttműködés iránt – hangsúlyozta Bogdan Laban, s bejelentette, hogy 500 csomagot juttatnak a szerb nyelven tanuló gyermekeknek.

Jeremić elégedettségének adott hangot, amiért – mint mondta – abban a megtiszteltetésben volt része, hogy találkozhatott Bogdan Labannal, Szabadka polgármesterével, a Szerbián kívül élő szerbek igaz barátjával, majd elmondta, hogy közismerten nehéz megőrizni a nemzeti identitást ha az anyaország határain kívül élsz, s ez különösen nehéz a Horvátországban élő szerbek számára.

- A szerbek közös tanácsa, amely a Vukovár-Szerém és az Eszék-Baranya megyében élő szerbek érdekeit képviseli, együttműködési megállapodást írt alá Szabadka Várossal, s ma lehetőségünk van megtenni az együttműködés első lépését egy számunkra jelentős téren – 500 tanszercsomag adományozásával a kelet Horvátországban élő tanulók számára, akik szerb nyelven, cirill írással tanulnak – mondta Jeremić.

Mi, Horvátország keleti részében homogén közösséget alkotunk, amely még mindig képes megőrizni nemzeti identitását.

- Ezen az úton, amely nehéz, összetett és komplex, természetesen szükségünk van az anyaország támogatására. Szabadka városban partnerre és szövetségesre találtunk ezen az úton. Ha elmondom, hogy miután levelet írtunk  Szabadka Városnak, hogy hagyjon jóvá bizonyos segítséget a kisebbségi nyelven tanuló gyermekeink számára, Szabadka válasza alig néhány nap alatt megérkezett, akkor ez azt bizonyítja, hogy Laban polgármester, a város és ez a hatalmi szerkezet Szabadkán elkötelezett az anyaországon kívül élő szerbek elemi és alapvető jogainak a megőrzése mellett – hangsúlyozta Srđan Jeremić.

A Városháza Zöld termében folytatott megbeszélésen jelen volt Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára is.

13465_2.jpg