Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Állami támogatás a mezőgazdaság digitalizálására

2020.06.10.

Ana Brnabić, a Szerb Köztársaság Kormányának elnöke, Branislav Nedimović, mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter, valamint Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma ellátogattak a Dušanovo melletti Pušin fejőstehén-farmra, amelyen két önműködő fejőrobotot szereltek fel, amelyek megvételét az állam 15 millió dinárral támogatta.

 13477_1.jpg

Nedimović miniszter megjegyezte, hogy mindenkinek gondjai vannak az ilyen munkával foglalkozók hiánya miatt, különösen a farmokon, majd kijelentette, hogy a 21. század egyik megoldása a mezőgazdaság digitalizálása.

-A fejőrobotok beszerelése jelenleg 14 szerbiai településen kezdődött meg, nem csak a Vajdaságban, hanem Szerbia középső részein is. Ez a támogatás folytatódni fog az év második felében is. Lesz újabb kiírás, nem csak erre, hanem a mezőgazdaság minden lehetséges digitalizálására, amivel csökkennek a termelési költségek, s a farmer, illetve a mezőgazdasági termelő számára lehetővé teszi a magasabb nyereséget – emelte ki Nedimović.

Elmondta, hogy mindenki, akinek legfeljebb 200 fejőstehene van, az állami támogatás az új berendezések, illetve a robotok vásárlására 65 százalékos, s legfeljebb két robot után kaphatnak támogatást.

- Egy robot mintegy 80 fejőstehenet szolgál ki. A visszatérített maximális összeg 15 millió dinár. Egy robot nagyjából 110.000 euróba kerül áfa nélkül, ha két robotot vásárol valaki, akkor az állam 15 millió dinárt térít meg. Egy hónappal ezelőtt itt is ez valósult meg. Tavankúton négy robot beszerelése zajlik, így az elkövetkező tíz-tizenöt napban Szerbiában mintegy 15 robotot szerelnek be – mondta Nedimović.

Đorđe Pušin, a farm tulajdonosa hangsúlyozta, hogy számára az állami támogatás sokat jelent, s hogy miért vállalkozott erre a beruházásra, annak egyik oka, hogy fiataljait valahogy a faluban marasztalja.