Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadkán 44 menekültlakás épül

2020.06.05.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Zagorka Panić, városi menedzser ma az Ivo Senjanin utcában megtekintették annak a 44 lakásból álló lakóépületnek a munkálatait, amely a Regionális Lakásépítési Program keretében a menekültek számára védett körülmények között biztosít szociális lakhatást. A beruházás értéke 1,44 millió euró, amelyet az Európa Tanács Fejlesztési Bankja finanszíroz.  A munkálatok kivitelezője az újvidéki Inobačka d. o. o.

13467_1.jpg

Laban polgármester emlékeztetett rá, hogy Szabadka Város 2016 második felétől partnereivel és az adományozókkal együtt tevékenyen bekapcsolódott azokba a folyamatokba és projektekbe, amelyek célja fedelet biztosítani azok számára, akik az 1991 és 1995 közötti fegyveres összetűzések miatt kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat és szülőföldjüket és ennek a városnak a területén kerestek menedéket és itt telepednének le.

- Nagy elégedettséggel állapíthatom meg, hogy a Sétaerdő HK területén készülő szociális lakhatást biztosító 44 lakásos épület különböző szociális helyzetben levők számára biztosít otthont, azon polgártársaink családjai számára, akik a kilencvenes évek tragikus eseményei során otthonuk, egyesek pedig sajnos szeretteik nélkül is maradtak. Ugyanakkor ez bizonyíték arra, hogy városunkban mindig teljesítjük azt, amit megigérünk – hangsúlyozta a többi között Laban polgármester.

Zagorka Panić elmondta, hogy a Szerb Köztársaság 2017 októberének elején megállapodást írt alá az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával a menekültek lakáskérdésének a megoldását célzó regionális program támogatásáról. Az adomány kilenc önkormányzat, köztük Szabadka területén a 7. és 8. alprojekt keretében finanszírozza a műszaki és tervdokumentáció kidolgozását és lakások építését olyan menekültek számára, akik az 1991 és 1995 között zajló háborús történések után a Szerb Köztársaságban kaptak menekült-státust. 

Az ebben a szabadkai lakótömbben épülő lakások teljes hasznos területe 2400 négyzetmétert tesz ki, mondta Panić, majd hozzátette, hogy Szabadka Város szerződést írt alá a Menekült- és Migráció-ügyi Biztossággal és a közszférában megvalósuló projektek igazgatásával foglalkozó belgrádi kft-vel, és ebben kötelezettséget vállalt a műszaki és tervdokumentáció kidolgozására és a szükséges kommunális infrastruktúra kiépítésére.

- Szabadka Város 2019-ben befejezte a kérdéses műszaki és tervdokumentációt, jelenleg pedig az építésre kiírt közbeszerzési eljárás van folyamatban. A lokáció infrastrukturális felszerelésének becsült értéke 29 millió dinár. Emellett Szabadka Város ugyancsak biztosítja szükséges közmű-csatlakozásokat, amelyek 11,5 millió dinárba kerülnek. Egyelőre elkészült az új transzformátor-állomás, valamint az építkezéshez szükséges vízvezeték – mondta Zagorka Panić.

Elmondta még, hogy a lakóépület elkészülte után a szociális lakhatás különböző kategóriájára két részből fog állni: a 32 lakásos A épületszárnyból és a 12 lakásos B épületszárnyból, a 44 lakás tulajdonosa pedig Szabadka Város lesz.

- A 32 lakás kiválasztott használóival szerződést írnak alá az ingatlan határozatlan idejű bérletéről, ami nem lehet hat hónapnál rövidebb. A bérlet lejárta után a használó meghosszabbíthatja a bérleti szerződést, vagy adásvételi szerződést írhat alá az ingatlanról a menekültekről szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően. 12 lakás igazgatását a szabadkai Szociális Munkaközpont veszi át, s köti meg a szerződéseket a kiválasztott lakáshasználókkal – emelte ki Zagorka Panić.

A létesítmény építési munkálatai idén februárban kezdődtek. A befejezés tervezett határideje 2020 decembere.

13467_2.jpg