Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Óvoda a nagyfényi gyermekeknek

2020.06.08.

A Szabadka melletti Nagyfényen élő kisgyermekek mától a Naša radost Iskoláskor Előtti Intézmény újonnan megnyílt óvodájában játszhatnak és tölthetik el együtt a napot.  80 négyzetméteren sok helybeli nagy örömére két oktatói-nevelői csoportot tudnak elhelyezni napközis ellátásra bölcsődei és óvodai csoportban, összesen mintegy 40 kisgyermeket. Mivel sok nagyfényi kérte az óvodát, várhatóan az elkövetkező időszakban még több gyermeket iratnak be.

13468_1.jpg

A létesítményt felújították és óvodává alakították át, vagyis bemeszelték, laminált padlót kapott, kicserélték a nyílászárókat, elkészült az elektromos-, a vízvezeték-hálózat és a csatornázás. Ami még nagyon fontos, a létesítmény eleget tesz az ilyen korú gyermek elhelyezésére vonatkozó összes követelménynek.

Az új létesítmény megnyitásakor Bogdan Laban polgármester elmondta, hogy ezzel folytatták Szabadka legnagyobb értékébe, a gyermekekbe történő beruházásokat.

- A Nagyfény Helyi Közösség és a szülők kezdeményezésére, valamint a fiatal szülők falun maradásának támogatására nyitjuk meg ma az óvodát. Erre a célra 4 millió dinár lett biztosítva, a projekttel pedig a demográfiai és népesedéspolitikai tárca nélküli miniszteri hivatalnál pályáztunk. Szeretném megdicsérni a nagyfényi helyi közösség vezetőségét a naprakészségéért és határozottságáért, hogy kiharcolják az itt élő fiatal szülők problémájának a megoldását, s mindazokat, akik hozzájárultak, hogy a projektet ilyen rövid idő alatt megvalósíthassuk – emelte ki Bogdan Laban.

Elégedettségének adott hangot amiért az óvodát teljesen új, funkcionális és a célnak megfelelő bútorzattal, didaktikai eszközökkel és játékokkal látták el.

Szavai szerint minden, a gyermekek jövőjébe, oktatásába és nevelésébe történő befektetés a rendszert alkotó összefüggő láncszemeket jelenti.

- Ha a napközikbe ruházunk be, de nem újítjuk fel az általános és a középiskolákat, akkor az csak az út felét jelenti. Tudják, hogy nincs egyetlen olyan szabadkai általános vagy középiskola sem, amelyben nem folytak volna komoly infrastrukturális munkálatok. Továbbá, a legjobb hallgatókat ösztöndíjakkal támogatjuk, a tehetséges gyermekeket úgyszintén, a kézműves hiányszakmákat tanulóknak folyósított ösztöndíjakkal pedig a kevés szerbiai önkormányzat közé tartozunk. Az új befektetők megnyerésével munkahelyeket teremtünk a számukra. Vagyis, bezárt ciklust alakítottunk ki – hangsúlyozta Laban.

Az építőipari munkák mellett az óvoda számára teljesen új felszerelést vásároltunk, de beszereztük az udvari elemeket is a gyermekek számára, amelyeket rövidesen fel is szerelünk. A játszótéren olyan eszközöket szerelünk fel, amelyek megfelelnek az iskoláskor előtti korosztálynak, mégpedig ugyancsak a demográfiai és népesedéspolitikai tárca nélküli miniszter hivatalának a támogatásával.

-              Azzal, hogy nő az óvoda iránti igény, bebizonyosodik, hogy Nagyfény faluként gazdaságilag jó perspektívával rendelkezik – mondta Laban. -  Szeretnénk bátorítani a fiatalokat, hogy vállalják a családalapítást, a szülőket a család bővítésére, s ezért nap mint nap fejlesztjük a családtámogatási intézkedéseket, amelyek célja, hogy különböző szolgáltatásokkal és infrastruktúrával gyermekeink számára szebb jövőt biztosítsunk.

Csak a Naša radost Iskoláskor Előtti Intézmény működésére, tette hozzá, a Város éves szinten mintegy 760 millió dinárt folyósít.

-              Az előző négy évben közel 100 millió dinárt különítettünk el az iskoláskor előtti létesítmények nagyberuházásaira, mint amilyen a központi konyha felújítása és bővítése, új létesítmények megnyitása és a régiek felújítása, a gázhálózat bővítése, az óvodai létesítmények energiahatékonyságának a javítása. Megjegyzem, hogy kész projektekkel rendelkezünk két iskoláskor előtti létesítmény bővítéséhez a legnagyobb helyi közösségekben, a Prozivkán és a Sétaerdőben, amelyekkel minden szinten pályázunk majd – mondta Laban polgármester. 

Veljko Vojnić, a Naša radost IKEI műszaki igazgatója elmondta, hogy a sándori Méhecske, a tavankúti Pán Péter óvoda megnyitása, a Naša radost IKEI központi konyhájának a befejezés előtt álló felújítása után ez a negyedik nagy beruházás, amellyel lezárul a felújítások és befektetések első szakasza.

- Köszönet a polgármesternek és a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárságnak amely odafigyelt a szülők, és az intézményünk igényeire is. Elégedettek vagyunk az együttműködéssel, és szeretnénk, ha ez az együttműködés a jövőben is folytatódna – mondta Veljko Vojnić.

Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban az iskoláskor előtti intézményekben 20 játszóteret rendeztek, s várhatóan az újonnan megnyílt Delfin óvoda játszótere is elkészül két-három hónapon belül.

Nagyfény Helyi Közösség tanácsának elnöke, Miloš Stanković elmondta, hogy az óvoda megnyitásával és felszerelésével a helybeli kisgyermekes családok sokéves gondjai oldódtak meg.

- A fiatalok még 2016 elején kérték az önkormányzattól, hogy nyissanak itt óvodát, de csak most teremtődtek meg a feltételek, hogy megvalósulhasson a számunkra legfontosabb projektek egyike. Boldogok vagyunk, és hálásak a városnak, elsősorban Laban polgármesternek, hogy ráérzett ennek a létesítmények a jelentőségére minden fiatal nagyfényi szülő és gyermek számára – mondta Stanković.

13468_2.jpg