Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadkán megtartották a Sport Kis Vásárát

2020.06.09.

Vanja Udovičić ifjúsági és sportminiszter ma mintegy 40 szabadkai sportegyesületből érkezett 400 gyermek előtt a város főterén megnyitotta a Sport Kis Vásárát, amelyet az Ifjúsági és Sportminisztérium, a Szerb Sportszövetség és Szabadka Város Sportszövetsége szervezett az önkormányzat támogatásával.

13475_1.jpg

Szabadka gazdag sporttörténetének voltak olimpiai bajnokai. A sorban az utolsó, Davor Štefanek, a 2016. évi riói olimpia bajnoka hármas szerepben vett részt a rendezvényen. Neves sportolóként, a Szerb Sportszövetség elnökeként és szabadkaiként. Így is köszöntötte polgártársait.

- Ez a szabadkai sport valós képe, ezek a gyermekek jelentik Szabadka és Szerbia sportjának a jövőjét. Szabadka számos versenyen már sokszor bizonyította sportolói lelkületét. Igyekszünk továbbra is fejlődni, mert mindig törekszünk a jobbra, a Minisztérium támogatásával a Szerb Sportszövetség igyekszik minél jobb feltételeket biztosítani a gyermekek számára – mondta Štefanek.

Mielőtt bejárta volna mind a negyven-egynéhány standot, amelyeken a sportolók bemutatták klubjaikat, Vanja Udovičić szólt a sport fontosságáról és személyiségformáló hatásáról.

- Folytatjuk a szerb sport népszerűsítését a sportolóknak a Sport kis Vásárán keresztül történő bekapcsolásával. Szeretnénk Szerbia különböző pontjain tíz ilyen rendezvényt szervezni a Szerbiai Sportvásár keretében, amelyre hagyományosan novemberben kerül sor. Örülök, hog egy nagy sportcsalád tagja lehetek, amelyet a szabadkai Sportszövetség és minden itt megjelent sportoló együttesen alkot. A vásár legfontosabb szerepe népszerűsíteni a sportokat, talán olyanokat is, amelyek nem kapnak elég teret a sajtóban, s arra ösztönözni a polgárokat, hogy foglalkozzanak a mozgással és a sporttal, s ezt adjuk át gyermekeinknek is. A sport mindannyiunkat formál és ösztönöz, a sport fejlődésével pedig minden egyén fejlődésére is hatással vagyunk – mondta Udovičić.

Szabadkán a sportdelegációt Nemanja Simović, a Városi Tanács sportért és ifjúságért felelős tagja, Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási körzet vezetője, a Szerb Sportszövetség képviselői, egykori és jelenlegi bajnokok, első csapatbeli játékosok, gyermekek és szülő...fogadták. Ők mindannyian segítik az, hogy Szabadka büszkén viselhesse a Sportok városa címet.

Simović is azt hangsúlyozta, hogy milyen fontos először is biztosítani az infrastrukturális feltételeket, s hogy ilyen irányban valósuljon meg kitűnő együttműködés az illetékes minisztériummal.

- Köszönet az elmúlt négy évi szép, sikeres és gyümölcsöző együttműködésért. Csak néhány infrastrukturális munkálatot említenék ebből az időszakból: klimatizáltuk a Sportcsarnokot, a Városi Stadionban megépült az új atlétikai pálya, és egy egész sor sikeres projektet valósítottunk meg. Köszönet a Szerb Sportszövetségnek is, ahol megszületett a Sport Kis Vásárának az ötlete, s hogy Szabadka is szerepel azoknak a városoknak a térképén, amelyekben megrendezik a vásárt. Hiszem, hogy a tömegességgel igazoltuk a bizalmat – emelte ki Simović.

Udovičić miniszter a Sport Kis Vásárának megnyitása előtt ellátogatott a békovai labdarúgó klubba, amely az azonos nevű falu gyermekeit és fiataljait gyűjti egybe és 1952 óta megszakítás nélkül működik. Ebből az alkalomból labdákkal és sportfelszereléssel ajándékozta meg az egyesületet.

Milenko Garić, a Békova LK elnöke köszönte meg az ajándékokat, ami sokat jelent a kis klub számára. Amíg lesznek emberek, akik szeretik a falujukat, addig a klubnak is van jövője, tette hozzá.

Udovičić miniszter élt az alkalommal és elbeszélgetett a békovai labdarúgókkal és edzőjükkel is.

- Függetlenül attól, hogy milyen erős az egyén, a csapat támogatása nélkül nincsenek nagy eredmények. Ezért örülök annak, hogy meglátogattam egy gazdag hagyományokkal rendelkező falusi klubot. Hogy megnézzük, milyen kihívásokkal néz szemben, s hogy közösen miként segíthetjük a klub fejlődését, de minden gyermeknek, aki ilyen közösségekből érkezik. Egyformán gondolunk a nagyokra és a kicsikre, nincsenek kedvezményezettek, mert épp az ilyen pályákon keletkeznek a jövő bajnokai, de mindenekelőtt teret engedünk a gyermekek helyes fejlődésének – hangsúlyozta Udovičić.

13475_2.jpg